Plan żywienia w okresie laktacji - schematy posiłków
Każda świeżo upieczona, karmiąca piersią mama powinna wiedzieć w jaki sposób samodzielnie, prawidłowo komponować swoje codzienne posiłki. Ta wiedza i umiejętności znacząco ułatwiają podaż wszystkich niezbędnych składników pokarmowych i zapewniają wysoką jakość i wartość odżywczą diety. Po porodzie jest to niezwykle istotne, aby wspomóc regenerację organizmu i zapewnić prawidłowy przebieg laktacji.
Ilość posiłków w ciągu dnia, czas ich spożywania, a także ich forma powinny być zawsze uzależnione od własnych preferencji, samopoczucia, stanu zdrowia, apetytu oraz rytmu dnia. W pierwszej kolejność warto ustalić, które posiłki będą spożywane w domu, a które poza nim np. w pracy/szkole – w ich przypadku dobrze sprawdza się ich zaplanowanie i przygotowanie np. dzień wcześniej, aby móc szybko i łatwo zabrać je ze sobą. Powinny zadbać o to zwłaszcza te kobiety, które w ciągu dnia nie mają możliwości zjedzenia zdrowego posiłku „na mieście” – zabranie go z domu ogranicza prawdopodobieństwo sięgania po szybkie i wygodne rozwiązania jak np. słodycze, słodkie bułki, kiedy pojawi się głód.
Na ogół zaleca się spożywanie 5 posiłków dziennie, w tym 3 posiłków głównych, czyli śniadania, obiadu i kolacji, oraz 2 posiłków dodatkowych, uzupełniających – II śniadanie i podwieczorek. Jest to jednak zalecenie bardzo umowne – niektórym w pełni wystarczają trzy większe posiłki, inne kobiety lepiej czują się jedząc 5, a nawet 6 mniejszych posiłków. Żadna z tych sytuacji nie jest błędem, pod warunkiem zachowania odstępów między posiłkami wynoszących minimum 2-3 godziny oraz zadbania o to, aby każdy z nich był odżywczy i pełnowartościowy. Jak tego dokonać?
Najlepiej, aby w każdym posiłku znajdowały się:
- Produkty będące źródłem białka – mięso, ryby, jaja, nabiał, a także nasiona roślin strączkowych
- Produkty będące źródłem węglowodanów złożonych – pieczywo razowe, pełnoziarniste, płatki zbożowe, kasze (np. gryczana, jaglana, jęczmienna, kuskus, komosa ryżowa), ryż biały i brązowy, makarony pełnoziarniste
- Dobrej jakości tłuszcz – masło extra, margaryna roślinna, olej roślinny lub oliwa z oliwek, orzechy, nasiona, pestki, a także tłuste ryby morskie
- Warzywa lub owoce – najlepiej w formie surowej (minimum raz dziennie)
Obecność tych produktów w codziennie spożywanych posiłkach sprawi, że będą one pełnowartościowe, odżywcze i dostarczą wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, zapewniając sprawny, ale zdrowy i bezpieczny powrót do formy, regenerację organizmu oraz dobre samopoczucie w okresie karmienia piersią.