Czego najlepiej nie jeść?
Nieprawidłowo zbilansowana dieta połączona z unikaniem regularnej aktywności fizycznej to spory cios dla naszego organizmu. Istotę złego sposobu odżywiania stanowi zarówno niedobór żywieniowy, polegający na zbyt małej zawartości składników odżywczych, takich jak białko, witaminy, minerały, błonnik czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe w przyswajanym przez nas pokarmie, jak i nadmierne spożycie żywności bogatej w tłuszcze zwierzęce, cukry proste (glukoza) oraz sól kuchenną.
Czego unikać lub co ograniczyć, aby wystrzec się najczęściej popełnianych błędów żywieniowych?
Słodycze i batony
Pozornie pomocne, szybko acz krótkotrwale eliminujące uczucie głodu, a jednocześnie smaczne. Z drugiej strony bogate w cukry proste, kwasy tłuszczowe trans oraz znacznie bardziej kaloryczne (szybko ustępujące uczucie sytości wywołuje potrzebę przyswojenia kolejnej porcji).
Słodkie napoje
Kolejna porcja cukrów prostych – głównie syropu glukozo-fruktozowego. Fruktoza, składowa wspomnianego syropu, w przeciwieństwie do glukozy nie hamuje uczucia głodu.
Sól
Mimo właściwości wzbogacających smak potraw, przewlekłe i nadmierne przyswajanie przyczynia się do powstania nadciśnienia tętniczego, przerostu mięśnia sercowego oraz upośledzenia funkcji nerek. Należy zaznaczyć, że sól kuchenna, w dzisiejszych czasach znajduje się niemal we wszystkich, gotowych produktach spożywczych.
Tłuste sery
Stanowią dobre źródło wapnia, jednak nadmierne spożycie wiąże się z przyswajaniem zbyt dużej ilości cholesterolu.
Potrawy z dużą zawartością tłuszczów zwierzęcych
Należą do nich między innymi:
- karkówka,
- kiełbasa,
- boczek,
- żeberka,
- śmietana,
- masło,
- smalec.
Według statystyk, przeciętny Polak spożywa zbyt dużo tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Istotną wskazówką może być tutaj sposób przygotowania np. dań rybnych zawierających korzystne dla organizmu kwasy omega-3. Najbardziej popularną formą przyrządzenia takich dań jest niestety smażenie, które niekorzystnie modyfikuje wspomniane kwasy. O wiele lepszym pomysłem będzie więc przygotowanie ryby na parze lub upieczenie jej bez dodatku tłuszczu.
Potrawy z grilla
Powody, dla których należy unikać potraw z grilla:
- marynaty używane do mięsa zawierają zwykle dużą ilość soli kuchennej
- mięso na grilla (najczęściej kiełbasa, karkówka) to prawdziwe bomby kaloryczne
- wykapywanie tłuszczu z potraw mięsnych na rozżarzony węgiel sprzyja powstawaniu wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych – substancji uznanych za rakotwórcze (np. benzo-α-piren)
- warzywa poddane obróbce termicznej (takiej jak grillowanie) tracą swoje właściwości zdrowotne, ze względu na zniszczenie struktury witamin w nich zawartych.
Dieta poza zbilansowaniem jej pod względem jakościowym powinna dostarczać nam ilość kalorii odpowiednią dla naszych potrzeb. Dodatkowo, niezwykle istotne jest spożywanie posiłków w sposób regularny (najlepiej wielu posiłków w małych porcjach).