Żywienie w II trymestrze ciąży

Jesteś już w drugim trymestrze ciąży – okresie charakteryzującym się postępującym wzrostem i rozwojem dziecka oraz dalszym tworzeniem i doskonaleniem pracy poszczególnych narządów jego organizmu, wymagającym od Ciebie dalszej dbałości o swój organizm i sposób odżywiania.
W II trymestrze ciąży powinnaś zadbać o zwiększenie kaloryczności swojej diety. Twoje dziecko intensywnie rozwija się i rośnie, dlatego niezbędne jest spożywanie większej ilości kalorii, aby pokryć również jego potrzeby. W związku z tym, zgodnie z zaleceniami, energetyczność Twojego jadłospisu powinna zostać zwiększona o 360 kcal. Taką ilość kilokalorii możesz sobie zapewnić, uwzględniając w diecie dodatkowy, niewielki posiłek np. w postaci kanapki z serem/wędliną i warzywami lub owocowo-mlecznym koktajlem.
Bardzo istotne w II trymestrze ciąży są dla Ciebie wapń oraz witamina D. Składniki te są niezbędne dla zapewnienia prawidłowego rozwoju układu szkieletowego dziecka. W celu pokrycia zapotrzebowania swojego oraz dziecka powinnaś codziennie spożywać minimum 3 porcje produktów mlecznych (1 porcja to np. jedna szklanka mleka/jogurtu/kefiru lub plaster sera żółtego/twarogowego).
W przypadku nietolerancji laktozy tradycyjne produkty zastąp ich bezlaktozowymi zamiennikami, a jeśli stosujesz dietę wegańską, lub po prostu nie lubisz mleka i jego przetworów uzupełnij dietę o roślinne źródła wapnia takie jak wzbogacane napoje roślinne i tofu, zielone warzywa liściaste (minimum 1 porcja 100 g dziennie) oraz pestki i nasiona, w szczególności mak niebieski i sezam. Nie zapomnij również o suplementacji witaminy D w dawce ok. 2000 IU – suplementy te powinnaś przyjmować przez cały okres trwania ciąży.

W II trymestrze powinnaś szczególnie zadbać o odpowiednie spożycie żelaza. Choć zapotrzebowanie na ten składnik wzrasta już od początku ciąży, to w tym okresie ryzyko jego niedoborów i rozwoju niedokrwistości jest najwyższe. Dlatego zwróć uwagę na codzienne spożywanie produktów będących dobrym źródłem tego składnika. Są to przede wszystkim produkty i dania mięsne, które oprócz wysokiej zawartości żelaza charakteryzują się również jego wysoką przyswajalnością przez organizm. Pierwiastek ten jest obecny też w wielu produktach pochodzenia roślinnego (m.in. nasionach roślin strączkowych, warzywach liściastych, pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach, pestkach i nasionach). Postaraj się również unikać popijania posiłków i jakichkolwiek suplementów kawą i/lub herbatą, ponieważ powoduje to obniżenie przyswajalności żelaza. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat żelaza i/lub stwierdzono u Ciebie niedokrwistość, lub znajdujesz się w grupie ryzyka jej wystąpienia, zapoznaj się z artykułem NIEDOKRWISTOŚĆ (ANEMIA) W CIĄŻY.
Charakterystyczne dla II trymestru ciąży dolegliwości, które mogą doskwierać Ci na tym etapie ciąży to zaparcia i zgaga. Są one, spowodowane zarówno zmianami hormonalnymi wpływającymi na rozluźnienie i osłabienie mięśni przewodu pokarmowego, jak i uciskiem rosnącej macicy na narządy. Postępowanie żywieniowe w przypadku wystąpienia zaparć powinno opierać się na zwiększeniu spożycia produktów bogatobłonnikowych (głównie pełnoziarnistych produktów zbożowych, warzyw i owoców), fermentowanych produktów mlecznych, kiszonek, dbałości o odpowiednią ilości wypijanych płynów, a także ograniczeniu żywności wysokoprzetworzonej. Natomiast jeśli borykasz się z problemem zgagi, postaraj się ograniczyć produkty i potrawy tłuste, ciężkostrawne, kwaśne oraz pikantnych. Podejdź też z dużą ostrożnością do napojów gazowanych, kawy i herbaty, ponieważ mogą być źle tolerowane, jest to jednak kwestia bardzo indywidualna – uważnie obserwuj więc swój organizm. Dokładne zalecenia dietetyczne, które pomogą Ci uporać się z tymi dolegliwościami, znajdziesz w artykułach JAK PORADZIĆ SOBIE ZE ZGAGĄ W CIĄŻY oraz SPOSOBY NA ZAPARCIA W CIĄŻY.
Podsumowując, w drugim trymestrze ciąży, oprócz przestrzegania ogólnych zasad żywienie w ciąży, powinnaś zwrócić uwagę na konieczność zwiększenia dziennej podaży kalorii, a także na odpowiednie spożycie wapnia, żelaza oraz suplementację witaminy D.