Co pić jesienią? Przepisy na rozgrzewające, jesienne napary i napoje
Jesień to czas, kiedy po powrocie do domu większość z nas marzy tylko o tym by napić się gorącej herbaty i rozgrzać, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza. O tej porze roku szczególnie warto zadbać też o odporność. Dlatego, aby połączyć przyjemne z pożytecznym, poniżej znajduje się kilka pomysł na pyszne, rozgrzewające, a przy tym bardzo zdrowe, jesienne napary.
Spis treści
Napar imbirowy z cytryną
- 3-4 plastry imbiru
- 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- 1 cytryna
- 250-300 ml gorącej wody
Imbir (całe plastry i posiekany imbir) włóż do szklanki i zalej gorącą wodą. Odstaw do przestudzenia. Dodaj sok z połowy cytryny, a drugą połowę pokrój w plastry i dodaj do naparu. Możesz dosłodzić łyżeczką miodu.
Wskazania i walory zdrowotne
Imbir to jeden z najlepszych sposobów na wzmocnienie odporności i walkę z przeziębieniem, znany i stosowany już od wielu wieków. Ma potwierdzone działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Co więcej, działa silnie rozgrzewająco oraz wykrztuśnie. Ten napar świetnie się sprawdzi kiedy pojawią się pierwsze oznaki przeziębienia, a także jako napój rozgrzewający, po spędzeniu czasu na dworze.
Jabłkowo imbirowy napar z cynamonem i goździkami
- Pół jabłka
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 mała kora cynamonu
- Kilka sztuk goździków
- 250-300 ml gorącej wody
Jabłka pokrój w cienkie plastry i włóż do kubka. Dodaj imbir, cynamon i goździki. Całość zalej gorącą wodą. Możesz dosłodzić łyżeczką miodu.
Napar z tymianku z pomarańczą i cytryną
- 4 gałązki świeżego tymianku
- Pół pomarańczy
- 2-3 plastry cytryny
- 250-300 ml gorącej wody
Gałązki tymianku umieść w kubku i zalej gorącą wodą. Odstaw na kila minut do ostygnięcia. Dodaj plastry pomarańczy i cytryny. Możesz dosłodzić łyżeczką miodu.
Wskazania i walory zdrowotne
Napar z tymianku świetnie sprawdzi się w przypadku przeziębienia. Szczególnie polecany jest osobom, którym doskwiera uporczywy, mokry kaszel, ponieważ jedna z głównych substancji zawartych w tymianku – tymol – ma silne działanie wykrztuśne.
Rozmarynowy napar z żurawiną
- 3-4 gałązki rozmarynu
- 40-50 g świeżej żurawiny
- 2-3 plastry pomarańczy
- 250-300 ml gorącej wody
Żurawinę opłucz, wrzuć do rondelka i dodaj rozmaryn. Zalej gorącą wodą i podgrzewaj aż owoce zmiękną, rozpadną się i puszczą soki. Łyżką lub drewnianą łopatką rozcieraj owoce. Napar przecedź przez sitko do szklanki, dodaj ponownie gałązki rozmarynu, które zostały na sitku i plastry pomarańczy. Możesz dosłodzić łyżeczką miodu.
Wskazania i walory zdrowotne
Rozmaryn ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dlatego świetnie sprawdzi się kiedy pojawią się pierwsze objawy infekcji. Z kolei żurawina jest nazywana remedium na zakażenia dróg moczowych u kobiet, napar ten jest więc w szczególności polecany kobietom, których dotyczy ten problem. Bez obaw mogą spożywać go również kobiety w ciąży i po menopauzie.
Herbata owocowa z malinami i imbirem
- 1 saszetka herbaty owocowe
- 250-300 ml gorącej wody
- Kilka goździków
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 plastry pomarańczy
- 1 garść mrożonych malin
Herbatę zalej gorącą wodą, dodaj goździki i rozmaryn. Odstaw do lekkiego ostudzenia i dodaj plastry pomarańczy i maliny.
Wskazania i walory zdrowotne
Według niektórych danych obecna w malinach cyjanidyna, ma silniejsze działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe niż aspiryna. Dlatego herbata ta świetnie sprawdzi się w przypadku pojawienia się objawów przeziębienia, czy infekcji.
Napar z kurkumy i imbiru
- 2-3 plastry imbiru
- 2 plastry korzenia kurkumy lub 1 łyżeczka kurkumy mielonej
- ½ cytryny
- 1 szczypta pieprzu
- 250-300 ml gorącej wody
Imbir włóż do szklanki i zalej gorącą wodą. Dodaj kurkumę (mieloną lub drobno starty korzeń). Dodaj sok z cytryny i pieprz. Wymieszaj i odstaw na 3-5 minut.
Wskazania i walory zdrowotne
Kurkuma to przyprawa o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i wspierającym pracę układu immunologicznego. Jej działanie wzmacnia pieprz, dlatego zaleca się łącznie tych dwóch przypraw w jednym napoju.
Gorąca czekolada z chilli
- 4 łyżki naturalnego, ciemnego kakao bez cukru
- Pół szklanki mleka lub napoju roślinnego
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu
- 5 kostek gorzkiej czekolady
- 1-2 plasterki papryczki chilli
Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Dodaj ksylitol, posiekaną ostrą papryczkę i podgrzewaj na średnim ogniu przez 3-4 minuty, cały czas mieszając. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i dodaj do gorącego mleka. Podgrzewaj mieszając, aż czekolada się rozpuści. Przelej do kubka.
Wskazania i walory zdrowotne
Chili to przyprawa o bardzo silnych właściwościach rozgrzewających i przeciwzapalnych. Dlatego wykorzystuje się ją zarówno w ramach profilaktyki, jak i radzenia sobie z występującymi już infekcjami. Napój ten dobrze rozgrzewa i wspomaga udrażnianie zatkanych górnych dróg oddechowych, warto jednak mieć na uwadze, że jest on dość kaloryczny. Dlatego najlepiej potraktować go jako jeden z posiłków (np. podwieczorek) i wypijać nie więcej niż jeden dziennie.
Pikantne kakao
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
- 4 suszone daktyle
- 2 łyżki naturalnego, ciemnego kakao bez cukru
- Szczypta pieprzu
Do rondelka wlej mleko i dodajemy daktyle. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kakao przesyp do szklanki dodaj odrobinę wody i wymieszaj, aż powstanie gęsta, jednolita, kakaowa masa. Dodaj ją do gotującego się mleka, doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z ognia. Dodaj pieprz i całość zblenduj. Przelej do szklanki.
Mleko piernikowe
- 1 szklanka mleka lub dowolnego napoju roślinnego
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Do rondelka wlej mleko, dodaj przyprawy i zagotuj, cały czas mieszając. Przelej do szklanki.
Wskazania i walory zdrowotne
Cynamon ma działanie rozgrzewające oraz napotne, dlatego świetnie sprawdzi się w przypadku gorączki. Ciepłe mleko w połączeniu z cynamonem i innymi przyprawami korzennymi łagodzi bóle gardła, katar oraz może udrażniać zatkany nos.