+48 881 20 20 20
+48 881 20 20 20

Czy miód jest bezpieczny w ciąży?

Miód to produkt znany i ceniony od tysiącleci. Często wykorzystywany jest jako remedium i naturalny sposób na walkę z wieloma dolegliwościami i problemami zdrowotnymi. Zastanawiasz się, czy miód jest bezpieczny w ciąży i czy może przynieść jakiekolwiek korzyści? Wszystkiego na ten temat dowiesz się z poniższego artykułu.

Miód – wartości odżywcze

Miód, zgodnie z definicją to wytwór pszczeli, który powstaje z nektaru kwiatowego lub spadzi, czyli wydzieliny liści lub igieł. W ponad 80% składa się z węglowodanów, pozostałe składniki to woda, a także niewielka ilość białek, enzymów, witamin, składników mineralnych oraz substancji bioaktywnych i kwasów organicznych. Dokładny skład oraz wartości odżywcze i walory zdrowotne miodu są zależne od tego z jakiej rośliny został wytworzony. O większości rodzajach miodu można jednak powiedzieć, że mogą wykazywać działanie przeciwdrobnoustrojowe, modulujące odporność oraz przeciwzapalne. Mimo to, nie należy zapominać, że miód dostarcza przede wszystkim węglowodanów prostych, ma wysoką kaloryczność oraz indeks glikemiczny. Dlatego powinien być stosowany w umiarkowanych ilościach, jako dodatkowy element zdrowej, dobrze zbilansowanej diety, a nie podstawa utrzymania zdrowia.

Czy w ciąży można jeść miód?

Nie ma przeciwwskazań do spożywania miodu w trakcie ciąży. Jedynym wyjątkiem jest uczulenie na produkty pszczele, które wymaga eliminacji wszystkich rodzajów miodu, aby nie dopuścić do niepożądanych reakcji alergicznych. Miód może być bezpiecznie spożywany przez większość przyszłych mam. Trzeba jednak pamiętać o stosowaniu go w umiarkowanych ilościach, aby nie dopuścić do długotrwałego przekroczenia dobowego zapotrzebowania kalorycznego oraz nadmiernej ilości cukrów prostych w diecie. Można przyjąć, że 1-2 łyżeczki miodu dziennie są bezpieczną i optymalną ilością w zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie.

Jaki miód w ciąży?

Każdy rodzaj miodu jest bezpieczny w trakcie ciąży, dlatego wybór konkretnego rodzaju powinien być podyktowany indywidualnymi preferencjami oraz potrzebami organizmu. Ogólne właściwości poszczególnych gatunków miodów są do siebie bardzo zbliżone i będą wykazywały podobne działanie na organizm. Zawsze warto jednak zwrócić uwagę na to, czy dany produkty to prawdziwy miód pszczeli, czy tzw. produkt miodopodobny. W wielu sklepach można trafić na produkty opisane jako „miód” i przypominające go wyglądem, jednak w rzeczywistości są mieszanką wody, cukru i syropu-glukozowego, dlatego przed zakupem najlepiej dokładnie sprawdzić skład.

Czy miód w ciąży szkodzi?

Miód w ciąży nie jest szkodliwy pod warunkiem, że jest spożywany w umiarkowanych ilościach i jest jedynie dodatkiem do diety. Ze względu na wysoką kaloryczność, indeks glikemiczny oraz zawartość cukrów prostych, jego nadmierne ilości mogą przyczynić się do przekroczenia dziennego zapotrzebowania energetycznego, a tym samym nadmiernych przyrostów masy ciała, a także rozwoju cukrzycy ciążowej i problemów z gospodarką węglowodanowo-insulinową. Nie ma określonej dobowej porcji miodu, która z pewnością dobrze sprawdziłaby się u każdej kobiety ciężarnej, jednak za optymalną, bezpieczną ilość można uznać 1-2 łyżeczki dziennie.

Jaki miód najzdrowszy w ciąży?

Wszystkie gatunki miodu wykazują podobne wartości odżywcze i bardzo zbliżone właściwości zdrowotne. Różnice w zawartości substancji bioaktywnych i działaniu na organizm są stosunkowo niewielkie, dlatego niemożliwe jest jednoznaczne określenie, który z nich jest tym najzdrowszym. Biorąc pod uwagę, że wszystkie z nich są również bezpieczne do spożycia w okresie ciąży, wybierając konkretny rodzaj można kierować się głównie indywidualnymi preferencjami.

Miód na przeziębienie w ciąży

Miód często bywa traktowany jako domowy, naturalny sposób na przeziębienie. Rzeczywiście, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe może być pomocny w łagodzeniu objawów infekcji np. bólu gardła, czy kaszlu. W tych sytuacjach w szczególności poleca się miody lipowy, wrzosowy, spadziowy i gryczany.

Trzeba jednak pamiętać, że każdy miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 60 stopni.

Dlatego dodawanie go do gorących napojów, np. herbaty, czy innych naparów spowoduje, że stanie się on wyłącznie środkiem słodzącym. Przed dodaniem miodu warto lekko przestudzić napój.

jaki miód najzdrowszy w ciąży

Miód na ból gardła w ciąży

Miód może działać przeciwzapalnie i łagodząco na śluzówkę gardła, a tym samym zmniejszać ból gardła w przebiegu przeziębienia. Szczególnie polecany w tym celu jest miód wrzosowy.

Miód na kaszel w ciąży

Zastosowanie miodu podczas infekcji objawiającej się uporczywym kaszlem może pomóc złagodzić te dolegliwości i zadziałać wykrztuśnie. Na kaszel w ciąży w szczególności rekomenduje się miód lipowy i spadziowy.

Miód akacjowy w ciąży

Miód akacjowy powstaje z robinii akacjowej, ma bardzo jasną barwę, kwiatowy smak i zapach. Ceniony jest za swoje właściwości antybakteryjne, ale również uspokajające, dlatego może dobrze sprawdzić się w przypadku problemów z zasypianiem w ciąży.

Miód eukaliptusowy w ciąży

Miód eukaliptusowy to jeden z egzotycznych gatunków miodu, który w ostatnich latach zyskuje popularność również w Polsce. Charakteryzuje go bursztynowa barwa i intensywny zapach, a medycyna naturalna poleca go na wszelkie problemy z górnymi drogami oddechowymi, np. katar i bolące zatoki podczas przeziębienia w ciąży.

Miód nawłociowy w ciąży

Miód nawłociowy wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru nawłoci, zwanej także mimozą. Jest to mało popularny i trudno dostępny gatunek miodu, ponieważ wykorzystywany jest przede wszystkim jako pokarm dla pszczół w okresie zimy. Spośród innych rodzajów miodu wyróżnia go wyczuwalny, lekko kwaśny posmak. W medycynie naturalnej ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości przeciwdrobnoustrojowe, ale również wspomagające leczenie dolegliwości układu moczowego. Bywa polecany na zapalenia pęcherza moczowego w ciąży.

Miód rzepakowy w ciąży

Miód rzepakowy to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych rodzajów miodu. Ma bardzo jasny, kremowy, czasem nawet lekko biały kolor i delikatny, słodki smak. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, ale również wspomagające pracę nerek i układu pokarmowego. Polecany jest przy problemach żołądkowo-jelitowych, m.in. przy zgadze w ciąży.

Miód wielokwiatowy w ciąży

Miód wielokwiatowy to wyjątkowy rodzaj miodu, który od innych gatunków odróżnia to, że powstaje z różnych roślin. Dlatego miody wielokwiatowe mogą nieco różnić się między sobą barwą i smakiem, ponieważ zależy to od mieszanki kwiatów (ich gatunków oraz proporcji) z których powstał oraz okresu kiedy zbierany był pyłek kwiatowy. W medycynie naturalnej w szczególności poleca się miód wielokwiatowy zbierany latem, który ma nieco ciemniejszą, brunatną barwę i może wykazywać większe działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe. Może okazać się pomocny w leczenie przeziębień i infekcji górnych dróg układu oddechowego w trakcie ciąży.

Miód wrzosowy w ciąży

Miód wrzosowy to stosunkowo rzadko wybierany rodzaj miodu, głównie ze względu na jego wysoką cenę, która w porównaniu do innych gatunków jest często nawet dwukrotnie wyższa. Wynika to z dość niskiej dostępności roślin oraz długiego czasu niezbędnego do jego produkcji. Wyróżnia do ciemna, brunatna barwa, a także stosunkowo wysoka zawartość białka – miód wrzosowy zawiera jego wyższe ilości niż inne rodzaje miodu, jednak wciąż nie jest to ilość pozwalająca na uznanie go za dobre źródło tego składnika i należy pamiętać, że mimo to jest źródłem przede wszystkim węglowodanów. Miód wrzosowy ma działanie antyseptyczne i przeciwzapalne, działa korzystnie na drogi moczowe oraz przewód pokarmowy. Może być pomocny m.in. w przypadku wystąpienia zgagi i refluksu w ciąży. Dobrze sprawdzi się również przy przeziębieniach i infekcjach w których przebiegu dochodzi do stanów zapalnych gardła.

Miód gryczany w ciąży

Miód gryczany wyróżnia przede wszystkim bardzo charakterystyczny, intensywny, stosunkowo ostry smak. Znany jest głównie z działania przeciwbakteryjnego, silniejszego niż 

w przypadku innych gatunków miodów. Dodatkowo, może wspomagać pracę wątroby, przewodu pokarmowego oraz nerek. Charakteryzuje go również stosunkowo wysoka zawartość magnezu i żelaza, przez co niektórzy polecają go w przypadku występowania skurczów lub anemii w ciąży. Zawarte w miodzie gryczanym ilości tych składników są wyższe niż w innych rodzajach miodu, jednak nie są na tyle wysokie, aby można było uznać go za ich dobre źródło pokarmowe i zawsze warto pamiętać, że miód dostarcza przede wszystkim węglowodanów.

Miód lipowy w ciąży

Miód ten powstaje z kwiatów lipy, które od czasów średniowiecznych były uważane za jedno z najlepszych naturalnych lekarstw i sposobów na wiele problemów zdrowotnych. Miód lipowy wykazuje działanie przeciwgorączkowe, przeciwkaszlowe i wykrztuśne, dlatego świetnie sprawdza się podczas przeziębienia i infekcji w ciąży. Dodatkowo, może działać uspokajająco, dlatego często bywa polecany w przypadku problemów ze snem.

Miód pasteryzowany w ciąży

Wiele kobiet w ciąży zastanawia się czy lepiej wybrać miód surowy, czy pasteryzowany. Zgodnie z definicją, miód surowy nie jest w jakikolwiek sposób przetworzony, ani poddawany żadnej obróbce termicznej, ani mechanicznej. Pozyskuje się go prosto z plastrów miodowych z ula. Z kolei miód pasteryzowany poddawany jest obróbce termicznej, której celem jest poprawienie konsystencji miodu oraz wydłużenie jego przydatności do spożycia. Wysoka temperatura może przyczynić się do pewnych strat walorów zdrowotnych miodu, jednak obecny stan wiedzy, nie pozwala na jednoznaczne określenie wielkości tych strat Przypuszcza się, że nowoczesne techniki pasteryzacji umożliwiają zachowanie wartości odżywczej, jednak niemożliwe jest jednoznaczne stwierdzenie, czy miód pasteryzowany jest całkowicie pozbawiony substancji bioaktywnych. Ze względu na większą pewność odnośnie czystości mikrobiologicznej to właśnie miody pasteryzowane są w szczególności polecane kobietom w ciąży. W przypadku chęci wyboru miodu surowego bardzo ważne jest jego odpowiednie przechowywanie w suchym, zacienionym miejscu, w temperaturze pomiędzy 8 a 20 stopni.

Miód w ciąży – podsumowanie

Miód jest produktem bezpiecznych do spożycia w trakcie ciąży, który może być wartościowym elementem zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. W zależności od rodzaju może być pomocny w łagodzeniu m.in. objawów infekcji, czy przeziębienia, zgagi, problemów z układem moczowym, czy walce z bezsennością. Warto pamiętać, że wysoka temperatura przyczynia się do zmniejszenia walorów zdrowotnych, dlatego najlepiej spożywać miód na zimno i unikać dodawania go do bardzo gorących potraw i napojów.

mapa dojazdu

Centrum Medyczne Meavita

Nasza lokalizacja

ul. Rusznikarska 14 lokal XX,
31-261 Kraków

Rejestracja pacjentów

pon – pt: 7:00 – 18:00
+48 881 20 20 20
+48 881 30 30 30
kontakt@meavita.pl

Fizjoterapia

mgr Ewelina Bijak
+48 881 03 03 07

mgr Marta Węglińska
+48 881 03 03 09

mgr Konrad Węgliński
+48 881 91 91 60

fizjoterapia@meavita.pl

Poradnia dietetyczna

mgr Aneta Żebrowska

dietetyka@meavita.pl

Infolinia testy prenatalne

+48 881 03 03 03

Poradnia psychologiczna

mgr Gabriela Czarnecka
+48 881 03 03 04

mgr Dorota Stachnik
+48 881 03 03 05

mgr Aleksandra Wasilewska

psychologia@meavita.pl

Inspektor Ochrony Danych

Łukasz Długosz
iod@meavita.pl

Nasze strony

Media społecznościowe

Współpraca

Treści publikowanie na stronie mają charakter informacyjny oraz edukacyjny, nie stanowią porady medycznej.