+48 881 20 20 20
+48 881 20 20 20

Celiakia a płodność

Celiakia

Celiakia (choroba trzewna) to choroba autoimmunologiczna, występująca wśród osób z predyspozycją genetyczną. Polega na nieprawidłowej, immunologicznej reakcji organizmu na gluten, czyli mieszaninę białek znajdujących się w ziarnach pszenicy (gliadyna), żyta (sekalina) i jęczmienia (hordeina). U chorych na celiakię powoduje on uszkodzenie i zanik kosmków jelitowych (wypustek błony śluzowej jelita odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych), co długofalowo może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania, niedoborów pokarmowych i niedożywienia. Jedyną metodą leczenia jest bezwzględne przestrzeganie zasad diety bezglutenowej do końca życia, a spożycie nawet niewielkich ilości glutenu działa toksycznie.

Najczęstsze objawy choroby trzewnej to m.in.:

  • biegunki lub zaparcia
  • wzdęcia, bóle brzucha
  • nudności i wymioty
  • spadek masy ciała
  • niedokrwistość
  • nawracające afty w jamie ustnej
  • zmiany skórne np. wysypka
celiakia objawy

Celiakia a płodność

Celiakia nie wyklucza zajścia w ciąże, jednak nieleczona może być związana z zaburzeniami płodności wśród kobiet i mężczyzn.

U tych chorych częściej obserwuje się zaburzenia hormonalne, nieregularne cykle menstruacyjne i brak owulacji, a także pogorszenie parametrów nasienia, spadek libido i zaburzenia erekcji. Negatywny wpływ celiakii na funkcje rozrodcze wynika głównie z niedoborów pokarmowych, które mogą rozwinąć się w przebiegu choroby. Zbyt niskie wchłanianie propłodnościowych składników diety tj. cynk, selen, witamina D, żelazo, czy kwas foliowy może negatywnie wpływać na pracę narządów oraz gospodarkę hormonów płciowych (Więcej na ten temat przeczytasz w artykule CZYNNIKI ŻYWIENIOWE WPŁYWAJĄCE NA PLODNOŚĆ ).

Nieleczona celiakia może obniżać płodność kobiet nawet o 40%, opóźniać czas wystąpienia pierwszej miesiączki o ok. 2 lata, a menopauza może wystąpić nawet 5 lat wcześniej. Szacuje się także, iż u 25% mężczyzn z celiakią występuje hiperprolaktynemia lub podwyższone stężenie FSH, które negatywnie wpływają na produkcję testosteronu oraz plemników. Nadmiar prolaktyny może powodować także wtórną niewydolność jąder, związaną z zaburzeniami erekcji i spadkiem libido. 

Dieta bezglutenowa u chorych na celiakię

Osoby z celiakią wymagają bezwzględnego wyeliminowania z diety produktów zawierających gluten. Niedozwolone są jakiekolwiek odstępstwa w postaci przerywania diety lub okazjonalnego pojadania produktów glutenowych, ponieważ nawet śladowe ilości glutenu działają toksycznie i uszkadzają kosmki jelitowe. Jednak, mimo konieczności wyeliminowania dużej grupy produktów, należy dążyć do zastąpienia ich odpowiednikami bezglutenowymi, a dieta powinna spełniać zalecenia żywieniowe obowiązujące osoby zdrowe tj.:

  • codzienne spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych,
  • obecność warzyw i owoców w każdym posiłku,
  • wypijanie min. 3 szklanek mleka lub produktów mlecznych dziennie,
  • ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych na korzyść roślinnych,
  • spożywanie tłustych ryb morskich 2 razy w tygodniu,
  • dbałość o obecność źródeł pełnowartościowego białka w każdym posiłku,
  • częściowe zastąpienie produktów mięsnych potrawami z nasion roślin strączkowych,
  • dbałość o odpowiednie nawodnienie organizmu,
  • unikanie produktów przetworzonych, nadmiaru cukru oraz soli.
zdrowe odżywianie

W poniższej tabeli przedstawiono podział produktów na bezglutenowe i te zawierające gluten. Środkowa rubryka uwzględnia produkty, na które należy zwrócić szczególną uwagę, ponieważ, mimo iż naturalnie są bezglutenowe, mogą zawierać jego śladowe ilości.

GRUPA PRODUKTÓW

BEZGLUTENOWE

MOGĄ ZAWIERAĆ GLUTEN

ZAWIERAJĄ GLUTEN

ZBOŻOWE

  • zboża naturalnie bezglutenowe: biały i brązowy ryż, kukurydza, gryka,proso, quinoa, amarantus

  • mąki i kasze ze zbóż bezglutenowych

  • pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych oraz produkty oznakowane znakiem „Przekreślonego Kłosa”

  • kukurydziane i ryżowe kaszki dla dzieci 

  •  chrupki kukurydziane

  • popcorn

  • bezglutenowa bułka tarta

  •  certyfikowany owies i produkty owsiane

  •  kukurydziane płatki śniadaniowe zawierające słód jęczmienny

  • zboża zawierające gluten: pszenica, dawne odmiany pszenicy,pszenżyto, jęczmień, żyto

  • mąki, makarony, płatki ze zbóż glutenowych

  •  kasze: manna, kuskus, jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa)

  •  kasze: manna, kuskus, jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa)

  • ciasta, ciastka, drożdżówki, wafle, biszkopty, herbatniki, sucharki

  • bułka tarta

MIĘSO, RYBY, JAJA

  • wszystkie świeże i nieprzetworzone

  • większość wędlin, zwłaszcza tzw. wysokowydajnych

  • parówki,kotlety mielone, hamburgery, wyroby garmażeryjne

  • konserwy rybne i mięsne, pasztety

MLEKO I PRODUKTY MLECZNE

  • mleko świeże i UHT

  •  mleko zagęszczane, mleko w proszku

  • kefir, maślanka, jogurt naturalny

  •  sery twarogowe i żółte

  • jogurty owocowe, maślanki i napoje mleczne smakowe

  • produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu

  • serki topione

  • gotowe mieszanki serowe do ciast

  • sery pleśniowe

  • produkty mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego

  • produkty mleczne z ziarnami zbóż

TŁUSZCZE

  • masło i wysokiej jakości margaryny

  • oleje roślinne, oliwa z oliwek

  • majonez

WARZYWA

  • wszystkie warzywa świeże i mrożone

  • nasiona roślin strączkowych

  •  skrobia ziemniaczana

  • niektóre przeciery pomidorowe, fasole/kukurydza/groszek w puszkach

  • gotowe produkty wegetariańskie/wegańskie np. kotlety, pasztety, majonezy sojowe 

  • warzywa panierowane

  • warzywa z bułką tartą

OWOCE

  •  wszystkie owoce świeże i mrożone

  • owoce suszone

  • wsady owocowe

DESERY, SŁODYCZE

  • cukier, miód

  •  dżemy

  • ciasta i ciastka z dozwolonych produktów

  •  kisiele i budynie z mąki ziemniaczanej

  • słodycze oznaczone znakiem „Przekreślonego Kłosa”

  • gumy do żucia

  • żelki

  • cukierki nadziewane

  •  gotowe budynie, kisiele

  • czekolada

  • czipsy

  • ciasta i ciastka z niedozwolonych mąk lub z proszkiem do pieczenia, słodem jęczmiennym

NAPOJE

  • herbata, kawa naturalna

  • wody mineralne

  •  soki owocowe

  •  napary z ziół

  • aromatyzowane kawy rozpuszczalne 

  •  alkohole z dodatkami smakowymi

  • kawa zbożowa

  • kakao owsiane

  • napoje słodzone słodem jęczmiennym

  • piwo

PRZYPRAWY

  •  sól, pieprz

  • zioła naturalne

  •  ocet winny i jabłkowy

  • gotowe mieszanki przypraw typu vegeta

  • musztardy, keczupy

  •  sosy w proszku, gotowe dresingi

INNE

  • bezglutenowy proszek do pieczenia

  • soda oczyszczona

  • niektóre leki i suplementy diety

  •  proszek do pieczenia

  • opłatki świąteczne

Osoby z celiakią muszą całkowicie wyeliminować z diety zboża naturalnie zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień) oraz ich produkty tj. pieczywo, kasze, makarony, płatki, mąki. Nie należy spożywać również tzw. starych odmian pszenicy tj. orkisz, samopsza, płaskurka.

Szczególną uwagę należy zwrócić na owies i produkty owsiane. Uważa się, iż zawarte w nich białko (awenina) nie powoduje typowej dla celiakii reakcji immunologicznej, jednak zwykły owies dostępny na polskim rynku jest silnie zanieczyszczony ziarnami innych zbóż. Dopuszczalne jest więc spożycie jedynie certyfikowanego, bezglutenowego owsa, którego produkcja jest kontrolowana na każdym etapie. W takiej formie może być istotnym uzupełnieniem na diecie bezglutenowej, jednak nie wszyscy pacjenci z celiakią dobrze go tolerują. Wprowadzenie owsa do diety powinno odbywać się więc stopniowo, najlepiej po upływie kilku miesięcy od rozpoczęcia stosowania diety bezglutenowej, aby umożliwić regenerację kosmków jelitowych. Zaleca się dobowe ograniczenie spożycia produktów owsianych do ok. 50 g (wedle indywidualnej tolerancji).

mąka bezglutenowa

Produkty zbożowe zawierające gluten można zastąpić gotowymi mieszankami mąk bezglutenowych, które w większości przypadków charakteryzują się jednak mniejszą zawartością białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych tj. magnez, żelazo, cynk, miedź. Najkorzystniejszy skład pod kątem zawartości białka, witamin i składników mineralnych mają produkty bezglutenowe na bazie gryki, prosa i amarantusa, dlatego warto dbać o ich obecność w diecie.

Ryzyko niedoborów u osób z celiakią

Proces chorobowy toczący się w przebiegu celiakii znacznie upośledza działanie oraz powoduje zanik kosmków jelitowych, co negatywnie wpływa na trawienie, oraz wchłanianie składników pokarmowych. Co więcej, dieta bezglutenowa, w związku z koniecznością wyeliminować dużej grupy produktów, niesie ze sobą ryzyko rozwoju wielu niedoborów. Najczęściej rozpoznaje się niedobory witaminy D, witamin z grupy B, a także wapnia, żelaza, magnezu, cynku i selenu, czyli większości składników wykazujących działanie propłodnościowe. Konieczne jest włączenie do diety bezglutenowych produktów będących źródłami tych składników, a w przypadku niemożności realizacji zapotrzebowania wraz z dietą zastosowanie indywidualnie dobranej suplementacji wedle wskazań lekarza i dietetyka.

SKŁADNIK NIEDOBOROWY NA DIECIE BEZGLUTENOWEJ

BEZGLUTENOWE ŹRÓDŁA

Witaminy z grupy B

  • amarantus, kasza gryczana, ryż

  • zielony groszek, fasola biała, soja

  •  kalafior, kapusta, pomidory, kukurydza

  • wołowina, wieprzowina, drób, cielęcina, podroby

  • jaja, sery, mleko krowie

  • nasiona słonecznika

Wapń

  • mleko i produkty mleczne

  • mak niebieski, sezam, migdały, orzechy laskowe, pistacjowe, włoskie, arachidowe

  • fasola, soja, bób

  • natka pietruszki, jarmuż, boćwina, szczypiorek, szpinak, kapusta włoska, biała, dynia, brukselka

  • woda mineralna

Żelazo

  • mięso (wołowina, wieprzowina, drób), ryby

  • kasza gryczana, amarantus

  • nasiona roślin strączkowych

  •  pestki dyni, migdały, orzechy laskowe, ziarna sezamu

  • warzywa (buraki, brokuły)

W celu zwiększenia przyswajalności żelaza warto łączyć wyżej wymienione produkty ze źródłami witaminy C tj. papryka czerwona, brukselka, kapusta, kalafior, truskawki, kiwi, owoce cytrusowe, pomidory, natka pietruszki.

Magnez

  • amarantus, kasza gryczana, quinoa, ryż brązowy

  • wody mineralne wysoko magnezowe

  • pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, mak niebieski, chia, orzechy nerkowca, włoskie, pinii, migdały

  • soja, botwina, fasola biała, ciecierzyca, bób, soczewica

  • banany, awokado

  • natka pietruszki, koperek, rukola, jarmuż

  • kakao naturalne

Cynk

  •  amarantus, kasza gryczana, dziki ryż, quinoa

  • boczniaki, pieczarki, kurki

  • pestki dyni, ziarna sezamu

  •  nasiona roślin strączkowych, pomidory, natka pietruszki

  • kakao naturalne

  • warzywa kapustne (kapusta biała, czerwona, włoska, kalafior, brokuły, brukselka)

  • podroby, wołowina, wieprzowina, drób

  • sery żółte, jaja kurze

  • banany, jabłka, pomarańcze 

  •  owoce morza, ryby

Selen

  • tuńczyk, łosoś, owoce morza

  • jaja kurze, mięso drobiowe

  • orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika

  • drożdże

  • drób

  • czosnek, cebula

  • brązowy ryż, kasza gryczana

celiakia suplementacja

Bezpieczne gotowanie na diecie bezglutenowej

Dieta bezglutenowa wymaga dużej ostrożności podczas przygotowywania posiłków, aby maksymalnie zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia produktów glutenem, co może się zdarzyć zwłaszcza w przypadku jednoczesnego gotowania potraw glutenowych. Najlepiej przechowywać produkty bezglutenowe oddzielnie (w osobnych szafkach, szufladach, półkach), aby nie dopuścić do ich zanieczyszczenia i ewentualnej pomyłki przy wybieraniu składników do przygotowania posiłku. Konieczne jest również używanie osobnych sztućców i przyborów kuchennych. Należy unikać krojenia pieczywa bezglutenowego na tej samej desce, na której wcześniej krojony był zwykły chleb, mieszania tą samą łyżką makaronu pszennego i bezglutenowego lub odsączania ich na tym samym sitku. Nie wolno również smażyć na tej samej patelni mięsa w panierce glutenowej i bezglutenowej. Aby tego uniknąć, warto zmienić kolejność przygotowywania potraw – rozpocząć od dań bezglutenowych.

Zakupy spożywcze

Liczba producentów i sieci handlowych oferujących urozmaicony asortyment produktów bezglutenowych jest duża i wciąż wzrasta, co jest znacznym ułatwieniem, jednak wciąż bardzo ważne jest wyrobienie sobie nawyku czytania etykiet i doboru odpowiedniej żywności. Najbezpieczniejszym wyborem są produkty oznaczone znakiem przekreślonego kłosa – są one poddane ścisłej kontroli na każdym etapie produkcji i spełniają wszystkie obowiązujące standardy.

W przypadku braku tego oznaczenia konieczne jest dokładne zapoznanie się ze składem produktu. Dla osób, które dopiero rozpoczynają przygodę z dietą bezglutenową, pomocne może być noszenie ze sobą kartki z listą produktów zabronionych, dzięki czemu istnieje mniejsze ryzyko zapomnienia lub przeoczenia niebezpiecznego składnika. Zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem, producenci żywności mają obowiązek umieszczenia informacji o alergenach znajdujących się w produkcie – dotyczy to również glutenu. Nie należy kupować żywności, jeśli etykieta zawiera informację „może zawierać śladowe ilości glutenu” lub „w zakładzie produkcyjnym stosowany jest gluten”. Nie zaleca się także kupowania pieczywa z tradycyjnych piekarni, nawet jeśli jest określone jako bezglutenowe. Mimo iż, w wykazie składników obecne są wyłącznie te bezglutenowe, jego produkcja w miejscu, gdzie pyli mąka pszenna, nie gwarantuje uniknięcia zanieczyszczenia i wypieku bezpiecznego pieczywa. Dlatego najlepiej kupować wyłącznie licencjonowane pieczywo bezglutenowe (na stronach internetowych www.celiakia.pl oraz www.przekreslonyklos.pl umieszczony jest aktualny wykaz certyfikowanych produktów bezglutenowych).

Leki i suplementy a celiakia

Wiele leków i suplementów diety zawiera gluten, a ich producenci nie mają obowiązku umieszczania informacji o jego obecności. Jest on najczęściej składnikiem substancji pomocniczych, które nadają lekom właściwą postać, objętość, maskują nieprzyjemny smak/zapach oraz przedłużają trwałość.

Wiele leków może zawierać substancje pochodzące z pszenicy tj.: dekstryna, maltodekstryna, skrobia modyfikowana, pszeniczna.

Przed zażyciem danego leku konieczne jest zapoznanie się z jego składem, a w niejasnych przypadkach (zwłaszcza jeśli lek jest stosowany przewlekle) najlepszym rozwiązaniem jest bezpośredni kontakt z dystrybutorem lub producentem.

Podsumowanie

Dieta bezglutenowa, mimo wielu trudności, które może przysparzać osobom z nowo rozpoznaną celiakią, nie musi oznaczać rezygnacji ze wszystkich spożywanych i lubianych do tej pory potraw. Wymaga cierpliwości, rzetelnej wiedzy i kreatywności w kuchni, jednak wciąż rosnący asortyment produktów bezglutenowych na polskim rynku, jest znacznym ułatwieniem w jej przestrzeganiu. W przypadku osób z zaburzeniami płodności szczególnie ważne jest włączenie do diety bezglutenowych źródeł propłodnościowych składników tj. żelazo, magnez, cynk, selen oraz witamin z grupy B – ich niedobór jest głównym powodem obniżonych zdolności rozrodczych w przebiegu celiakii. 

mapa dojazdu

Centrum Medyczne Meavita

Nasza lokalizacja

ul. Rusznikarska 14 lokal XX,
31-261 Kraków

Rejestracja pacjentów

pon – czw: 8:00 – 18:00
pt: 8:00 – 16:00
+48 881 20 20 20
+48 881 30 30 30
kontakt@meavita.pl

Fizjoterapia

mgr Ewelina Bijak
+48 881 03 03 07

mgr Konrad Węgliński
+48 881 91 91 60

fizjoterapia@meavita.pl

Poradnia dietetyczna

mgr Aneta Żebrowska

dietetyka@meavita.pl

Infolinia testy prenatalne

+48 881 03 03 03

Poradnia psychologiczna

mgr Gabriela Czarnecka
+48 881 03 03 04

mgr Dorota Stachnik
+48 881 03 03 05

mgr Aleksandra Wasilewska

psychologia@meavita.pl

Inspektor Ochrony Danych

Łukasz Długosz
iod@meavita.pl

Nasze strony

Media społecznościowe

Współpraca

Treści publikowanie na stronie mają charakter informacyjny oraz edukacyjny, nie stanowią porady medycznej.