Banany w ciąży - najczęściej zadawane pytania
Banany to jedne z najbardziej lubianych i najczęściej wybieranych owoców, które dostępne są przez cały rok. Nic więc dziwnego, że wiele kobiet w ciąży zastanawia się czy może je bezpiecznie spożywać w ciąży oraz czy będą wartościowe dla nich i ich dziecka. Odpowiedzi na te oraz wiele więcej pytań znajdziesz w poniższym artykule.

Spis treści
Banany – czy są zdrowe?
Banany to owoce, które często budzą wiele kontrowersji. Z jednej strony cenione są m.in. za wysoką zawartość potasu, cynku oraz witamin z grupy B. Z drugiej strony z kolei, trzeba podkreślić, że w stosunku do innych owoców są stosunkowo kaloryczne i mają wyższy indeks glikemiczny. Nie oznacza to jednak, że są niezdrowe, szkodliwe i trzeba je ograniczyć, czy całkowicie wykluczyć. Odpowiednio wkomponowane w dietę będą jej bardzo wartościowym i prozdrowotnym elementem, również u osób z nadmierną masą ciała, insulinoopornością, czy cukrzycą, które najczęściej rezygnują z ich spożycia.
Czy można jeść banany w ciąży?
Jeśli zastanawiasz się, czy jedzenie bananów w ciąży jest bezpieczne, mamy dobrą wiadomość – nie ma żadnych przeciwwskazań ku temu, aby wykluczyć te owoce z diety kobiety ciężarnej. Są one bardzo wartościowym produktem, który uzupełni dietę przyszłej mamy w potas oraz witaminy z grupy B, na które zapotrzebowanie w tym okresie jest zwiększone. Dodatkowo, są one dobrym źródłem łatwo przyswajalnej energii, dzięki czemu mogą być pomocne w realizacji zwiększonego zapotrzebowania kalorycznego w drugim i trzecim trymestrze ciąży. Bardzo dobrze sprawdzają się również przy niektórych ciążowych dolegliwościach, zwłaszcza porannych mdłościach.
Ile bananów można jeść dziennie w ciąży?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. To, jak często i w jakich ilościach można jeść banany w ciąży jest kwestią bardzo indywidualną i zależy od tego jak wygląda codzienna dieta, preferencje żywieniowe oraz stan zdrowia i przebieg ciąży. Ogólnie można przyjąć, że jedzenie jednego banana dziennie jest optymalne dla większości przyszłych mam, przy czym zarówno ich rzadsze, jak i częstsze spożywanie, w większości przypadków będzie w pełni bezpieczne. Należy pamiętać jednak, że niezbędnym elementem zdrowej diety w ciąży jest jej urozmaicenie, dlatego warto zadbać zarówno o to, aby banany nie były jedynymi spożywanymi owocami.

Chęć na banany w ciąży
W ciąży często pojawiają się zachcianki i zwiększony apetyt na konkretne produkty, na przykład banany. Wzmożona chęć na banany nie jest niczym niebezpiecznym i nie oznacza, że w organizmie dzieje się coś złego, nie powinien więc być to powód do zmartwień. O ile całkowita dieta jest dobrze zbilansowana i urozmaicona nie ma przeciwwskazań ku temu, aby codziennie jeść banany w celu zaspokojenia zachcianek i wzmożonego apetytu.
Banany na mdłości w ciąży
Poranne nudności to jedna z najczęstszych ciążowych dolegliwości. Dobrym sposobem na uporanie się z nimi są banany. Zjedzenie jednego banana z samego rana, najlepiej jeszcze przed wstaniem z łóżka, może znacząco zmniejszyć odczuwane mdłości i poprawić ogólny komfort. Poranne nudności są najczęściej wynikiem działania glukagonu, czyli hormonu, wydzielanego w odpowiedzi na niskie stężenie glukozy we krwi, które obserwuje się rano, po długiej przerwie nocnej. Ma on działanie podrażniające przewód pokarmowy, co może skutkować występowaniem mdłości. Zjedzenie banana, który jest lekkostrawny i dostarcza łatwo przyswajalnych węglowodanów i energii może zniwelować niepożądane działanie glukagonu i zmniejszyć odczuwanie nudności. Co więcej, banany są bardzo dobrym źródłem witaminy B6, której niskie spożycie może być związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia porannych mdłości.
Zielone banany w ciąży
Niedojrzałe banany, czyli te z lekko zieloną, skórką w porównaniu do bananów dojrzałych, na których widoczne mogą być brązowe plamki, charakteryzują się przede wszystkim zdecydowanie niższym indeksem glikemicznym. Są również źródłem skrobi opornej, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie jelit i odżywia mikroflorę jelitową. Jednocześnie, są równie bezpieczne do spożycia co banany dojrzałe. Dlatego, jeszcze nie w pełni dojrzałe, zielone banany będą zdecydowanie lepszym wyborem dla przyszłych mam, u których występują jakiekolwiek problemy z gospodarką węglowodanowo-insulinową np. cukrzyca, lub insulinooporność. Dodatkowo, jeśli banany często występują w Twojej diecie, również warto wybierać te zielone, aby jak najbardziej skorzystać z prozdrowotnych właściwości zawartej w nich skrobi opornej.
Suszone banany w ciąży
Suszenie bananów, to proces polegający na odparowaniu z nich ponad 90% wody. W jego efekcie suszone banany są zdecydowanie bardziej trwałe i dłużej przydatne do spożycia, ale jednocześnie są bardziej skoncentrowanym źródłem kalorii, węglowodanów oraz zawierają mniej witamin i składników mineralnych. Dlatego suszenie przyczynia się do obniżenia ich wartości odżywczej, a suszone banany nie powinny być stosowane jako zamiennik świeżych owoców. Można okazjonalnie wykorzystywać je jako produkt rekreacyjny, czy niewielki dodatek np. do owsianek lub innych dań na słodko. Nie należy traktować ich na równi ze świeżymi bananami.
Banany we wczesnej ciąży
Banany są bezpieczne do spożycia na każdym etapie ciąży, również podczas pierwszych miesięcy jej trwania. Co więcej, mogą być szczególnie wartościowe w tym okresie, ze względu na swoje właściwości, które mogą pomóc uporać się porannymi mdłościami, charakterystycznymi dla pierwszego trymestru ciąży.
Banany a cukrzyca ciążowa
Banany, ze względu na stosunkowo wysoką zawartość cukru oraz indeks glikemiczny, w porównaniu do większości innych owoców, są często eliminowane przez kobiety z cukrzycą ciążową. Mimo, że w przypadku jej występowania niezbędne jest wprowadzenie pewnych zmian w diecie nie ma konieczności całkowitej rezygnacji ze spożywania bananów.
Wystarczy zwrócić uwagę na następujące kwestie:
- Niedojrzałe banany mają niższy indeks glikemiczny niż banany dojrzałe. Dlatego najlepszym wyborem będą te z lekko zieloną skórką.
- Proces suszenia, a także blendowania, rozgniatania, czy rozdrabniania powoduje wzrost indeksu glikemicznego, dlatego najlepszym wyborem będą świeże, surowe banany, jedzone w całości.
- Banany najlepiej podawać razem z produktami białkowymi i tłuszczowymi, które spowalniają procesy trawienia i powodują, że wpływ na glikemię będzie zdecydowanie mniej gwałtowny. Dlatego, jedząc banana jako przekąskę warto dodać do niego np. garść orzechów, jogurt lub kefir.
Banany a ciąża – podsumowanie
Banany są bezpieczne do spożycia na każdym etapie ciąży i nie trzeba się ich obawiać, ani z nich rezygnować. Odpowiednio wkomponowane w dietę będą stanowiły jej wartościowy i prozdrowotny element. Dodatkowo mogą pomóc w uporaniu się z charakterystycznymi dla ciąży porannymi nudnościami.