Dieta propłodnościowa - przykładowe przepisy
Spis treści
Śniadanie – dieta wspomagająca płodność
Jajko sadzone z sałatką z pomidorów
Składniki:
- 2 jaja kurze
- 2 łyżeczki masła
- 2 pomidory
- ½ cebuli
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1 kromka chleba graham
- 2 plastry chudej wędliny drobiowej
Sposób przygotowania:
Pomidory i cebulę umyć i pokroić. Wymieszać razem z jogurtem, nasionami słonecznika i natką pietruszki. Na patelni rozpuścić masło. Ostrożnie wbić jajka i zmniejszyć ogień. Smażyć, aż białka będą ścięte, żółtko lekko gęste. Za pomocą kuchennej szpatułki przełożyć jajka na talerz i zjeść z sałatką pomidorową i kanapką z masłem wędliną.
Czekoladowa owsianka
Składniki:
- 6 łyżek płatków owsianych pełnoziarnistych,
- szklanka świeżego mleka 2%,
- 2 łyżeczki naturalnego kakao,
- 1 łyżka czarnego sezamu,
- 3 garści malin (świeże lub mrożone),
- 3 sztuki orzechów brazylijskich.
Sposób przygotowania:
W garnuszku podgrzać mleko, dodać kakao i płatki.Gotować aż zwiększą swoją objętość i wchłoną płyn. Dodać kakao, czarny sezam i wymieszać. Maliny dokładnie opłukać a orzechy posiekać. Ugotowane płatki wyłożyć do miseczki, posypać sezamem, orzechami i dodać owoce.
Kanapki z pastą jajeczną
Składniki na pastę:
- 2 jajka
- 5 łyżeczek drobno siekanego szczypiorku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
Pozostałe składniki:
- pół pomidora,
- garść szpinaku,
- dwie kromki pieczywa żytniego na zakwasie
Sposób przygotowania:
Jaja ugotować na twardo. Po ostudzeniu obrać i pokroić w drobną kostkę lub rozgnieść widelcem. Wymieszać z czosnkiem i szczypiorkiem. Na kromkach chleba kolejno układać liście szpinaku, pastę z jaj i plastry pomidora.
Kanapki z hummusem i wędliną
Składniki:
- 2 kromki pieczywa graham
- 4 łyżeczki hummusu naturalnego
- 2 plastry chudej wędliny
- 4 plastry ogórka kiszonego
Sposób przygotowania:
Kromki chleba posmarować hummusem, ułożyć plastry wędliny i ogórka kiszonego.
Omlet z warzywami
Składniki:
- 2 jaja kurze,
- 1/3 cukinii,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- ½ papryki,
- garść szpinaku,
- łyżeczka drobno siekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać warzywa i dusić pod przykryciem ok. 15 min. W misce dokładnie roztrzepać jajka na jednolitą masę. Masę jajeczną wylać na rozgrzaną patelnię ii smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu. Podawać z duszonymi warzywami.
Cynamonowe racuchy na kefirze
Składniki:
- 3/4 szklanki kefiru,
- 1 jajo kurze,
- mąka orkiszowa pełnoziarnista,
- ½ łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- garść mieszanki migdałów i orzechów włoskich,
- trzy garści świeżych truskawek (opcjonalnie mrożone)
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać kefir, jajko, mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon na jednolitą masę. Za pomocą łyżki wylewać ciasto na patelnię z rozgrzaną oliwą. Placuszki smażyć po obu stronach, do zarumienienia. Część truskawek zblendować na gładki mus, pozostałe pokroić w ćwiartki. Usmażone placuszki wyłożyć na talerz, polać truskawkowym musem i posypać posiekanymi bądź całymi orzechami i migdałami.
Dania obiadowe – dieta wspomagająca płodność
Łosoś z kaszą gryczaną i leczo warzywnym
Składniki:
- filet z łososia (ok. 100g),
- ćwiartka cytryny,
- 10 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej,
- szklanka passaty pomidorowej,
- 1/3 cukinii,
- 1/2 papryki żółtej,
- 5 pomidorków koktajlowych,
- 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Filet łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny i piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Warzywa dokładnie umyć i pokroić. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekany czosnek, dodać pokrojone warzyw i dusić ok. 15 min. Doprawić wedle uznania (polecane: bazylia, oregano, majeranek, słodka i ostra papryka). Po upływie tego czasu dodać passatę pomidorową i dusić pod przykryciem kolejne 10 min. Łososia podawać z kaszą i duszonymi warzywami.
Papryka faszerowana
Składniki:
1 czerwona papryka,
3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
2 łyżki oliwy,
1 ząbek czosnku,
40 g mielonego mięsa drobiowego,
szklanka passaty pomidorowej,
2 łyżki kukurydzy z puszki,
1/3 cukinii,
1/3 marchewki
Sposób przygotowania:
Ugotować kaszę jaglaną według wskazówek na opakowaniu. Cukinię i marchew umyć i posiekać w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić drobno posiekany czosnek. Wrzucić mielone mięso i lekko podsmażyć. W dużym naczyniu wymieszać kaszę, mięso, oliwę, kukurydzę, marchew i cukinię. Przyprawić wedle uznania (polecane: majeranek, słodka i ostra papryka). Paprykę umyć, wydrążyć i umieścić w niej przygotowany farsz. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać passatą i piec ok. 20-30 min w 180 stopniach.
Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami
Składniki:
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 pietruszka,
- 1 brokuł,
- 3 ziemniaki
- szklanka zielonej fasolki szparagowej,
- 3 szklanki zielonego groszku,
- 750-1000 ml bulionu warzywnego,
- kromka chleba żytniego,
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić w garnku na rozgrzanej oliwie. Wszystkie warzywa umyć, pietruszkę obrać i pokroić na drobne cząstki. Wrzucić do garnka i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Całość za pomocą blendera zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta można dodać odpowiednią ilość wody. Zupę podawać z grzankami z chleba żytniego.
Kotlety z ciecierzycy z kapustą kiszoną
Składniki:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy,
- 3 łyżeczki natki pietruszki,
- 1 cebula,
- 1 jajo kurze,
- 3 łyżki mąki ryżowej,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- szklanka kiszonej kapusty,
- pół marchewki
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej przez całą noc. Gotować w świeżej wodzie ok. 40-50 min. Ostudzić i przełożyć do miski. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do ciecierzycy. Dodać ulubione przyprawy (polecane: kmin rzymski, kolendra, ostra papryka, zioła prowansalskie). Całość zblendować na gładką masę. Z powstałej masy uformować średniej wielkości kotlety. Opcjonalnie można obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej oliwie. Kiszoną kapustę poszatkować i wymieszać z łyżką oliwy i startą na drobnych oczkach marchewką. Podawać jako dodatek do kotletów.
Kurczak w sosie kurkowym ze szpinakiem
Składniki:
- 100 g mięsa z piersi kurczaka
- 70 g kurek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 5 garści szpinaku
- 6 sztuk pomidorów suszonych
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 3 ziemniaki
- 3 łyżeczki siekanego koperku
- 1 marchewka
Sposób przygotowania:
Kurki umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Filet z kurczaka lekko ubić tłuczkiem, doprawić ulubionymi przyprawami (polecane: majeranek, papryka słodka, pieprz, mieszanka przypraw do kurczaka bez soli).Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurki i podsmażać aż zmiękną, a woda odparuje. Dodać posiekany ząbek czosnku, chwilę podsmażać i przełożyć na talerz. Na tej samej patelni położyć kurczaka i smażyć ok. 5 min z każdej strony. Dodać podsmażone kurki i szpinak, przemieszać aż zmniejszy swoją objętość. Na sam koniec wlać jogurt i wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Podawać z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem i surówką z tartej marchewki.
Gulasz z mięsa wołowego z warzywami
Składniki:
- 60 g mielonego mięsa wołowego
- 1 marchew
- ½ szklanki fasolki szparagowej
- 1 papryka czerwona
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka ugotowanego ryżu brązowego
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekany czosnek. Dodać mięso mielone i smażyć ok. 7 minut. Marchewkę zetrzeć na tarce, fasolkę ugotować na parze, paprykę pokroić w cienkie paski. Na patelnię z mięsem dodać wszystkie warzywa i dusić pod przykryciem ok 10 min. Następnie zalać passatą i dusić kolejne 10-15 min. W tym czasie ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż podawać z gulaszem i natką pietruszki.
Słodkie przekąski – dieta wspomagająca płodność
Budyń jaglany z musem brzoskwiniowym
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
- 1 szklanka świeżego mleka 2%,
- 1 banan,
- 2 brzoskwinie,
- łyżka płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną opłukać na sitku, przesypać do rondelka i zalać mlekiem. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Dodać pokrojonego w plastry banana i zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Jedną brzoskwinię zblendować w osobnym naczyniu na gładki mus, drugą pokroić w mniejsze cząstki. Zblendowaną kaszę przełożyć do miseczki, polać musem brzoskwiniowym i udekorować cząstkami owocu i płatkami migdałowymi.
Pudding chia
Składniki:
- 4 łyżki nasion chia,
- 1 szklanka mleka migdałowego,
- dwie garści jagód świeżych lub mrożonych
Sposób przygotowania:
Nasiona chia zalać mlekiem roślinnym. Wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Podawać z owocami.
Brownie z czerwonej fasoli
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 2 jajka,
- 1 banan,
- 3 łyżki naturalnego kakao,
- 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
Fasolę dokładnie opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Przełożyć ją do dużej miski, dodać pozostałe składniki. Dokładnie zblendować na jednolitą, gładką konsystencję. Masę przełożyć do keksówki i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50 min.
Batony zbożowe
Składniki:
- 10 łyżek płatków owsianych pełnoziarnistych,
- pół dużego jabłka,
- 1 banan,
- 5 suszonych daktyli,
- 5 suszonych moreli,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki nasion lnu,
- 1 łyżka orzechów włoskich,
- 1 łyżka migdałów,
- 1 łyżka pestek dyni,
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce. Orzechy, migdały, pestki oraz suszone owoce drobno posiekać, wymieszać z sypkimi składnikami i dodać olej. Obrać jabłko i banana i zblendować razem na gładki mus. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać. Jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka można dodać dodatkową porcję płatków lub orzechów. Porcje powstałej masę wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 30 min.
Sałatki – dieta wspomagająca płodność
Sałatka z pieczoną dynią
Składniki:
- 3 łyżki obranej i pokrojonej w kostkę dyni,
- 3 łyżki ciecierzycy z puszki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 garście rukoli,
- 1 plaster sera feta,
- 5 suszonych pomidorów,
- łyżka nasion słonecznika
Sposób przygotowania:
Dynię pokroić, usunąć nasiona i obrać. Kostki dyni wymieszać w misce z ciecierzycą, łyżką oliwy oraz ulubionymi przyprawami (polecane: kurkuma, słodka i ostra papryka, oregano). Składniki wyłożyć na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnik – piec ok. 20 min w 200 stopniach. W tym czasie opłukać i osuszyć rukolę, fetę pokroić w kostkę, pomidory pokroić w paski. W salaterce wymieszać wszystkie te składniki z pieczonymi warzywami, skropić oliwą z oliwek i posypać nasionami słonecznika.
Sałatka z pieczonym burakiem
Składniki:
- 1 burak,
- 2 garście rukoli,
- 6 sztuk pomidorków koktajlowych,
- garść orzechów włoskich,
- 1 łyżka oleju lnianego,
- 1 kromka żytniego pieczywa,
- kiełki brokuła,
- 1 jajo kurze
Sposób przygotowania:
Jajko ugotować na twardo lub półmiękko. Buraka obrać, pokroić w cienkie plastry, doprawić ulubionymi przyprawami (polecane: tymianek, rozmaryn, majeranek) i skropić olejem. Piec w 180 stopniach, bez termoobiegu, ok. 20-25 min. Rukolę, pomidorki koktajlowe, orzechy wymieszać w salaterce. Dodać upieczone plastry buraka i pokrojone jajko. Całość polać olejem lnianym i ozdobić kiełkami. Podać z pieczywem.
Sałatka z roszponki z serem feta
Składniki:
- 3 garści roszponki
- 5 pomidorków koktajlowych
- ½ małej cebuli czerwonej
- ½ papryki czerwonej
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- ½ świeżego ogórka
- 2 plastry półtłustego sera typu feta
- 2 łyżki oleju lnianego
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie opłukać, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, cebulę w piórka, paprykę w wąskie paski, ogórka w plastry. Wymieszać w salaterce, dodać pozostałe warzywa, pokrojony w kostkę ser i skropić oliwą.
Koktajle witaminowe – dieta wspomagająca płodność
Pomarańczowo-imbirowy koktajl
Składniki:
- pół szklanki maślanki,
- 1 duża pomarańcza,
- 1 duża marchew,
- 1 łyżka drobno posiekanego, bądź przeciśniętego przez praskę świeżego imbiru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka nasion lnu
Sposób przygotowania:
Pomarańczę i marchew obrać i pokroić w mniejsze cząstki. W jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki. Zblendować na gładką masę.
Wartość odżywcza: witamina C, A, antyoksydanty, kwasy omega 3, wapń,
Zielony koktajl
Składniki:
- 2 garści jarmużu,
- 2 garści szpinaku,
- garść natki pietruszki,
- 1 gruszka,
- 1 jabłko,
- szklanka wody
Sposób przygotowania:
Owoce umyć, obrać i pokroić w mniejsze cząstki. Jarmuż, szpinak i natkę opłukać pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki zblendować na jednolity koktajl.
Leśny koktajl
Składniki:
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego,
- 2 garści jeżyn,
- 2 garści czarnych porzeczek,
- 3 garści czarnych jagód,
- 5 listków mięty
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zblendować.