Wypadanie włosów a dieta
Nadmierne wypadanie włosów to problem, którego doświadczają miliony ludzi na całym świecie. Dotyka on zarówno kobiet, jak i mężczyzn, pojawić się może w każdym wieku. Dla wielu osób wypadające włosy to przede wszystkim problem natury estetycznej, powodujący obniżoną samoocenę, a często pierwszym i jedynym krokiem podejmowanym w walce z nim są zabiegi kosmetyczne i trychologiczne, czy zmiany kosmetyków i pielęgnacji. O ile, u wielu osób rzeczywiście może to doprowadzić do widocznej poprawy, nie zawsze działanie „od zewnątrz” będzie wystarczające i rozwiąże problem. Nadmierne wypadanie włosów w wielu przypadkach może być objawem toczących się w organizmie zmian chorobowych i niedoborów pokarmowych, a do rozwiązania problemu konieczne będą zmiany w sposobie żywienia. Dlatego zawsze, kiedy zaobserwujemy u siebie, że włosy wypadają garściami, warto przyjrzeć się przede wszystkim swojemu stylowi życia, diecie, wykonać badania kontrolne krwi, aby znaleźć przyczynę problemu i wybrać najlepsze, dopasowane do indywidualnych potrzeb rozwiązanie. W poniższym artykule znajdują się odpowiedzi na pytania dlaczego wypadają włosy oraz praktyczne, dietetyczne wskazówki na wzmocnienie włosów w zależności od przyczyny.

Wypadanie włosów – najczęstsze przyczyny
Przyczyn nadmiernego wypadania włosów jest bardzo wiele. Obejmują one zarówno błędy pielęgnacyjne, jak również stres, nieprawidłowy styl życia, niedobory pokarmowe, a nawet poważne schorzenia zdrowotne. Dlatego, pierwszym etapem uporania się z tym problemem powinno być znalezienie jego przyczyny. Wypadanie włosów u osób z niedoczynnością tarczycy, będzie wymagało innego podejścia i innej diety niż ten sam problem u kobiet po ciąży lub mężczyzn z łysieniem androgenowym. Osoby z niedoborami żelaza zaobserwują znaczną poprawę po zwiększeniu spożycia tego składnika, jednak ta sama dieta nie przyniesie identycznego efektu u osoby, z wypadaniem włosów na tle hormonalnym. Dlatego, niestety nie ma jednej, dobrej, uniwersalnej odpowiedzi na pytanie „Co pomoże na wypadanie włosów?”, a kluczem do rozwiązania tego problemu jest znajomość jego przyczyny i dopasowanie diety do występującego problemu.
Do najczęstszych przyczyn wypadania włosów, w których pomocna jest dieta, zalicza się:
- Problemy z tarczycą (niedoczynność, choroba Hashimoto)
- Zmiany hormonalne (łysienie androgenowe)
- Niedokrwistość z niedoboru żelaza
- Niedobory pokarmowe m.in. cynku, selenu, witamin z grupy B
- Zmiany zachodzące podczas ciąży, po porodzie, w trakcie karmienia piersią
- Menopauza
- Szybka utrata masy ciała, stosowanie restrykcyjnych diet odchudzających
Tarczyca a wypadanie włosów
Wypadanie włosów to jeden z pierwszych i najczęstszych objawów niedoczynności tarczycy i choroby Hashimoto. Włosy nie tylko nadmierne wypadają, ale również proces ich odrastania jest zdecydowanie wolniejszy, do tego są znacznie słabsze, cieńsze i bardziej podatne na uszkodzenia.
Jak powstrzymać wypadanie włosów w niedoczynności tarczycy?
Oprócz farmakoterapii zaleconej przez lekarza prowadzącego, niezbędne jest wsparcie pracy tarczycy za pomocą odpowiednio zbilansowanej diety i prawidłowego stylu życia. Bez tego elementu, żadne działanie zewnętrzne, w postaci pielęgnacji, czy zabiegów trychologicznych, nie przyniosą zadowalających efektów.
Najważniejsze zasady diety wzmacniającej włosy i zmniejszającej ich wypadanie w niedoczynności tarczycy to:
- Wysoka zawartość żelaza, selenu oraz cynku – są to kluczowe składniki pokarmowe, których właściwa podaż poprawia funkcjonowanie tarczycy, produkcję hormonów oraz wzmacnia włosy i minimalizuje ich wypadanie. O ich źródłach przeczytasz więcej w części poświęconej niedoborom pokarmowym.
- Ograniczenie żywności zawierającej goitrogeny, czyli substancje wolotwórcze. Ich negatywne działanie związane jest z hamowaniem wychwytu jodu przez tarczycę, a tym samym zaburzeniami jej pracy i produkcji hormonów tarczycowych. Dlatego nadmierne spożycie żywności zawierającej substancje wolotwórcze może nasilać wypadanie włosów u osób z niedoczynnością tarczycy. Goitrogeny występują w roślinach krzyżowych, głównie warzywach kapustnych, czyli wszystkich rodzajach kapusty, kalafiorach, brokułach, brukselkach, a także jarmużu, rzepie, czy kalarepie. Nie trzeba całkowicie rezygnować z ich spożycia, ale zwrócić uwagę na to, aby nie były spożywane na surowo (w takiej formie zawierają najwięcej goitrogenów, podczas gdy gotowanie zmniejsza ich zawartość nawet o połowę) oraz nie częściej niż 2-3 razy tygodniowo.
- Ograniczenie soi – substancje zawarte w nasionach soi mogą zaburzać produkcję hormonów tarczycy, a także obniżać skuteczność leków. Dlatego ograniczenie soi i produktów sojowy w postaci np. tofu, czy napojów sojowych wiąże się ze zniwelowaniem objawów towarzyszących niedoczynności tarczycy, w tym zmniejszeniem wypadania włosów. Szczególnie ważne jest, aby nie spożywać soi w czasie krótszym niż 4-5 godzin po przyjęciu leków.

Łysienie androgenowe – wskazówki dietetyczne
Łysienie androgenowe to zaburzenie hormonalne prowadzące do postępującej utraty włosów, które występuje u obu płci. U kobiet pojawia się najczęściej po menopauzie, ale również w przebiegu nieprawidłowości w obrębie układu rozrodczego, np. zespole policystycznych jajników. Z kolei u mężczyzn pierwsze objawy łysienia androgenowego mogą pojawić się znacznie wcześniej, nawet tuż po zakończeniu okresu dojrzewania. Niezbędnym elementem leczenia łysienia androgenowego jest odpowiednia dieta, a najlepsze udokumentowane efekty przynosi zastosowanie diety śródziemnomorskiej. Jest to model żywienia, który od lat króluje na liście najzdrowszych diet.
Główne zalecenia, których wdrożenie, może przynieść pozytywne efekty w postaci spowolnienia postępowania i zminimalizowania objawów łysienia androgenowego to:
- Codzienne spożywanie warzyw w ilości minimum 400 g. W tej ilości warto uwzględnić minimum jedną porcję (ok. 100 g) zielonych warzyw liściastych oraz nasiona roślin strączkowych.
- Codzienne spożywanie owoców w ilości ok. 100-200 g. W szczególności polecane są owoce jagodowe (truskawki, maliny, borówki, jagody, poziomki, wiśnie, czereśnie), ze względu na najniższą spośród wszystkich owoców zawartość cukrów prostych oraz wysoką zawartość polifenoli o działaniu przeciwzapalnym i regulującym gospodarkę hormonalną.
- Wybór produktów zbożowych wyłącznie pełnoziarnistych, razowych oraz ograniczenie, a najlepiej całkowitą rezygnację z produktów przetworzonych (białe pieczywo, białe mąki, pieczywo cukiernicze).
- Stosowanie olejów roślinnych, w szczególności tłoczonej na zimno oliwy z oliwek extra virgin, która powinna stanowić główne źródło tłuszczów i ograniczenie tłuszczów zwierzęcych w postaci pełnotłustego nabiału, masła, czy smalcu.
- Codzienne spożywanie jednej porcji (ok. 30 g) orzechów, pestek i/lub nasion. W szczególności polecane są orzechy włoskie.
- Wybór przede wszystkim chudego, białego mięsa oraz ograniczenie mięsa czerwonego do 1 porcji tygodniowo.
- Spożywanie ryb minimum 2 razy w tygodniu. Szczególnie polecane są tłuste ryby morskie np. łosoś, śledź, makrela, tuńczyk.
- Wybór naturalnego, niesłodzonego nabiału o niskiej procentowej zawartości tłuszczu (<2%). W szczególności polecane są fermentowane produkty mleczne – kefiry, maślanki, jogurty.
Dodatkowo, w przypadku wypadania włosów na tle androgenowym bardzo ważny jest indeks glikemiczny diety. Jest to wskaźnik mówiący o tym, w jakim stopniu, po spożyciu konkretnego produktu wzrasta stężenie glukozy (glikemia) we krwi. Dieta o wysokim indeksie glikemicznym powoduje gwałtowne, częste wzrosty glikemii oraz wyrzuty insuliny przez trzustkę. Insulina z kolei stymuluje produkcję androgenów, co nasila wypadanie włosów. Indeks glikemiczny wiąże się z zawartością węglowodanów prostych w produkcie, dlatego, osoby z łysieniem androgenowym powinny ograniczyć przede wszystkim cukier, słodycze oraz przetworzone produkty zbożowe. Dodatkowo, warto zadbać o to, aby w każdym posiłku znajdowało się źródło białka (np. mięso, ryby, jaja, strączki, nabiał) oraz tłuszczu (np. olej roślinny, orzechy), a także aby produkty zbożowe (kasze, makarony, ryż) gotować al.dente i unikać rozgotowywania. Te działania pozwalają na znaczące obniżenie indeksu glikemicznego i korzystniejszym wpływem na gospodarkę hormonalną, co przekłada się na zmniejszenie wypadania włosów. Więcej na temat stosowania diety o niskim indeksie glikemicznym znajduje się w artykule INDEKS I ŁADUNEK GLIKEMICZNY.

Sposobem na zmniejszenie wypadania włosów w łysieniu androgenowym jest również włączenie do diety źródeł kwasu alfa-linolenowego (ALA) oraz gamma-linolenowego (GLA). Choć brakuje na ten moment jednoznacznych badań naukowych tłumaczących ich pozytywny wpływ i mechanizm działania, u wielu pacjentów obserwuje się widoczną poprawę po ich zastosowaniu. Źródłem kwasu alfa-linolenowego są przede wszystkim orzechy włoskie, siemię lniane, olej lniany oraz pestki dyni. Wskazane jest ich włączenie do diety w ilości 1-2 łyżek oleju lub 20-30 g orzechów lub pestek dziennie. Z kolei najwięcej kwasu gamma-linolenowego znajdziemy w oleju z wiesiołka, ogórecznika lub nasion czarnej porzeczki – 1-2 łyżki oleju dziennie może przynieść widoczne rezultaty i zmniejszyć wypadanie włosów.
Niedobory pokarmowe objawiające się wypadaniem włosów
Włosy są bardzo wrażliwe na wszelkie niedobory pokarmowe, a lista składników mineralnych i witamin niezbędnych do prawidłowych procesów ich wzrostu i ograniczeniu wypadania jest długa. Najważniejsze składniki pokarmowe, których niedostateczne spożycie wiąże się z wypadaniem włosów to żelazo, cynk, selen, witaminy z grupy B, witamina D, a także białko. Podstawą uporania się z wypadaniem włosów w przypadku niedoborów pokarmowych jest odpowiednie zbilansowanie diety oraz zwiększenie spożycia niedoborowego składnika.
Wypadanie włosów a niedobory żelaza
Włosy są bardzo czułe na niedobór żelaza. Często problem ten pojawia się jeszcze zanim wystąpią jakiekolwiek inne dolegliwości, czy nieprawidłowości w badaniach krwi świadczące o niedostatecznej ilości tego składnika w organizmie. Niedobory żelaza powodują zarówno nadmierne wypadanie włosów, jak również zahamowanie ich wzrostu, łamliwość i podatność na uszkodzenia. W takiej sytuacji niezbędne jest zwiększenie spożycia tego składnika wraz z dietą oraz odpowiednie komponowanie diety, tak aby umożliwiała jego maksymalne wykorzystanie.
Żelazo znajduje się zarówno w produktach odzwierzęcych, jak i żywności pochodzenia zwierzęcego.
Do jego najlepszych źródeł zalicza się:
- mięso (drobiowe, wieprzowe, wołowe, podroby),
- jaja kurze,
- ryby (sardynki, śledzie, makrele, łososie),
- nasiona roślin strączkowych,
- zielone warzywa liściaste,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- orzechy nerkowca,
- nasiona sezamu,
- pestki dyni.
Mogłoby się więc wydawać, że realizacja zapotrzebowania nie stanowi większego problemu. Jednak przyswajalność żelaza z żywności jest dość niska – z produktów odzwierzęcych wchłania się ok. 20%, a z produktów roślinnych – ok. 5%. Dodatkowo, składnik ten jest bardzo wrażliwy na działanie tzw. substancji antyodżywczych, obecnych w wielu innych, często spożywanych produktach. Dlatego, nieodpowiednie skomponowanie diety, mimo wysokiej zawartości żywności bogato-żelazowej, może okazać się niewystarczające do rozwiązania problemu nadmiernego wypadania włosów.
W tym celu wskazane jest:
- Unikanie popijania posiłków kawą i herbatą – są one źródłem tanin, które wiążą żelaza i uniemożliwiają jego wykorzystanie przez organizm. Zalecany jest minimum godzinny odstęp między posiłkiem, a ich wypiciem. Co ważne, wchłanianie żelaza ograniczają również napary z pokrzywy, które często polecane są jako remedium na wypadające włosy. Rzeczywiście, w wielu przypadkach, mogą one okazać się pomocne, należy jednak pamiętać o zachowaniu odstępu między posiłkiem a wypiciem naparu. Więcej na temat zastosowania pokrzywy i jej wpływu na włosy przeczytasz w dalszej części.
- Dokładne płukanie i namaczanie nasion roślin strączkowych przed ugotowaniem – ich nasiona zawierają fityniany, które podobnie jak taniny wiążą żelazo, jednak płukanie strączków znacząco redukuje ich ilość. Moczenie jest konieczne w przypadku bobu, ciecierzycy, fasoli, grochu oraz soi. Fasolka szparagowa, zielony groszek i soczewica nie wymagają moczenia.
- Obecność warzyw i/lub owoców w każdym posiłku. Zawarta w nich witamina C zwiększa wchłanianie żelaza nawet 5-krotnie. W szczególności polecane są warzywa i owoce spożywane na surowo, ponieważ obróbka termiczna wiąże się z jej znacznymi stratami. Dodatkowo witamina C bierze udział w syntezie kolagenu, dlatego nowe, odrastające włosy będą silniejsze i mniej podatne na uszkodzenia.
- Codzienne spożywanie produktów mlecznych fermentowanych oraz kiszonek – zawarte w nich bakterie probiotyczne zwiększają przyswajalność żelaza.
Niedobory żelaza zdecydowanie częściej dotyczą kobiet niż mężczyzn, ze względu na jego comiesięczne starty podczas menstruacji. Dlatego w przypadku zaobserwowania nadmiernego wypadania włosów zawsze zalecana jest dokładna analiza dotychczasowego sposobu żywienia oraz wykonanie podstawowych badań krwi w celu potwierdzenia lub wykluczenia problemu. Czynnikiem ryzyka niedoboru żelaza jest również stosowanie diet wegańskich i wegetariańskich, dlatego osoby ograniczające, lub całkowicie rezygnujące z produktów odzwierzęcych powinny zwrócić szczególną uwagę na kompozycję posiłków oraz zawartość w nich źródeł żelaza, aby nie dopuścić do jego niedoborów i problemu wypadających włosów.
Cynk i selen na włosy
Cynk i selen to kolejne składniki pokarmowe, których niedobory mogą powodować nadmierne wypadanie włosów oraz ich wolniejsze wzrastanie. Są one składnikiem keratyny, bardzo ważnego elementu strukturalnego włosów. Dlatego ich niedostateczna ilość osłabia mieszki włosowe oraz zwiększa podatność włosów na uszkodzenia. Niedobory cynku i selenu nie są jednak częstym problemem, ze względu na jego wysoką zawartość w wielu powszechnych, zwyczajowo spożywanych produktach, a najczęściej obserwuje się je u osób na bardzo restrykcyjnych dietach odchudzających.
Aby zapewnić sobie odpowiednią ilość cynku oraz zmniejszyć wypadanie włosów w diecie powinny znaleźć się produkty takie jak:
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- nasiona roślin strączkowych,
- sery żółte i twarogowe,
- ryby,
- chude mięso,
- pestki dyni,
- nasiona słonecznika.
Największą zawartością tego składnika charakteryzują się ostrygi, dlatego również warto znaleźć dla nich miejsce w jadłospisie. Z kolei selen znajdziemy w orzechach (zwłaszcza orzechach brazylijskich – 5-6 sztuk wystarczy do realizacji zapotrzebowania), tuńczyku i łososiu, grzybach, jajach kurzych oraz serach.

Przy problemie z nadmiernym wypadaniem włosów często polecana jest suplementacja cynkiem i/lub selenem. Nie jest to jednak w pełni zasadne i bezpieczne rozwiązanie. Przede wszystkim, jak wspomniano wcześniej niedobory tych składników obserwuje się rzadko, a dodatkowo obecne są one w wielu łatwo dostępnych, zwyczajowych produktach, dlatego realizacja zapotrzebowania nie jest niczym trudnym i na ogół nie wymaga dużych zmian w sposobie żywienia. Natomiast nieprzemyślana suplementacja i nadmiar cynku i selenu mogą zaszkodzić powodując zaburzenia funkcjonowania organizmu, w tym również nasilać wypadanie włosów. Dlatego więcej nie zawsze znaczy lepiej. Wskazaniem do rozważenia suplementacji cynkiem i/lub selenem jest niedoczynność tarczycy, jednak decyzja zawsze powinna być poprzedzona konsultacją z lekarzem prowadzącym i dietetykiem.
Biotyna na wypadające włosy
Biotyna bywa nazywana „pierwiastkiem piękna”, ponieważ wpływa zarówno na wzmocnienie włosów, ale także na skórę i paznokcie. Dieta bogata w biotynę hamuje nadmierne wypadanie włosów oraz przyspiesza ich porost, sprawiając że są bardziej gęste i w lepszej kondycji. Biotyna występuje w bardzo wielu produktach, jednak jej ilości są stosunkowo niewielkie. Dlatego kluczowe dla zapewnienia sobie odpowiedniej podaży tej witaminy jest stosowanie urozmaiconej i różnorodnej diety, w przeciwnym razie niedobory mogą rozwinąć się dość szybko.
Biotyna znajduje się m.in. w:
- drożdżach,
- soi, jajach kurzych,
- migdałach,
- orzechach włoskich,
- sardynkach,
- mięsie wieprzowym i drobiowym,
- serach żółtych,
- grzybach.
W warzywach i owocach znajdują się jej śladowe ilości, a szczególnie polecane są marchew, pomidor i szpinak. Przyjmuje się, że dieta w której codziennie obecne są 2-3 porcje pełnoziarnistych produktów zbożowych, 4-5 porcji warzyw i 1-2 porcje mięsa, ryb lub jaj w pełni realizuje zapotrzebowanie na biotynę i nie stwarza ryzyka jej niedoborów.
Przy nadmiernym wypadaniu włosów, oprócz zmian w sposobie żywienia, często polecana jest suplementacja biotyny, która u osób z jej stwierdzonym niedoborem na ogół szybko prowadzi do widocznej poprawy. Zgodnie z obecnym stanem wiedzy ewentualny nadmiar biotyny nie jest niebezpieczny dla zdrowia, ponieważ jest ona wydalana wraz z moczem, mimo to suplementację zawsze warto skonsultować z lekarzem, aby wykluczyć ewentualne przeciwwskazania.
Wypadanie włosów po ciąży – jak sobie z nim poradzić?
Włosy wypadające po ciąży to problem większości świeżo upieczonych mam. Przyczyną są przede wszystkim zmiany hormonalne, w szczególności obniżone stężenie estrogenów. Mimo, że jest to etap przejściowy i zazwyczaj wszystko wraca do normy po 3-4 miesiącach, dla wielu kobiet wiąże się to z dużym stresem i szukaniem rozmaitych sposobów na zatrzymanie wypadania włosów. Niestety, w większości przypadków nie da się jednak temu zapobiec. Dlatego postępowanie dietetyczne powinno być ukierunkowane nie na całkowite zahamowanie wypadania włosów, ale odpowiednie odżywienie organizmu tak, aby nie wypadały one bardziej i dłużej niż jest to fizjologiczne.
Najważniejszą zasadą, która pomoże spowolnić wypadanie włosów po ciąży jest unikanie jakichkolwiek restrykcyjnych diet odchudzających. Połóg oraz karmienie piersią są czasem przeznaczonym na regenerację organizmu, a karmienie piersią i nowa sytuacja życiowa są dla niego dużym stresem i obciążeniem. Dlatego jakiekolwiek próby odchudzania w tym czasie, często podejmowane przez kobiety w związku z chęcią, jak najszybszego powrotu do formy, mogą tylko pogorszyć problem i sprawić że włosy będą wypadać garściami przez wiele miesięcy. Dodatkowo, niezalecane są jakiekolwiek diety eliminacyjne prowadzone bez wyraźnych wskazań medycznych. Ograniczanie produktów może doprowadzić do mniejszego urozmaicenia diety i rozwoju niedoborów, w związku z czym włosy zaczną wypadać nie tylko z powodu fizjologicznych zmian hormonalnych, ale również z powodu niedoborów pokarmowych.

Dieta, polecana na wypadanie włosów po ciąży powinna:
- Zawierać ilość białka na poziomie 1,45 g na każdy kilogram masy ciała. Przykładowo, kobieta o masie ciała 70 kg powinna codziennie spożywać 122 g białka
- W przypadku karmienia piersią uwzględniać dodatkowe 500 kcal (w postaci np. jednego dodatkowego posiłku, czy przekąski), które są niezbędne do pokrycia potrzeb fizjologicznych związanych z laktacją
- Uwzględniać ok. 3-4 porcji pełnoziarnistych produktów zbożowych każdego dnia
- Zawierać minimum 400-500 g warzyw i owoców
- Zawierać przede wszystkim tłuszcze roślinne, w postaci np. oliwy z oliwek, orzechów, nasion, pestek, a ograniczać tłuszcze zwierzęce oraz kwasy nasycone typu trans obecne w żywności wysokoprzetworzonej, głównie słodyczach i fast-food’ach
- W każdym posiłku uwzględniać minimum 20 g białka, w postaci np. 1-2 jajek, 1 opakowania jogurtu, serka wiejskiego, porcji mięsa lub ryby, nasion roślin strączkowych lub tofu
- Być uzupełniana suplementacją dobraną do indywidualnych potrzeb organizmu po ciąży. Szczególnie istotna jest witamina D oraz kwasy omega-3. Warto zaznaczyć, że podczas karmienia piersią nie należy stosować aptecznych preparatów, mieszanek ziołowych na porost włosów bez konsultacji z lekarzem, ponieważ mogą mieć one negatywny wpływ na laktację i zaszkodzić dziecku
Więcej na temat diety i suplementacji w okresie karmienia piersią przeczytasz w artykule PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE W OKRESIE KARMIENIA PIERSIĄ oaz SUPLEMENTACJA W OKRESIE KARMIENIA PIERSIĄ. Wprowadzenie w życie tych zasad zapewni odpowiednie odżywienie i regenerację organizmu, zmniejszy ryzyko niedoborów pokarmowych oraz sprawi, że wypadanie włosów po ciąży szybko minie, a włosy zaczną odrastać gęstsze i silniejsze.
Wypadanie włosów podczas menopauzy – jak je zatrzymać?
Menopauza i wypadanie włosów są ze sobą bardzo mocno powiązane, niestety jest to problem często nieunikniony. Wiąże się to ze zmianami hormonalnymi, w szczególności spadkiem produkcji estrogenów, których jedną z funkcji jest pozytywny wpływ na wzrost i kondycję włosów.
Najlepsze działanie w kontekście zmniejszenia wypadania włosów podczas menopauzy ma zastosowanie diety bogatej w fitoestrogeny. Są to substancje, których budowa jest bardzo podobna do struktury chemicznej estrogenów, dlatego wykazują podobne działanie i aktywność, a zatem mogą zmniejszać objawy menopauzy, w tym wypadanie włosów. U niektórych kobiet pomocne może być włączenie do codziennej diety produktów tj. soja, fasola mung, olej lniany, siemię lniane, orzechy laskowe, pistacje, nasiona sezamu. W szczególności polecana jest soja – już jedna porcja w postaci np. 1 szklanki mleka, połowy kostki tofu, czy 100 g nasion soi może spowodować widoczną poprawę.
Dlaczego włosy wypadają podczas odchudzania?
Wiele osób, które choć raz podjęły się próby odchudzania, wie, że podczas tego procesu można zaobserwować nadmierne wypadanie włosów. Nie jest to jednak problem, którego nie da się uniknąć. Wręcz przeciwnie, wypadanie włosów garściami jest najczęściej objawem, tego że stosowana przez nas dieta jest zbyt restrykcyjna, niedoborowa, a cały proces redukcji postępuje zbyt szybko. Diety o bardzo niskich kalorycznościach, detoxy, głodówki, popularne posty, które często polecane są jako remedium na szybkie schudnięcie są dietami, które nie dostarczają składników pokarmowych w wystarczających ilościach, dlatego bardzo szybko mogą powodować wypadanie i osłabienie włosów.

Co zrobić, aby włosy nie wypadały podczas odchudzania?
- Przede wszystkim należy pamiętać, że ograniczenia kaloryczne powinny odbywać się bez uszczerbku na jakości diety. Mimo mniejszej kaloryczności, wciąż powinna realizować zapotrzebowanie na wszystkie witaminy i składniki mineralne. Dlatego podstawą diety niezmiennie powinny być warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, chudy nabiał, ryby oraz tłuszcze roślinne.
- Tygodniowe spadki masy ciała powinny mieścić się w przedziale 1-2 kg. Większa, szybsza redukcja jest bardzo dużym stresem i obciążeniem organizmu i w którym czasie może doprowadzić do pogorszenia jego funkcjonowania i nadmiernego wypadania włosów.
- Zastosowany deficyt kaloryczny nie powinien być większy niż 300-500 kcal. Taki przedział zapewnia zdrową, bezpieczną redukcję masy ciała, a jednocześnie nie jest nadmiernym obciążeniem i umożliwia prawidłowe zbilansowanie diety.
- Podaż białka na dietach odchudzających nie powinna być niższa niż 1 g/kg masy ciała. Mniejsze spożycie białka doprowadza do znacznego osłabienia organizmu, a nawet niedożywienia, które często w pierwszej kolejności objawia się właśnie nadmiernym wypadaniem włosów.
Zioła na wypadanie włosów
W uporaniu się z problemem wypadających włosów pomocne mogą okazać się również domowe sposoby w postaci ziołowych naparów. Warto jednak zaznaczyć, że nie rozwiązują one przyczyny problemu, a samo wykorzystanie ziół rzadko kiedy będzie wystarczające. Dlatego napary ze skrzypu polnego, pokrzywy, łopianu oraz sok z brzozy powinny stanowić jedynie wsparcie diety, ukierunkowanej na leczenie przyczyny, a nie samodzielne remedium na wypadające włosy.
- Skrzyp polny – skrzyp polny jest źródłem krzemu, który jest elementem budulcowym włosów, dlatego wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu. Dodatkowo dostarcza cynku, magnezu, żelaza, witaminy C. Wskazane jest picie 1-2 szklanek naparu, przygotowanego poprzez zalanie 1 łyżeczki skrzypu szklanką gorącej wody, przez minimum 1 miesiąc.
- Pokrzywa – jest źródłem wielu witamin, składników mineralnych i substancji bioaktywnych, które wzmacniają cebulki włosów, poprawiają ukrwienie skóry głowy, a tym samym zmniejszają wypadanie. Aby przygotować napar z pokrzywy należy zalać 2-3 łyżki suszonych liści szklanką wrzącej wody, odstawić na 10 minut pod przykryciem i wypijać 2-3 razy dziennie, przez minimum miesiąc.
- Sok z brzozy – według zaleceń tradycyjnej medycyny chińskiej 1 szklanka soku z brzozy wypijana codziennie przez 3-4 tygodnie może znacząco poprawić kondycję włosów i zmniejszyć ich wypadanie.
- Łopian – łopian jest źródłem krzemu i siarki, które wzmacniają cebulki włosów, stymulują ich wzrost i poprawiają ukrwienie skóry głowy. Do przygotowania leczniczego naparu z łopianu najlepiej wykorzystać rozdrobniony korzeń – łyżkę surowca wystarczy wsypać do garnka, zalać dwoma szklankami ciepłej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu około 3 minut. Tak przygotowany napar można wypijać codziennie w ilości 1-2 szklanki przez 3 tygodnie.
Dieta na wypadanie włosów – podsumowanie
Dieta na wypadające włosy powinna być przede wszystkim dobrana do przyczyny problemu. Wypadanie włosów może być spowodowane zaburzeniami hormonalnymi, niedoborami pokarmowymi, czy zbyt restrykcyjnym odchudzaniem i w każdym przypadku postępowanie dietetyczne powinno wyglądać nieco inaczej.