+48 881 20 20 20

Indeks i ładunek glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który określa procentowo szybkość zwiększenia stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów w porównaniu ze zwiększeniem, jakie następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy. Przyjęto, że indeks glikemiczny glukozy to 100%.

Podział produktów ze względu na IG:

IG glukozy  = 100

  • IG < 55 = produkty o niskim IG. Produkty o niskim indeksie glikemicznym są odpowiednie i wskazane dla kobiet z cukrzycą ciążową, należy je wybierać przy układaniu codziennego jadłospisu. Po ich spożyciu stężenie glukozy we krwi wzrasta stopniowo, a nie gwałtownie i utrzymuje się przez dłuższy czas zapobiegając dużym wahaniom poziomu cukru we krwi.
  • IG 55–70 = produkty o średnim IG. Produkty o średnim indeksie glikemicznym są dozwolone, lecz wybieramy je od czasu do czasu.
  • IG >70 = produktu o wysokim IG. Produktów o wysokim indeksie glikemicznym należy unikać w cukrzycy ciążowej. Powodują gwałtowny, wysoki wzrost poziomu glukozy we krwi, a ich spożywanie może prowadzić do dużych wahań poziomu cukru we krwi.

Indeks glikemiczny produktu może ulec zmianom w zależności od stopnia przetworzenia produktu. Nadmierne gotowanie i rozdrabnianie produktów zwiększa ich indeks glikemiczny.

Indeks glikemiczny pomaga w kontroli glikemii poposiłkowej, jednak indywidualna odpowiedź na zjedzone produkty może się różnić, dlatego monitoruj poziom cukru we krwi na czczo i 1 godz. po posiłku.

Najkorzystniejsze produkty dla kobiet z cukrzycą ciążową to te o niskim indeksie glikemicznym, czyli poniżej 55. Jeśli spożywasz produkty o wyższym niż IG=55, spożywaj je w towarzystwie np. surowych warzyw o wysokiej zawartości błonnika.

Węglowodany spożywaj w kompozycji z produktami białkowymi i tłuszczowymi, to pomoże obniżyć indeks glikemiczny produktów węglowodanowych.

Indeks glikemiczny owoców dodatkowo zależy też od stopnia ich dojrzałości. Im bardziej dojrzały owoc, tym ma wyższy indeks glikemiczny.

Indeks glikemiczny określa prędkość wchłaniania węglowodanów, lecz nie uwzględnia ich ilości. Nie jest więc wskaźnikiem optymalnym. Aby jeszcze dokładniej móc przewidzieć wzrost glukozy we krwi wprowadzono wskaźnik zwany ładunkiem glikemicznym. Bierze on pod uwagę tempo wchłaniania, ilość i jakość węglowodanów w porcji produktu. 

Porównanie obu wskaźników – indeksu i ładunku glikemicznego stanowi bardziej precyzyjne podejście, pomocne w komponowaniu posiłków i kontroli glikemii gdy masz cukrzycę ciążową.

kompleksowa opieka nad kobietą z cukrzycą ciążową meavita Kraków

Ładunek glikemiczny (ŁG) – to sposób oceny zawartości węglowodanów w spożywanej porcji pożywienia. Oblicza się go poprzez pomnożenie IG produktu przez ilość zawartych w nim węglowodanów (g). Wynik należy następnie podzielić przez 100. Im większy jest ŁG produktu, tym większego wzrostu stężenia glukozy we krwi można się spodziewać po jego spożyciu.

Podział produktów ze względu na ŁG:

  • ŁG < 10 = produkty o niskim ŁG. Produkty o niskim ładunku glikemicznym w połączeniu z niskim indeksem glikemicznym są najlepszym wyborem dla kobiet z cukrzycą ciążową. Możesz również sięgać po produkty o niskim ładunku i średnim indeksie glikemicznym.
  • ŁG 11–19 = produkty o średnim ŁG. Produkty o średnim ładunku glikemicznym wybieraj rzadziej.
  • IG >19 = produktu o wysokim IG. Produktów o wysokim ładunku glikemicznym należy unikać w cukrzycy ciążowej.

Indeks glikemiczny nie jest jedynym czynnikiem, który wskazuje o stopniu w jakim żywność podnosi stężenie cukru we krwi. 

Zdarza się, że po spożyciu takiej samej porcji dwóch różnych produktów o tym samym indeksie glikemicznym, będziemy mieć różny poziom cukru we krwi, zależy to od ilości i jakości węglowodanów w produkcie. Bywa również, że wielkość typowej porcji jednego z dwóch produktów o podobnym IG jest mniejsza, wtedy również stężeniu cukru we krwi po takim produkcie będzie niższe.

Dlatego też, przy cukrzycy ciążowej warto sprawdzać zarówno indeks, jak i ładunek glikemiczny produktów.

Produkty z wysokim ŁG prawie zawsze mają wysoki IG, produkty ze średnim bądź niskim ŁG mogą mieć od niskiego do wysokiego IG.

Gdy stwierdzono u Ciebie cukrzycę ciążową, w komponowaniu diety i kontroli glikemii, a zarazem doborze produktów, które są dobrym źródłem węglowodanów pomocne są wskaźniki:

  • wymienniki węglowodanowe 
  • zawartość błonnika w produktach 

Tabele indeksów i ładunków glikemicznych wybranych produktów

Produkt

Indeks glikemiczny (IG)

Rozmiar porcji w (g)

Ładunek glikemiczny (ŁG) na 1 porcję

NABIAŁ

Jogurt 0 % tłuszczu

27

200

7

Jogurt naturalnt

36

200

3

Mleko pełne 3 % tłuszczu

27

250

3

Mleko skondensowane, słodzone

61

50

17

Mleko sojowe 1,5 % tłuszczu

44

250

8

Mleko sojowe 3 % tłuszczu

44

250

8

Mleko sojowe 3 % tłuszczu

36

250

6

Mleko zsiadłe

32

250

4

Nabiał indeks i ładunek glikemiczny

Produkt

Indeks glikemiczny (IG)

Rozmiar porcji w (g)

Ładunek glikemiczny (ŁG) na 1 porcję

PIECZYWO

Bagietka

95

30

15

Chleb gryczany

47

30

10

Chleb owsiany otrębowy

47

30

9

Chleb pszenny

70

30

10

Gruboziarniste pieczywo jęczmienne (50 % ziarna)

46

30

9

Gruboziarniste pieczywo jęczmienne (70 % ziarna)

34

30

7

Pełnoziarnisty chleb żytni

58

8

Produkt

Indeks glikemiczny (IG)

Rozmiar porcji w (g)

Ładunek glikemiczny (ŁG) na 1 porcję

PRODUKTY ZBOŻOWE

Gryka

54

150

16

Jeczmień ziarno

25

150

11

Kasza manna

55

150

6

Kukurydza ziarno

69

150

9

Kuskus

65

150

23

Otręby owsiane

55

10

3

Ryż Basmati

58

150

22

Ryż biały gotowany

64

150

23

Płatki śniadaniowe kukurydziane

81

30

21

Pszenica ziarno

41

1

14

Ryż długoziarnisty gotowany

56

150

23

Ryż naturalny brązowy

55

150

18

Żyto ziarno

34

1

13

Makaron rurki

47

180

23

Makaron ryżowy

40

180

15

Spagetti z mąki białej

42

180

20

Spagetti z mąki białej gotowane 10 - 15 min

44

180

21

Spagetti z mąki białej gotowane 20 min

180

27

Spagetti z mąki białej gotowane 5 min

180

18

Spagetti z mąki pełnowartościowej (razowe

180

Produkt

Indeks glikemiczny (IG)

Rozmiar porcji w (g)

Ładunek glikemiczny (ŁG) na 1 porcję

SOKI

Sok ananasowy bez cukru

46

250

16

Sok grejpfrutowy bez cukru

48

250

9

Sok jabłkowy niesłodzony

40

250

13

Sok pomarańczowy

52

250

12

Sok pomidorowy bez cukru

38

250

4

Świeży sok z marchwi

43

250

Produkt

Indeks Glikemiczny (IG)

Rozmiar porcji w (g)

Ładunek glikemiczny (ŁG) na 1 porcję

OWOCE

Ananasy

59

120

7

Arbuzy

72

120

4

Banany

52

120

12

Daktyle suszone

103

60

42

Dżem truskawkowy

51

30

10

Grejpfrut

25

120

3

Gruszki

38

120

4

Jabłka

38

120

6

Jabłka suszone

29

60

10

Kiwi

53

120

6

Mango

51

120

8

Morele

57

120

5

Morele suszone

31

60

9

Papaja

59

120

10

Pomarańcze

42

120

5

Rodzynki

64

60

28

Rodzynki sułtańskie

56

60

25

Śliwki

39

120

5

Śliwki suszone

29

60

10

Truskawki

40

120

1

Winogrona

46

120

8

Wiśnie

22

120

3

owoce i soki indeks i ładunek glikemiczny

Produkt

Indeks glikemiczny (IG)

Rozmiar porcji w (g)

Ładunek glikemiczny (ŁG) na 1 porcję

WARZYWA

Bataty

61

150

17

Buraki czerwone

64

80

5

Dynia

75

80

3

Frytki

75

150

22

Gotowane ziemniaki

50

150

14

Knedle ziemniaczane

52

150

24

Marchewka gotowana

47

80

3

Młode ziemniaki

57

150

12

Obrane ziemniaki gotowane na parze

65

150

18

Pasternak

97

80

12

Pieczone ziemniaki

85

150

26

Puree ziemniaczane w proszku

85

150

17

Rzepa

72

150

7

Słodka kukurydza

54

80

9

Świeża marchewka

16

80

1

warzywa indeks i ładunek glikemiczny

Produkt

Indeks glikemiczny (IG)

Rozmiar porcji w (g)

Ładunek glikemiczny (ŁG) na 1 porcję

ROŚLINY STRĄCZKOWE

Ciecierzyca gotowana

28

150

8

Czarna fasola

64

250

17

Czarna fasola gotowana 45 min

20

150

5

Fasola "czarne oczko"gotowana

42

150

13

Fasola gotowana

29

150

9

Fasola Mung moczona, gotowana 20 min

31

150

5

Fasola nerkowa gotowana

28

150

7

Fasola nerkowa z puszki

52

150

9

Fasola Romano

46

150

8

Groch gotowany

22

150

2

Soczewica czerwona gotowana

26

150

5

Soczewica z puszki

44

250

9

Soczewica zielona gotowana

30

150

5

Soja gotowana

18

150

1

Soja z puszki

14

150

1

Zielony groszek

48

80

3

Zielony groszek z puszki

66

250

27

*Opracowano na podstawie międzynarodowych tabel IG i ŁG (Atkinson FS, Foster-Powell K, Brand Miller JC. International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values: 2008).

Centrum Medyczne Meavita

Nasza lokalizacja

ul. Rusznikarska 14 lokal XX,
31-261 Kraków

Rejestracja pacjentów

pon – pt: 7:00 – 19:00, sb: 7:00 – 13:00
+48 881 20 20 20
+48 881 30 30 30
kontakt@meavita.pl

Fizjoterapia

mgr Ewelina Bijak
+48 881 03 03 07

mgr Dorota Steczko
+48 881 03 03 08

mgr Marta Sutkowska
+48 881 03 03 09

mgr Konrad Węgliński
+48 881 91 91 60

fizjoterapia@meavita.pl

Infolinia testy prenatalne

+48 881 03 03 03

Poradnia psychologiczna

mgr Gabriela Czarnecka
+48 881 03 03 04

mgr Dorota Stachnik
+48 881 03 03 05

psychologia@meavita.pl

Inspektor Ochrony Danych

Łukasz Długosz
iod@meavita.pl

Nasze strony

Media społecznościowe

Współpraca

top