Warzywa a cukrzyca ciążowa
Warzywa to bardzo ważne źródło witamin i minerałów, białka roślinnego oraz węglowodanów wraz z błonnikiem pokarmowym w diecie osoby chorej na cukrzycę ciążową. Są podstawą codziennego jadłospisu u kobiet z cukrzycą ciążową i nie tylko.
Gdy masz cukrzycę ciążową, najczęściej wybieraj warzywa o niskim indeksie i ładunku glikemicznym (poniżej 55). Pomocny będzie również specjalny podział warzyw na grupy, w zależności od zawartości węglowodanów:
- Grupa I – warzywa o zawartości 2 – 5 % węglowodanów: boćwina, brokuły, cykoria, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta kiszona, ogórki, papryka, pomidor, rabarbar, rzepa, rzodkiewka, sałata, szparagi, szpinak, szczypiorek, nać pietruszki, pieczarki.
- Grupa II – warzywa o zawartości 5 – 10 % węglowodanów: brukiew, brukselka, buraki, cebula, dynia, jarmuż, fasolka szparagowa, kapusta biała, czerwona i włoska, marchew, por, rzepa, szczaw, włoszczyzna.
- Grupa III – warzywa o zawartości do 75 % węglowodanów: bób, chrzan, czosnek, groszek zielony, koperek zielony, korzeń pietruszki, seler, ziemniaki.
- Grupa IV – warzywa o zawartości 10 – 25 % węglowodanów: groch, fasola, soja, soczewica, kukurydza.
W cukrzycy ciążowej wybierając warzywa do codziennego jadłospisu:
- zwracaj uwagę na zawartość węglowodanów, indeks i ładunek glikemiczny porcji – w przypadku niektórych warzyw, ich indeks glikemiczny wzrasta w wyniku obróbki cieplnej (np. marchewka, buraki, ziemniaki, rośliny strączkowe)
- licząc wymienniki węglowodanowe spożywane w ciągu dnia, zawsze uwzględniaj warzywa
- warzywa powinny być świeże i dobrze umyte, spożywaj jak najwięcej surowych warzyw
- gotuj je krótko, w niewielkiej ilości wody i spożywaj bezpośrednio po ugotowaniu
- rozdrobnienie (np. puree, tarka) oraz rozgotowanie warzyw, zasmażanie, pieczenie wysokoskrobiowych zwiększa ich indeks glikemiczny
- pomidory należą do warzyw niskowęglowodanowych, lecz niektóre ich gatunki mogą zawierać większą ilość cukru np. pomidory malinowe (sprawdź swój poziom glikemii)
Gdy masz cukrzycę w doborze warzyw, a zarazem kontroli glikemii i komponowaniu diety, pomocne są wskaźniki:
- indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny,
- wymienniki węglowodanowe,
- zawartość błonnika w produktach.