Przykładowy jadłospis dieta wegańska 1800 kcal
Spis treści
Planowanie diety wegańskiej w cukrzycy ciążowej
Odpowiednio zaplanowana i zbilansowana dieta, to podstawa leczenia cukrzycy ciążowej. Przedstawiony poniżej przykładowy jadłospis może być pomocą w planowaniu diety dla kobiet z cukrzycą ciążową będących na diecie wegańskiej. Dieta wegańska wykluczająca całkowicie produkty pochodzenia zwierzęcego wymaga odpowiedniej wiedzy i uwagi, tak aby planując i przygotowując posiłki spełnić szczególne zapotrzebowanie kobiet z cukrzycą ciążową. Pozwoli uniknąć błędów, które mogą spowodować niedobory niektórych składników odżywczych (np. białko, wapń, kwasy tłuszczowe omega 3, żelazo, witamina B12, cynk i inne). Należy również zwrócić uwagę na to, że produkt wegański nie jest synonimem słowa zdrowy. Pułapką, zwłaszcza dla kobiet z cukrzycą ciążową mogą okazać się wegańskie desery i przekąski, które w związku z wysoką zawartością węglowodanów łatwo przyswajalnych nie są dobrym wyborem w przypadku cukrzycy ciążowej.
Co jest ważne w przypadku korzystania z poniższego jadłospisu:
- jadłospis – średnia dzienna kaloryczność 1800 kcal – został zaplanowany na 8 dni, zawiera 3 główne posiłki i 3 przekąski (w przypadku wyższego zapotrzebowania energetycznego należy odpowiednio zwiększyć porcje posiłków)
- pamiętaj, że kaloryczność diety jest uzależniona od Twojego dziennego zapotrzebowania energetycznego, które różni się w zależności od wieku, wzrostu, masy ciała, aktywności fizycznej i trymestru ciąży – jeżeli nie wiesz w jaki sposób ustalić swoje zapotrzebowanie energetyczne będąc w Słodkiej Ciąży czy w jaki sposób zbilansować posiłki będąc weganką z cukrzycą ciążową – poradź się dietetyka
- aby ułatwić planowanie i przygotowywanie posiłków jadłospis podzielony został na sekcje 2-dniowe zawierające ten sam zestaw posiłków
- przy niektórych z propozycji potraw znajdziesz przepisy opierające się na porcjach od razu na 2 dni (opis zawiera informację – przepis na 2 porcje)
- warto również pamiętać o tym, że mając już gotową potrawę (zwłaszcza na ciepło), w dniu następnym istotne jest jej przygotowanie do spożycia:
– najlepiej wyjąć ją wcześniej z lodówki, aby osiągnęła temperaturę pokojową, a następnie podgrzewamy ją krótko, tak aby jej nie rozgotować
– produkty będące źródłem węglowodanów (np. kasza, ryż, ziemniaki, rośliny strączkowe) podgrzewamy krótko do temp. max. 55°C, co pozwoli zachować wytworzoną w nich pod wpływem schłodzenia skrobię oporną
– dzięki temu łatwiej jest zachować zbliżony indeks i ładunek glikemiczny odgrzewanego posiłku
- obserwuj swój organizm i monitoruj poziom glukozy we krwi – reakcja każdego organizmu jest indywidualna i może okazać się, że potrzebne są drobne modyfikacje diety; istotne znaczenie ma również rodzaj użytych produktów – te w zależności od producenta różnią się między sobą
DZIEŃ 1-2
I śniadanie (nie później niż 08:30)
Tofucznica z brokułem
- Kurkuma – 4 g (0.8 x Łyżeczka)
- Chleb żytni razowy – 40 g (2 x Kromka)
- Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka)
- Brokuły – 50 g (0.1 x Sztuka)
- Płatki drożdżowe – 15 g (1.5 x Łyżka)
- Tofu wędzone – 90 g (0.5 x Opakowanie)
- Sól czarna kala namak – 2 g (0.4 x Łyżeczka)
Ugotuj brokuła al. dente. Rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż rozkruszone tofu razem z kurkumą. Podlej małą ilością wody, żeby poddusić tofu. Dodaj płatki drożdżowe i przypraw solą. Najlepiej jeśli to będzie sól czarna (kala namak), która ma jajeczny posmak. Trzymaj na patelni do momentu aż wyparuje woda a potrawa będzie przypominała w
konsystencji jajecznicę. Podaj z brokułem i chlebem.
Wartość odżywcza posiłku:
- 413 kcal
- 21,3 g białka
- 11 g tłuszczu
- 3,6 WW
II śniadanie (godz. 10.30-11:00)
Pasta z siemienia lnianego (przepis na 2 porcje)
Zjedz 1 z 2 porcji
- Cykoria – 40 g (0.5 x Sztuka)
- Len, nasiona – 75 g (15 x Łyżeczka)
- Płatki drożdżowe – 20 g (2 x Łyżka)
- Ogórki, kiszone – 60 g (1 x Sztuka)
- Sól biała – 2 g (2 x Szczypta)
- Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
- Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
Podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę na oleju. Zmiel nasiona lnu. Dolewaj wodę do lnu do papkowatej konsystencji. Wymieszaj z płatkami drożdżowymi
oraz solą. Pokrój ogórka i wymieszaj z pastą. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody po ogórkach. Jedz pastę na “kanapeczkach – łódeczkach” – umytych liściach cykorii.
Wartość odżywcza posiłku:
- 259 kcal
- 13,3 g białka
- 15 g tłuszczu
- 1,4 WW
Obiad (godz. 13.30-14:00)
Orzechowe tofu z ryżem i warzywami (przepis na 2 porcje)
Zjedz 1 z 2 porcji
- Ryż brązowy – 100 g (6.67 x Łyżka)
- Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
- Brokuły, mrożone – 250 g (0.56 x Opakowanie)
- Szpinak – 100 g (4 x Garść)
- Masło orzechowe – 45 g (3 x Łyżeczka)
- Syrop klonowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Sos sojowy jasny – 10 g (1 x Łyżka)
- Tofu naturalne (fortyfikowane wapniem) – 90 g (0.5 x Opakowanie)
- Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka)
Wymieszaj mokre składniki z solą. Zamarynuj tofu pokrojone w kostkę przez co najmniej 1 godzinę. Usmaż na patelni bez tłuszczu. Ugotuj ryż, brokuła. Wyłóż do miseczki szpinak, ryż, nałóż tofu. Dołóż brokuła.
Wartość odżywcza posiłku:
- 469 kcal
- 21,4 g białka
- 22 g tłuszczu
- 4,4 WW
Podwieczorek (godz. 16.30-17:00)
Migdały
- Migdały – 22 g (1.5 x Łyżka)
Mandarynki
- Mandarynki – 130 g (2 x Sztuka)
Zjedz owoce i migdały.
Wartość odżywcza posiłku:
- 191 kcal
- 5,2 g bialka
- 11,7 g tłuszczu
- 1,3 WW
Kolacja (godz. 19.30-20:00)
Sałatka z fasolą
- Chleb żytni razowy – 40 g (2 x Kromka)
- Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Seler korzeniowy – 60 g (1 x Plaster)
- Papryka czerwona – 70 g (0.5 x Sztuka)
- Cebula – 50 g (0.5 x Sztuka)
- Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
- Kapusta czerwona – 50 g (1 x Liść)
- Fasola czerwona w zalewie (konserwowa) – 120 g (6 x Łyżka)
Zetrzyj na tarce na grubych oczkach marchew i seler. Poszatkuj kapustę, pokrój drobno cebulę, paprykę. Dopraw przyprawami i wymieszaj z oliwą.
Wartość odżywcza posiłku:
- 320 kcal
- 12,6 g białka
- 7 g tłuszczu
- 4,1 WW
II kolacja (godz. 22.30- 23:00)
Kanapki z hummusem
- Chleb żytni razowy – 20 g (1 x Kromka)
- Hummus klasyczny – 20 g (2 x Łyżeczka)
- Rzodkiewka – 150 g (10 x Sztuka)
- Ogórki, kiszone – 60 g (1 x Sztuka)
Chleb posmaruj hummusem. Zjedz z ogórkiem i rzodkiewką.
Wartość odżywcza posiłku:
- 144 kcal
- 4,1 g bialka
- 6,4 g tłuszczu
- 1,4 WW
DZIEŃ 3-4
I śniadanie (nie później niż 08:30)
Pasta z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów (przepis na 2 porcje)
Zjedz 1 z 2 porcji
- Chleb żytni razowy – 80 g (4 x Kromka)
- Soczewica czerwona, nasiona suche – 64 g (6 x Łyżka)
- Suszone pomidory – 14 g (2 x Sztuka)
- Oliwa z oliwek – 14 g (1,3 x Łyżka)
- Czosnek – 2,5 g (0,5 x Ząbek)
- Pietruszka, liście – 12 g (2 x Łyżeczka)
- Sezam, nasiona – 6 g (0,5 x Łyżka)
Opłucz soczewicę i ugotuj. Zmiksuj z pozostałymi składnikami. Posyp czarnym sezamem i pietruszką.
Wartość odżywcza posiłku:
- 304 kcal
- 12,5 g białka
- 10,5 g tłuszczu
- 3,7 WW
II śniadanie (godz. 10.30-11:00)
Płatki z amarantusa z jogurtem i bananem
- Jogurt sojowy naturalny – 160 g (8 x Łyżka)
- Płatki z ziaren amarantusa – 30 g (3 x Łyżka)
- Banan – 60 g (0.5 x Sztuka)
- Dynia, pestki, łuskane – 10 g (1 x Łyżka)
Płatki ugotuj na wodzie i wymieszaj z jogurtem. Dodaj banana i pestki dyni.
Wartość odżywcza posiłku:
- 330 kcal
- 12,1 g białka
- 9,8 g tłuszczu
- 3,2 WW
Obiad (godz. 13.30-14:00)
Wegańskie chilli corn carne (przepis na 2 porcje)
Zjedz 1 z 2 porcji
- Mielona papryka chili – 1 g (1 x Szczypta)
- Fasola czerwona w zalewie (konserwowa) – 200 g (10 x Łyżka)
- Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
- Pomidory z puszki (krojone) – 400 g (4 x Porcja)
- Bazylia (suszona) – 4 g (1 x Łyżeczka)
- Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
- Rozmaryn – 1 g (0.25 x Łyżeczka)
- Cukinia – 300 g (1 x Sztuka)
- Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
- Czosnek – 10 g (2 x Ząbek)
- Papryka czerwona – 140 g (1 x Sztuka)
- Cebula czerwona – 100 g (1 x Sztuka)
- Kasza bulgur – 100 g (7.69 x Łyżka)
Wszystkie warzywa poza pomidorami i czosnkiem pokrój wedle uznania i podsmaż na oliwie. Na początku dopraw je tylko pieprzem i solą. Po 10 minutach dodaj pomidory, smaż kwadrans, po czym dodaj wyciśnięty czosnek, chilli i zioła. Kaszę ugotuj na sypko.
Sałata z rzodkiewką (1 porcja)
- Sałata – 100 g (20 x Liść)
- Rzodkiewka – 150 g (10 x Sztuka)
- Szczypiorek – 20 g (4 x Łyżeczka)
- Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
- Sok cytrynowy – 6 g (1 x Łyżka)
Umyj sałatę i porwij ją na kawałki.Pokrój rzodkiewkę i szczypior. Wymieszaj sałatę z rzodkiewką, szczypiorem, oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami do smaku.
Wartość odżywcza posiłku:
- 555 kcal
- 20,9 g białka
- 17,9 g tłuszczu
- 6,2 WW
Podwieczorek (godz. 16.30-17:00)
Migdały
- Migdały – 30 g (2 x Łyżka)
Zjedz migdały.
Wartość odżywcza posiłku:
- 181 kcal
- 6 g bialka
- 16,6 g tłuszczu
- 0,2 WW
Kolacja (godz. 19.30-20:00)
Kanapki z tofu w sosie orzechowym
- Ogórek – 40 g (1 x Sztuka)
- Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
- Curry – 2 g (2 x Szczypta)
- Masło orzechowe – 15 g (1 x Łyżeczka)
- Chleb żytni razowy – 40 g (2 x Kromka)
- Tofu naturalne (fortyfikowane wapniem) – 60 g (0.33 x Opakowanie)
- Mleko migdałowe naturalne – 20 g (0.08 x Szklanka)
Przekrój tofu w poprzek na pół i zgrilluj na patelni bez tłuszczu. Przygotuj sos: wymieszaj łyżeczkę masła orzechowego z przyprawą curry i łyżką mleka
roślinnego. Najlepiej jeśli zamiast curry w proszku dodasz łyżeczkę pasty curry. Marchew obierz w paski, ogórka pokrój w plasterki lub również obierz w paski
obieraczką. Pieczywo posmaruj pastą, wyłóż tofu, nałóż sos, warzywa.
Wartość odżywcza posiłku:
- 300 kcal
- 17,3 g białka
- 14,4 g tłuszczu
- 2,5 WW
II kolacja (godz. 22.30- 23:00)
Sałatka z kalarepą i pomarańczą
- Kalarepa – 80 g (0.5 x Sztuka)
- Kiełki brokuła – 8 g (1 x Łyżka)
- Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
- Pomarańcza – 100 g (0.5 x Sztuka)
- Rukola – 50 g (2.5 x Garść)
- Szczypiorek – 5 g (1 x Łyżeczka)
- Pomidory koktajlowe – 100 g (5 x Sztuka)
Obierz kalarepę i pokrój na kawałki wg uznania. Obierz pomarańczę i pokrój na cząstki. Pomidorki pokrój na połówki. Wymieszaj wszystkie składniki z oliwą. Przypraw wg uznania.
Wartość odżywcza posiłku:
- 199 kcal
- 5,5 g bialka
- 11 g tłuszczu
- 1,7 WW
DZIEŃ 5-6
I śniadanie (nie później niż 08:30)
Kanapki z pastą z zielonego groszku
- Chleb żytni razowy – 40 g (2 x Kromka)
- Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
- Sól himalajska – 1 g (1 x Szczypta)
- Ogórek kwaszony – 120 g (2 x Sztuka)
- Sałata – 15 g (3 x Liść)
- Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
- Groszek zielony, konserwowy, bez zalewy – 288 g (18 x Łyżka)
Zmiksuj groszek z czosnkiem, oliwą i przyprawami do smaku. Posmaruj chleb pastą. Nałóż na kanapkę sałatę i ogórka.
Wartość odżywcza posiłku:
- 369 kcal
- 18,3 g białka
- 6,5 g tłuszczu
- 4,6 WW
II śniadanie (godz. 10.30-11:00)
Jogurt sojowy z otrębami i borówką
- Borówki amerykańskie – 50 g (1 x Garść)
- Otręby gryczane – 16 g (2 x Łyżka)
- Jogurt sojowy naturalny – 100 g (5 x Łyżka)
Dodaj otręby do jogurtu i wmieszaj. Odczekaj ok. 15 min. Dodaj owoce.
Wartość odżywcza posiłku:
- 157 kcal
- 4,9 g białka
- 2,4 g tłuszczu
- 1,7 WW
Obiad (godz. 13.30-14:00)
Kotlety z ciecierzycy i kolorowa sałatka (przepis na 2 porcje)
Zjedz 1 z 2 porcji
- Ciecierzyca – 120 g (8 x Łyżka)
- Marchew – 67 g (1.49 x Sztuka)
- Por – 140 g (1 x Sztuka)
- Pietruszka, liście – 18 g (3 x Łyżeczka)
- Siemię lniane świeżo mielone – 10 g (1 x łyżka
- Roszponka – 120 g (6 x Garść)
- Suszone pomidory – 28 g (4 x Sztuka)
- Papryka czerwona – 140 g (1 x Sztuka)
- Kukurydza, konserwowa – 30 g (2 x Łyżka)
- Oliwa z oliwek – 20 g (2 x Łyżka)
- Seler korzeniowy – 120 g (2 x Plaster)
Ciecierzycę namocz dzień wcześniej. Odlej wodę, zalej nową (na jedną objętość ciecierzycy dwie objętości wody) i gotuj do miękkości (ok. 40 minut). Wystudź i zblenduj
na puree. Siemię lniane mielone zalej 3 łyżkami gorącej wody, tak by zrobił się kleik. Por posiekaj. Seler, 1 marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Puree, wymieszaj z warzywami, pietruszką i kleikiem z siemienia lnianego. Dopraw, uformuj i upiecz kotleciki na niewielkiej ilości oliwy. Roszponkę opłucz, pokrój pomidory, paprykę, 1 marchew zetrzyj na tarce. Wymieszaj
warzywa z kukurydzą i dopraw oliwą. Podaj z kotlecikami.
Wartość odżywcza posiłku:
- 484 kcal
- 21 g białka
- 17,4 g tłuszczu
- 4,6 WW
Podwieczorek (godz. 16.30-17:00)
Sałatka z melona z migdałami
- Tofu wędzone – 90 g (0,5 x Opakowanie)
- Ogórek zielony – 80 g (1 x Sztuka)
- Papryka czerwona -70 g (0,5 x Sztuka)
- Sałata – 25 g (5 x Liście)
- Orzechy włoskie – 15 g (1 x Łyżka)
- Sok cytrynowy – 6 g (1 x Łyżka)
Pokrój składniki i wymieszaj. Całość polej sokiem z cytryny.
Wartość odżywcza posiłku:
- 255 kcal
- 15,9 g bialka
- 16,3 g tłuszczu
- 1 WW
Kolacja (godz. 19.30-20:00)
Rozgrzewająca zupa z soczewicy (przepis na 2 porcje)
Zjedz 1 z 2 porcji
- Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka)
- Czosnek – 10 g (2 x Ząbek)
- Pieprz cayenne – 1 g (1 x Szczypta)
- Pietruszka, liście – 24 g (4 x Łyżeczka)
- Soczewica czerwona, nasiona suche – 100 g (8.33 x Łyżka)
- Pomidory z puszki (krojone) – 400 g (4 x Porcja)
- Cebula – 200 g (2 x Sztuka)
- Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
- Curry – 2 g (2 x Szczypta)
- Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Następnie do cebuli dodajemy startą na tarce na grubych oczkach marchew i chwile podsmażamy. Do garnka wlewamy pomidory w puszce i wodę (wg uznania). Dodajemy soczewicę oraz zawartość patelni i gotujemy aż soczewica będzie miękka (ok. 15 min.). Doprawiamy do smaku. Gdy zupa jest na talerzu oprószamy posiekaną natką pietruszki.
Wartość odżywcza posiłku:
- 306 kcal
- 17 g białka
- 7,6 g tłuszczu
- 3,9 WW
II kolacja (godz. 22.30- 23:00)
Kanapki z hummusem
- Chleb żytni razowy – 40 g (2 x Kromka)
- Hummus klasyczny – 40 g (4 x Łyżeczka)
- Rzodkiewka – 150 g (10 x Sztuka)
- Ogórki, kiszone – 60 g (1 x Sztuka)
Chleb posmaruj hummusem. Zjedz z rzodkiewką.
Wartość odżywcza posiłku:
- 256 kcal
- 6,4 g bialka
- 12,3 g tłuszczu
- 2,6 WW
DZIEŃ 7-8
I śniadanie (nie później niż 08:30)
Owsianka z borówkami
- Migdały w płatkach – 10 g (1 x Łyżka)
- Płatki owsiane (górskie) – 30 g (3 x Łyżka)
- Mleko sojowe naturalne – 250 g (1 x Szklanka)
- Borówki amerykańskie – 50 g (1 x Garść)
Płatki owsiane ugotuj na mleku roślinnym, pod koniec gotowania dodaj płatki. Owsiankę wylej do miseczki, posyp borówkami.
Wartość odżywcza posiłku:
- 303 kcal
- 13,3 g białka
- 11,6 g tłuszczu
- 3,1 WW
II śniadanie (godz. 10.30-11:00)
Twarożek z tofu
- Tofu naturlane fortyfikowane wapniem – 180 g (1 x Opakowanie)
- Mleko sojowe naturalne – 40 g (0,2 x Szklanka)
- Szczypiorek – 25 g ( 5 x Łyżeczka)
- Olej rzepakowy – 15 g (1,5 x łyżka)
- Sok cytrynowy – 12 g (2 x łyżka)
- Rzodkiewka – 150 g (10 x Sztuka)
- Pieprz czarny – 2 g ( 2 x Szczypta)
Zmiksuj składniki oprócz szczypiorku i rzodkiewki. Dodaj pokrojony szczypiorek i rzodkiewkę.
Wartość odżywcza posiłku:
- 227 kcal
- 17,5 g białka
- 16 g tłuszczu
- 0,6 WW
Obiad (godz. 13.30-14:00)
Paella z komosy ryżowej
- Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
- Groszek zielony, mrożony – 70 g (0.47 x Porcja)
- Kalafior – 150 g (0.3 x Sztuka)
- Komosa ryżowa (Quinoa), ziarna – 50 g (3.57 x Łyżka)
- Pietruszka, liście – 20 g (3.33 x Łyżeczka)
- Soczewica czerwona, nasiona suche – 30 g (2.5 x Łyżka)
- Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
- Orzechy nerkowca (bez soli) – 15 g (1 x Łyżka)
- Pomidory z puszki (krojone) – 200 g (2 x Porcja)
- Kurkuma – 5 g (1 x Łyżeczka)
- Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
- Bulion warzywny (domowy) – 125 g (0.5 x Szklanka)
- Papryka słodka (mielona, wędzona) – 5 g (1 x Łyżeczka)
Ugotować soczewicę al dente. Podgrzać bulion, dodać do niego czosnek, pomidory i dusić ok. 3 min. Dodać komosę i przyprawy, gotować ok. 10 min. Dodać kalafior i groszek – gotować ok. 10 min. Warzywa powinny być al dente. Gdy jest gotowe, dodać soczewicę. Podawać z natką pietruszki.
Wartość odżywcza posiłku:
- 546 kcal
- 29,8 g białka
- 12,3 g tłuszczu
- 7,3 WW
Podwieczorek (godz. 16.30-17:00)
Jabłko z masłem orzechowym
- Masło orzechowe – 30 g (2 x Łyżeczka)
- Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
Pokrój owoc i posmaruj masłem orzechowym.
Wartość odżywcza posiłku:
- 254 kcal
- 7,3 g bialka
- 16 g tłuszczu
- 1,8 WW
Kolacja (godz. 19.30-20:00)
Kanapki z guacamole z groszku
- Chleb żytni razowy – 40 g (2 x Kromka)
- Czosnek – 3 g (0.6 x Ząbek)
- Papryka czerwona – 100 g (0.71 x Sztuka)
- Pomidor – 40 g (0.33 x Sztuka)
- Sok cytrynowy – 6 g (1 x Łyżka)
- Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
- Kolendra (świeża) – 5 g (5 x Listek)
- Kmin rzymski (kumin) – 2 g (0.5 x Łyżeczka)
- Groszek zielony, gotowany w wodzie – 140 g (9.33 x Łyżka)
Ugotuj groszek i wystudź. Zblenduj guacamole: groszek, czosnek, pomidor, sok z cytryny, kolendra, przyprawy. Odstaw zblendowaną całość na ok. 30 min, aż składniki się przegryzą. Posmaruj pieczywo i zjedz z papryką.
Wartość odżywcza posiłku:
- 257 kcal
- 13,2 g białka
- 2,4 g tłuszczu
- 4 WW
II kolacja (godz. 22.30- 23:00)
Pasta z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów (przepis na 3 porcje)
Zjedz 1 z 3 porcji
- Cykoria – 40 g (0.5 x Sztuka)
- Soczewica czerwona, nasiona suche – 96 g (8 x Łyżka)
- Suszone pomidory – 21 g (3 x Sztuka)
- Oliwa z oliwek – 20 g (2 x Łyżka)
- Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
- Pietruszka, liście – 12 g (2 x Łyżeczka)
- Sezam, nasiona – 10 g (1 x Łyżka)
Opłucz soczewicę i ugotuj. Zmiksuj z pozostałymi składnikami. Posyp czarnym sezamem i pietruszką. Zjedz na “kanapeczkach – łodkach” z cykorii.
Wartość odżywcza posiłku:
- 216 kcal
- 10,4 g białka
- 9,9 g tłuszczu
- 2 WW