Węglowodany a cukrzyca ciążowa
Spis treści
Węglowodany – informacje ogólne
Węglowodany (sacharydy, cukry) – to składniki pokarmowe, które stanowią główne źródło energii w naszej diecie. Pełnią wiele ważnych funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, m.in.:
- regulują poziom sytości i głodu,
- wpływają na tempo metabolizmu,
- są paliwem dla mięśni, wątroby, serca, nerek i jelita,
- glukoza stanowi jedyne źródło energii dla naszego mózgu, rdzenia kręgowego i erytrocytów,
- są niezbędne do utleniania kwasów tłuszczowych,
- w połączeniu z białkami i lipidami wykorzystywane są do budowy struktur komórkowych,
- mają dobroczynny wpływ na naszą florę bakteryjną,
- stymulują prawidłową pracę jelit,
- poprawiają wchłanianie wapnia.
Węglowodany to najbardziej zróżnicowana grupa składników pokarmowych. Różnią się budową, a co za tym idzie szybkością, z jaką są trawione i wchłanianie przez nasz organizm. W związku z tym w różnym tempie podnoszą one poposiłkowe stężenie cukru we krwi. Dlatego też, aby stosować odpowiednią dietę, ważna jest znajomość różnych grup produktów węglowodanowych i ich wpływu na glikemię, szczególnie gdy masz cukrzycę ciążową. Mówiąc najprościej węglowodany węglowodanom nierówne. Dzielimy je na dwie główne grupy: proste i złożone.
Węglowodany proste
Węglowodany proste – mają niską wartość odżywczą, a po ich spożyciu poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, stymulując trzustkę do produkcji dużych ilości insuliny.
Do cukrów prostych należą: jednocukry, czyli glukoza (owoce, warzywa, miód) i fruktoza (owoce, miód) oraz dwucukry, czyli sacharoza (cukier trzcinowy, buraczany), laktoza (cukier mleczny) i maltoza (cukier słodowy).
Węglowodany złożone
Węglowodany złożone (polisacharydy, wielocukry) – mają wysoką wartość odżywczą, są znacznie wolniej rozkładane do glukozy, a po ich spożyciu dłużej utrzymuje się uczucie sytości. Do polisacharydów należą: skrobia (produkty zbożowe, warzywa okopowe, owoce), glikogen (materiał zapasowy magazynowany w mięśniach i wątrobie) oraz błonnik pokarmowy.
Węglowodany – dieta w cukrzycy ciążowej
Dieta w cukrzycy ciążowej:
- główne źródło węglowodanów powinny stanowić produkty zbożowe pełnoziarniste, zwłaszcza o niskim indeksie glikemicznym – poniżej 55,
- podstawowe ograniczenie powinno dotyczyć węglowodanów prostych (jedno- i dwucukrów, których spożywanie powinno być ograniczone do minimum,
- substancje słodzące mogą być stosowane w dawkach zalecanych przez producenta,
- nie zaleca się stosowania cukru jako zamiennika fruktozy,
- bardzo ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości błonnika w codziennej diecie.
Produkty zawierające węglowodany proste | Dieta w cukrzycy ciążowej | ||
WYBIERAJ | UNIKAJ | ||
Owoce | 🙂 | ok. 2 szt lub 200 g na dobę | |
Soki owocowe | 🙁 | ||
Miód, dżemy, konfitury | 🙁 | ||
Cukier | 🙁 | ||
Słodzone napoje | 🙁 | ||
Mleko | 🙂 | mleko 2 %, 100 mi na dobe | |
Jogurty naturalne, kefiry, maślanka | 🙂 | napoje mleczne 2 %, 75 - 100 ml na dobę |
Produkty zawierajace węglowodany złożone | Dieta w cukrzycy ciążowej | |||
WYBIERAJ | JEDZ RZADZIEJ | UNIKAJ | ||
Pieczywo | razowe, pełnoziarniste, graham, żytnie | pszenne, kukurydziane, chrupkie, maca | zawierające miód, słód jęczmienny, karmel, ciasta francuskie, kruche, ucierane | |
Produkty zbożowe | Kasza | gruboziarnista: gryczana, jęczmienna, pęczak, komosa ryżowa | drobnoziarnista: jaglana, manna, kuskus, kukurydziana | rozgotowana kasza |
Ryż | brązowy, czarny | biały | rozgotowany ryż | |
Płatki | owsiane górskie, jęczmienne, żytnie, otręby | pszenne, ryżowe | kukurydziane, crunchy, błyskawiczne, czekoladowe, gotowe tzw. płatki śniadaniowe | |
Makaron | razowy, pełnoziarnisty, z pszenicy durum | pszenny | rozgotowany makaron | |
Ziemniaki | gotowane | puree, pieczone, smażone | ||
Warzywa | nizej węglowodanowe, do każdego posiłku, jak najwiecej w surowej postaci | wysokowęglowodanowe gotowane al dente, w towarzystwie surówki | rozgotowane i rozdrobnione, zasmażane, z masłem i bułką tartą | |
Rośliny strączkowe | fasola, groch, soczewica, ciecierzyca i inne | gotowane w mniejszych porcjach i w towarzystwie surówki | rozgotowane |
Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) należy do polisacharydów. Znajduje się w warzywach, owocach, nieprzetworzonych produktach zbożowych z pełnego przemiału oraz kaszach gruboziarnistych i nieoczyszczonym ryżu.
Rola błonnika pokarmowego:
- opóźnia wchłanianie węglowodanów, zmniejsza glikemię poposilkową i sekrecję insuliny,
- działa hipocholesterolemiczne (zmniejsza wchłanianie trój glicerydów),
- zmniejsza stężenie glukozy i cholesterolu w surowicy krwi,
- daje uczucie sytości,
- pobudza ukrwienie i perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom,
- pobudza funkcje żucia i wydzielana śliny, buforuje i wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku,
- stanowi doskonałe podłoże do rozwoju i utrzymania prawidłowej mikroflory bakteryjnej.
Gdy stwierdzono u Ciebie cukrzycę ciążową, w kontroli glikemii i komponowaniu diety, a zarazem doborze produktów, które są dobrym źródłem węglowodanów pomocne są wskaźniki:
- indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny
- wymienniki węglowodanowe
Tabela: Zawartość błonnika w wybranych produktach (w g na 100 g produktu)
KASZE I RYŻ | |
Kasza jaglana | 3,2 |
Kasza jęczmienna perłowa | 6,2 |
Kasza jeczmienna pęczak | 5,4 |
Kasza gryczana | 5,9 |
Kasza manna | 2,5 |
Ryż biały | 2,4 |
Ryż brązowy | 8,7 |
MAKARONY | |
Makaron bezjajeczny | 2,7 |
Makaron dwujajeczny | 2,6 |
Makaron pełnoziarnisty | 2,6 - 9,5 |
PIECZYWO | |
Bułki grahamki | 5,4 |
Bułki kajzerki | 2,1 |
Bułki pszenne zwykłe | 2,1 |
Chleb graham | 5 |
Chleb pumpernikiel | 6,4 |
Chleb wiejski | 4,7 |
Chleb zwykły | 4,9 |
Chleb żytni jasny | 4,7 |
Chleb żytni pełnoziarnisty | 6,1 |
Chleb żytni razowy | 5,9 |
Pieczywo tostowe | 2,1 |
PRODUKTY ZBOŻOWE I ŚNIADANIOWE | |
Otręby pszenne | 42,4 |
Płatki jęczmienne | 9,6 |
Płatki kukurydziane | 6,6 |
Płatki owsiane | 6,9 |
Płatki pszenne | 10,1 |
Płatki żytnie | 11,6 |
WARZYWA | |
Awokado | 6,7 |
Bakłażan | 3,3 |
Botwina | 4,4 |
Bób | 5,8 |
Brokuły | 2,5 |
Brukselka | 5,4 |
Buraki | 2,2 |
Cebula | 1,7 |
Chrzan | 7,3 |
Cukinia | 1 |
Cykoria | 1 |
Czosnek | 4,1 |
Dynia | 2,8 |
Fasola szparagowa | 3,9 |
Groszek zielony | 6 |
Jarmuż | 2 |
Kabaczek | 1,1 |
Kalafior | 2,4 |
Kalarepa | 2,2 |
Kapusta biała | 2,5 |
Kapusta czerwona | 2,5 |
Kapusta pekińska | 1,9 |
Kapusta włoska | 2,6 |
Karczochy | 5,4 |
Koper ogrodowy | 6,1 |
Kukurydza | 2,4 |
Lucerna kiełki | 2,4 |
Marchew | 3,6 |
Ogórek | 0,5 |
Papryka | 2 |
Pasternak | 4 |
Pędy bambusa | 2,2 |
Pieczarka | 2 |
Pietruszka korzeń | 4,9 |
Pietruszka liście | 4,2 |
Pomidor | 1,2 |
Por | 2,7 |
Rabarbar | 3,2 |
Rzepa | 3,5 |
Rzeżucha | 3,3 |
Rzodkiewka | 2,5 |
Sałata | 1,4 |
Seler korzeń | 4,9 |
Seler liście | 1,8 |
Soczewica kiełki | 3 |
Soja kiełki | 2,6 |
Szczaw | 2,6 |
Szczypiorek | 2,5 |
Szparagi | 1,5 |
Szpinak | 2,6 |
Ziemniaki | 1,5 |
WARZYWA STRĄCZKOWE SUCHE | |
Fasola azuki | 4,2 |
Fasola biala | 15,7 |
Fasola czerwona | 25 |
Fasola pstra | 4,3 |
Groch | 15 |
Soczewica czerwona | 8,9 |
OWOCE | |
Agrest | 3 |
Ananas | 1,2 |
Arbuz | 0,3 |
Banany | 1,7 |
Borówki | 1,1 |
Brzoskwinia | 1,9 |
Cytryna | 2 |
Czrne jagody | 3,2 |
Czereśnie | 1,3 |
Daktyle | 8,7 |
Figi | 2,5 |
Grejfrut | 1,9 |
Grejfrut | 2,1 |
Jabłko | 3 |
Jeżyny | 7,3 |
Kiwi | 2,1 |
Maliny | 6,7 |
Mandarynki | 1,9 |
Mango | 1,5 |
Marakuja | 15,9 |
Morele | 1,7 |
Morwy | 1,7 |
Nektarynki | 1,2 |
Papaja | 1,8 |
Pomarańcza | 1,9 |
Porzeczki białe | 6,4 |
Porzeczki czarne | 7,9 |
Porzeczki czerwone | 7,7 |
Poziomki | 2 |
Renklody | 2,6 |
Śliwki | 1,6 |
Truskawki | 1,8 |
Winogrona | 1,5 |
Wiśnie | 3 |
Żurawiny | 4,6 |
ORZECHY I NASIONA | |
Mak | 20,5 |
Migdały | 12,9 |
Orzechy arachidowe | 7,3 |
Orzechy laskowe | 8,9 |
Orzechy nerkowca | 1,5 |
Orzechy pekan | 2,3 |
Orzechy pistacjowe | 6,1 |
Orzechy włoskie | 6,5 |
Orzechy ziemne | 8,1 |
Pestki dyni | 1,9 |
Sezam | 9,1 |
Ziarna słonecznika | 6 |
Wiórki kokosowe | 21,1 |
* Opracowano na podstawie: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele składu wartości odżywczej żywności, 2005.