+48 881 20 20 20

Ogólne zasady diety i zapotrzebowanie energetyczne

Wprowadzenie odpowiedniej diety u kobiet z cukrzycą ciążową to kluczowy element leczenia cukrzycy. Dlatego tak ważne jest opanowanie zasad żywienia w tym szczególnym dla kobiety okresie. Celem leczenia dietetycznego kobiet ciężarnych z cukrzycą jest zapewnienie optymalnej podaży niezbędnych dla matki i dziecka składników odżywczych, unikanie hiperglikemii poposiłkowej i kontrola glikemii oraz optymalny przyrost masy ciała kobiety w trakcie ciąży.

Podstawowe zasady żywienia oraz zapotrzebowanie energetyczne dla kobiet z cukrzycą ciążową określają zalecenia przygotowane przez Zespoły Ekspertów Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiego Towarzystwa Dietetyki i Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego. Wszystkie zalecenia są opracowywane i corocznie aktualizowane, zgodnie z obecną wiedzą, na podstawie udokumentowanych danych naukowych i badań klinicznych.

Zapotrzebowanie energetyczne w cukrzycy ciężarnych

Zapotrzebowanie energetyczne jest zależne od masy ciała, wzrostu, aktywności fizycznej oraz wieku. Pamiętaj, że pomimo, iż jesteś w ciąży i nosisz w sobie dziecko, nie oznacza to, że Twoje zapotrzebowanie energetyczne podwaja się. W I trymestrze ciąży zapotrzebowanie energetyczne praktycznie się nie zmienia, w porównaniu do okresu przed ciążą. Natomiast to co jest istotne to jakość diety i odpowiednia podaż wszystkich niezbędnych składników (białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, składniki mineralne). Dopiero w II trymestrze ciąży wzrasta zapotrzebowanie energetyczne, średnio o 360 kcal, w III trymestrze średnio o 475 kcal w stosunku do zapotrzebowania przed ciążą.

zapotrzebowanie energetyczne cukrzyca ciążowa

Jak wyliczyć swoje zapotrzebowanie energetyczne (czyli ile kcal w ciągu doby potrzebuje organizm kobiety w cukrzycy ciążowej)?

  • średnie dobowe zapotrzebowanie kaloryczne wynosi ok. 35 kcal na 1 kg należnej masy ciała, czyli ok. 1500 – 2400 kcal dla kobiet ciężarnych z prawidłową masą ciała
  • w przypadku nadwagi zalecana jest redukcja kaloryczności do 25 – 30 kcal na 1 kg masy ciała
  • zalecany przyrost masy ciała w trakcie ciąży to średnio 8-12 kg w zależności od wyjściowej (przed ciążą) masy ciała: od ok. 7 kg dla kobiet z BMI > 29, do 18 kg dla kobiet z BMI < 19,8

Rekomendowana wartość kaloryczna diety dla kobiet z cukrzycą oraz rekomendowane przyrosty masy ciała w zależności od BMI przed ciążą (Institute of Medicine and National Research Council 2009):

BMI* kobiety w ciąży (kg/m2)

Tygodniowy przyrost masy ciała w ciąży (w kg)

Rekomendowana podaż energii – wyrażona w kcal na 1 kg masy ciała

II trymestr

III trymestr

<18,5

0,45

0,45 - 1,36

35 - 40

18,5 - 24,9

0,45

0,36 - 0,45

30

25,0 - 29,9

0,27

0,23 - 0,32

25

>29,9

0,23

0,18 - 0,27

12 - 15

*BMI (body mass index) – wskaźnik masy ciała (wskaźnik wagowo-wzrostowy) określający czy Twoja masa ciała jest prawidłowa w stosunku do wzrostu.

Skład diety

Dieta kobiety z cukrzycą ciążową powinna być dobrze zbilansowana i zawierać:

40 – 50 % węglowodanów (tj. ok. 180 g węglowodanów na dobę)

  • preferowane są produkty o niskim indeksie glikemicznym i niskim ładunku glikemicznym (IG < 55 i ŁG < 10), bądź o niskim indeksie glikemicznym i średnim ładunku glikemicznym (IG < 55 i ŁG = 11-19)
  • każdy posiłek powinien zawierać produkty z dużym udziałem błonnika, który korzystnie wpływa na glikemię poposiłkową – zalecana ilość błonnika to 25-50 g na dobę lub 15-25 g na 1000 kcal (do każdego głównego posiłku powinny to być warzywa, z jak największym udziałem warzyw surowych lub ugotowanych al. dente; w przekąskach wymiennie mogą to być warzywa lub pełnoziarniste produkty zbożowe, np. nieprzetworzone płatki zbożowe)
  • podstawowe ograniczenie w spożyciu węglowodanów dotyczy węglowodanów prostych (jedno- i dwucukrów) – redukcja spożycia do minimum
  • zaleca się, aby u chorych na cukrzycę dzienne spożycie fruktozy nie przekraczało 50 g, nie zaleca się stosowania fruktozy jako zamiennika cukru
  • dozwolone jest stosowanie słodzików (sztucznych środków słodzących) w dawkach określonych przez producenta, za wyjątkiem sacharyny (przechodzi przez łożysko, a jej wpływ na płód nie jest do końca poznany); alkohole wielowodorotlenowe (np. sorbitol, mannitol, izomalt, maltilol, ksylitol, erytrytol) powinny być stosowane w ograniczonych ilościach, gdyż spożywanie ich w większych ilościach może wywoływać nudności, biegunkę i niestrawność
dobrze zbilansowana dieta kobiety z cukrzycą ciążową

30 % białka (1,3 g białka na 1 kg należnej masy ciała)

  • w trakcie ciąży w związku ze wzrostem i rozwojem płodu wzrasta zapotrzebowanie na białko do 1,3 g na kg n.m.c. (w porównaniu z 0,9 g na kg n.m.c. – zapotrzebowanie na białko dla zdrowej dorosłej kobiety niebędącej w ciąży)
  • należy zadbać, aby w codzienna dieta zawierała różnorodne źródła białka (pochodzenia zwierzęcego i roślinnego) dbając o uzyskanie pokarmów pełnowartościowych pod względem składu aminokwasowego

20 – 30 % tłuszczów

  • dieta powinna zawierać poniżej 10% tłuszczów nasyconych,     
  • w trakcie ciąży należy szczególnie zwrócić uwagę wysoki udział produktów będących bogatymi źródłami wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza z grupy omega 3
  • należy maksymalnie ograniczyć spożycie izomerów trans kwasów tłuszczowych
pory posiłków w cukrzycy ciążowej

Ilość i pory posiłków

Dieta w cukrzycy ciążowej powinna składać się z 6 (max do 8) posiłków jedzonych w regularnych odstępach czasu. Trzy z tych posiłków to posiłki główne: śniadanie, obiad, kolacja, a do tego dochodzą tzw. przekąski – posiłki uzupełniające. Pierwsze śniadanie najlepiej jest spożyć nie później niż do godz. 8.30, a przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 2,5 – 3 godziny.

Udział energii z poszczególnych posiłków w całodziennej racji pokarmowej (Rekomendacje Polskiego Towarzystwo Dietetyki 2017):

Posiłek
Odsetek całkowitej ilości energii z diety
Śniadanie
10 %
Przekąska
10 %
Obiad
35 %
Przekąska
15 %
Kolacja
20 %
Przekąska
10 %

Gdy chorujesz na cukrzycę ciążową w kontroli glikemii i komponowaniu diety, a zarazem doborze produktów odpowiednich produktów żywnościowych pomocne będą informacje:

  • zasady komponowania posiłków  
  • jak wygląda przykładowy jadłospis
  • indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny
  • wymienniki węglowodanowe
  • węglowodany

Centrum Medyczne Meavita

Nasza lokalizacja

ul. Rusznikarska 14 lokal XX,
31-261 Kraków

Rejestracja pacjentów

pon – pt: 7:00 – 19:00, sb: 7:00 – 13:00
+48 881 20 20 20
+48 881 30 30 30
kontakt@meavita.pl

Fizjoterapia

mgr Ewelina Bijak
+48 881 03 03 07

mgr Dorota Steczko
+48 881 03 03 08

mgr Marta Sutkowska
+48 881 03 03 09

mgr Konrad Węgliński
+48 881 91 91 60

fizjoterapia@meavita.pl

Infolinia testy prenatalne

+48 881 03 03 03

Poradnia psychologiczna

mgr Gabriela Czarnecka
+48 881 03 03 04

mgr Dorota Stachnik
+48 881 03 03 05

psychologia@meavita.pl

Inspektor Ochrony Danych

Łukasz Długosz
iod@meavita.pl

Nasze strony

Media społecznościowe

Współpraca

top