+48 881 20 20 20
+48 881 20 20 20

Owoce, soki i przetwory owocowe w cukrzycy ciążowej

Owoce składają się głównie z wody i węglowodanów, w tym błonnika. To bogate źródło witamin i minerałów, dlatego też są ważnym elementem dobrze zbilansowanej i zdrowej diety. Nie powinno ich zabraknąć w codziennym jadłospisie, nawet jeśli masz cukrzycę ciążową. Natomiast ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnych cukrów prostych ich spożycie powinno być umiarkowane. W cukrzycy ciążowej zalecana ilość owoców to 2 – 3 porcje w ciągu dnia (ok. 200 g), najlepiej w II śniadaniu i podwieczorku.

Owoce to ważne źródło witamin i minerałów w Twojej diecie. Mając cukrzycę ciążową, powinnaś kontrolować ilość i rodzaj oraz pory spożywania owoców, gdyż znacząco i gwałtownie podnoszą one poziom cukru we krwi.

Ile waży porcja owoców?

1 PORCJA = ok. 80 – 100 g części jadalnych owoców (czyli bez niejadalnej skórki, ogryzka czy pestki) 

Dla uproszczenia przyjmuje się, że jedna porcja to:

  • jedno średniej wielkości np. jabłko

lub

  • pół szklanki drobnych owoców np. malin

lub

  • pół szklanki świeżych, startych lub gotowanych owoców

Owoce – przykłady porcji:

1 sztuka:

  • JABŁKO
  • GRUSZKA
  • POMARAŃCZA
  • BRZOSKWINIA
  • BANAN

2 sztuki:

  • MANDARYNKI
  • KIWI
  • ŚLIWKI
  • MORELE

½ szklanki:

  • JAGODY
  • MALINY
  • TRUSKAWKI
  • PORZECZKI
  • CZEREŚNIE
  • WIŚNIE
  • ARBUZ
  • ANANAS
  • WINOGRONA
  • MANGO
owoce pół szklanki

Gdy masz cukrzycę ciążową, wybieraj owoce o niskim indeksie glikemicznym (poniżej 55).

Podział owoców ze względu na zawartość węglowodanów

Pomocny przy wyborze owoców będzie również specjalny ich podziałna grupy, w zależności od zawartości węglowodanów:

  • Grupa I – owoce o zawartości 2 – 5% węglowodanów: arbuzy, cytryny, grejpfruty, melony, poziomki, truskawki, żurawina.
  • Grupa II – owoce o zawartości 5 – 10% węglowodanów: agrest, ananasy, borówki, brzoskwinie, czarne jagody, czereśnie, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, mandarynki, morele, pomarańcze, porzeczki białe i czerwone, wiśnie.
  • Grupa III – owoce o zawartości 10 – 25% węglowodanów: banany, czarne porzeczki, śliwki, winogrona, owoce suszone.

Gdy masz cukrzycę ciążową, możesz kierować się podziałem owoców na grupy w zależności od zawartości węglowodanów. Wybieraj owoce z grupy I i II, unikaj owoców z grupy III. Nawet gdy owoce mają niską zawartość węglowodanów, cały czas obowiązuje przelicznik na porcje.

owoce a cukrzyca ciążowa

Owoce i soki – ważne informacje dla kobiet z cukrzycą ciążową

Owoce oprócz glukozy zawierają również inny cukier prosty – fruktozę (tzw. cukier owocowy). Fruktoza ma niski indeks glikemiczny – 20, co oznacza, że nie powoduje dużego wzrostu poziomu cukru we krwi oraz nie powoduje wyrzutu insuliny. Pomimo to cukier owocowy nie jest cukrem idealnym dla osób z cukrzycą ciążową. Fruktoza ulega innym przemianom metabolicznym niż glukoza. Jest metabolizowana w wątrobie do glikogenu i tłuszczy, a ubocznym produktem tych reakcji jest kwas moczowy – jeden z czynników ryzyka rozwoju miażdżycy. Fruktoza podnosi również poziom trójglicerydów we krwi i może doprowadzić do niekorzystnych zmian profilu lipidowego oraz przyczynić się do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego czy też otyłości. Wiele danych wskazuje również, że fruktoza może prowadzić do insulinooporności oraz cukrzycy typu 2. Dlatego tak ważne jest przestrzeganie zasady umiarkowanego spożycia owoców.

Mając cukrzycę ciążową i komponując swój jadłospis:

  • uwzględniaj owoce w swojej codziennej diecie 
  • zwracaj uwagę na zawartość węglowodanów i indeks glikemiczny oraz porcje i porę ich spożywania
  • licząc wymienniki węglowodanowe spożywane w ciągu dnia, zawsze uwzględniaj owoce
  • wybieraj owoce świeże lub mrożone oraz mniej dojrzałe
  • zrezygnuj z owoców z puszki, kandyzowanych, w syropie i suszonych ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych
  • unikaj dostępu powietrza, światła i ciepła do obranych i pokrojonych owoców (zawsze należy je przykrywać i schładzać, ale nie moczyć w wodzie)
owoce w diecie cukrzycy ciążowej

Soki i przetwory owocowe:

  • dla utrzymania prawidłowej glikemii korzystniejsze jest jedzenie owoców niż picie soków owocowych
  • zjedzenie owocu daje uczucie sytości, podczas gdy wypicie soku w ilości o podobnej wartości energetycznej nie daje tego wrażenia
  • jeśli koniecznie chcesz napić się soku owocowego, wybieraj tylko naturalne, niedosładzane, o niskim indeksie glikemicznym i wypijaj max. 100 ml soku dziennie rozcieńczonego wodą
  • dżemy, konfitury, koncentraty owocowe, słodzone soki i napoje owocowe nie są wskazane przy cukrzycy ciążowej

Gdy masz cukrzycę ciążową w doborze owoców,  a zarazem kontroli glikemii i komponowaniu diety, pomocne są wskaźniki:

mapa dojazdu

Centrum Medyczne Meavita

Nasza lokalizacja

ul. Rusznikarska 14 lokal XX,
31-261 Kraków

Rejestracja pacjentów

pon – czw: 8:00 – 18:00
+48 881 20 20 20
+48 881 30 30 30
kontakt@meavita.pl

Fizjoterapia

mgr Ewelina Bijak
+48 881 03 03 07

fizjoterapia@meavita.pl

Poradnia dietetyczna

mgr Patrycja Makuszewska

dietetyka@meavita.pl

Infolinia testy prenatalne

+48 881 03 03 03

Poradnia psychologiczna

mgr Gabriela Czarnecka
+48 881 03 03 04

mgr Dorota Stachnik
+48 881 03 03 05

mgr Aleksandra Wasilewska

psychologia@meavita.pl

Inspektor Ochrony Danych

Łukasz Długosz
iod@meavita.pl

Nasze strony

Media społecznościowe

Współpraca

Treści publikowanie na stronie mają charakter informacyjny oraz edukacyjny, nie stanowią porady medycznej.