+48 881 20 20 20
+48 881 20 20 20

Produkty białkowo - tłuszczowe

Białko i tłuszcze to niezbędne składniki pokarmowe w diecie każdego człowieka. W naturalnych produktach spożywczych oba składniki współwystępują. Słodka Ciąża wymaga umiejętnego doboru produktów białkowo-tłuszczowych w codziennym menu i zbalansowania zwiększonego zapotrzebowania na białko w okresie ciąży z odpowiednią ilością i jakością (rodzajem) tłuszczy. Poniższa tabela przedstawia zawartość obu składników pokarmowych w wybranych produktach pochodzenia zwierzęcego wraz z sugerowanym wyborem produktów o najkorzystniejszych proporcjach i zawartości białka i tłuszczu.

Zawartość tłuszczu i białka w przypadkowych produktach pochodzenia zwierzęcego

TŁUSZCZ

BIAŁKO

WYBÓR

BARANINA

Baranina (udziec, łopatka)

18 - 25 %

15,6 - 18 %

🙁

CIELĘCINA

Cielęcina (udziec, łopatka)

2,4 - 3 %

19,9 - 20,5 %

🙂

WIEPRZOWINA

Wieprzowina schab surowy

10 %

21 %

🙂

Wieprzowina szynka surowa, łopatka, karkówka

21 - 25 %

16 - 18 %

😐

Wieprzowina żeberka

29,3 %

15,2 %

🙁

Wieprzowina boczek bez kości

53 %

10,1 %

🙁

WOŁOWINA

Wołowina polędwica

3,5 %

20,1 %

🙂

Wołowina rosbef

7,3 %

21,5 %

🙂

Wołowina rozbratel

10,1 %

16,7 %

😐

Wołowina szponder

15,7 %

19,3 %

😐

INDYK

Mięso z piersi indyka, bez skóry

0,7 %

19,2 %

🙂

Mięso z podudzia indyka, ze skórą

8,9 %

15,7 %

😐

Mięso z udźca indyka, bez skóry

6,4 %

18,4 %

🙂

Skrzydło indyka

11,4 %

16,5 %

😐

KACZKA

Kaczka tuszka

28,6 %

13,5 %

🙁

Mięso z piersi kaczki, ze skórą

11 %

25 %

😐

Mięso z piersi kaczki, bez skóry

2,5 %

28 %

🙂

KURCZAK

Kurczak, tuszka

9,3 %

18,6 %

😐

Mięso z piersi kurczaka, bez skóry

1,3 %

21,5 %

🙂

Udka kurczaka, ze skóra

10,2 %

16,8 %

😐

Mięso z udka kurczaka, bez skóry

6 %

17,8 %

🙂

Skrzydło z kurczaka

12,2 %

19,2 %

😐

KRÓLIK

Królik, tuszka

8 %

21 %

🙂

WĘDLINY

Baleron gotowany

20,2 %

15,1 %

🙁

Kabanos

24,3 %

27,4 %

😐

Kiełbasa krakowska sucha

24,8 %

25,6 %

😐

Kiełbasa mortadela

17,7 %

12 %

🙁

Kiełbasa myśliwska sucha

20,1 %

27,8 %

😐

Kiełbasa śląska

15,3 %

18,4 %

😐

Kiełbasa toruńska

20,1 %

20,9 %

🙁

Kiełbasa zwyczajna

15,6 %

17,6 %

😐

Kiełbasa żywiecka

26,3 %

20,3 %

🙁

Mielonka

11,7 %

12,8 %

🙁

Parówki popularne wieprzowe

34,3 %

9,5 %

🙁

Salami

53,7 %

21,6 %

🙁

Szynka wieprzowa wiejska

20,3 %

17,1 %

😐

Szynka wieprzowa gotowana

18,3 %

16,4 %

😐

Szynka wołowa gotowana

2 %

20,9 %

🙂

Polędwica z indyka

4,6 %

15,8 %

🙂

Szynka z indyka

1,6 %

17,1 %

🙂

Kabanosy z kurczaka

17,4 %

22,8 %

😐

Kiełbasa szynkowa z kurczaka

5 %

16,2 %

🙂

Parówki z kurczaka

22,4 %

10,8 %

🙁

Polędwica, szynka z piersi z kurczaka

1,2 %

20,4 - 21,2 %

🙂

RYBY ŚWIEŻE

Dorsz świeży, filety bez skóry

0,3 %

16,5 %

🙂

Flądra świeża

1,8 %

16,5 %

🙂

Halibut biały, świeży

1,9 %

20,1 %

🙂

Karp świeży

4,2 %

18 %

🙂

Łosoś świeży

13,6 %

19,9 %

🙂

Makrela świeża

11,9 %

18,7 %

🙂

Mintaj świeży

0,6 %

16,6 %

🙂

Morszczuk świeży

2,2 %

17,2 %

🙂

Pstrąg tęczowy, świeży

9,6 %

18,6 %

🙂

Sandacz świeży

0,7 %

19,2 %

🙂

Sardynka świeża

9,6 %

20,6 %

🙂

Szczupak świeży

0,8 %

18,4 %

🙂

Śledź świeży

10,7 %

16,3 %

🙂

Śledź solony

15,4 %

19,8 %

😐

RYBY WĘDZONE

Dorsz wędzony

0,5 %

22,1 %

😐

Łosoś wędzony

8,4 %

21,5 %

😐

Makrela wędzona

15,5 %

20,7 %

😐

Węgorz wędzony

28,6 %

17,9 %

🙁

MLEKO I PRZETWORY MLECZNE

Mleko spożywcze 3,5 % tłuszczu

3,5 %

3,3 %

😐

Mleko spożywcze 2 % tłuszczu

2 %

3,4 %

🙂

Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu

1,5 %

3,4 %

🙂

Śmietana 18 % tłuszczu

18 %

2,5 %

😐

Śmietana 12 % tłuszczu

12 %

2,7 %

😐

Jogurt naturalny 2 % tłuszczu

2 %

4,3 %

🙂

Kefir 2 % tłuszczu

2 %

3,4 %

🙂

Maślanka 0,5 % tłuszczu

0,5 %

3,4 %

🙂

SERY TWAROGOWE

Ser twarogowy chudy

0,5 %

19,8 %

🙂

Ser twarogowy półtłusty

4,7 %

18,7 %

🙂

Ser twarogowy tłusty

10,1 %

17,7 %

😐

Serek twarogowy homogenizowany, pełnotłusty

11 %

12,7 %

😐

Serek twarogowy ziarnisty

4,3 %

12,3 %

🙂

Serek typu "Fromage", naturalny

37,1 %

10,2 %

🙁

SERY PODPUSZCZKOWE, DOJRZEWAJĄCE

Ser brie pełnotłusty

28%

19,8 %

🙁

Ser cambert pełnotłusty

23 %

21,4 %

🙁

Ser edamski tłusty

23,4 %

26,1 %

😐

Ser ementaler pełnotłusty

29,7 %

28,8 %

😐

Ser gouda pełnotłusty

22,9 %

27,9 %

😐

Ser tylżycki tłusty

25 %

27,8 %

😐

Ser typu "Feta"

16 %

17 %

😐

Opracowano na podstawie: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele składu wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa, 2005; Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, PZWL, Warszawa, 2012
  • 🙂 JEDZ CZĘSTO
  • 😐 JEDZ RZADZIEJ
  • 🙁 UNIKAJ
mapa dojazdu

Centrum Medyczne Meavita

Nasza lokalizacja

ul. Rusznikarska 14 lokal XX,
31-261 Kraków

Rejestracja pacjentów

pon – pt: 7:00 – 18:00
+48 881 20 20 20
+48 881 30 30 30
kontakt@meavita.pl

Fizjoterapia

mgr Ewelina Bijak
+48 881 03 03 07

mgr Marta Węglińska
+48 881 03 03 09

mgr Konrad Węgliński
+48 881 91 91 60

fizjoterapia@meavita.pl

Poradnia dietetyczna

mgr Aneta Żebrowska

dietetyka@meavita.pl

Infolinia testy prenatalne

+48 881 03 03 03

Poradnia psychologiczna

mgr Gabriela Czarnecka
+48 881 03 03 04

mgr Dorota Stachnik
+48 881 03 03 05

mgr Aleksandra Wasilewska

psychologia@meavita.pl

Inspektor Ochrony Danych

Łukasz Długosz
iod@meavita.pl

Nasze strony

Media społecznościowe

Współpraca

Treści publikowanie na stronie mają charakter informacyjny oraz edukacyjny, nie stanowią porady medycznej.