Jak jeść i co jeść w trakcie laktacji, czyli dieta mamy karmiącej piersią

Temat, jak wiecie zapewne, budzący sporo emocji i wiele różnych opinii wciąż jest przedmiotem zainteresowania kobiet w ciąży i po porodzie. I słusznie! Jesteśmy tym, co jemy, jak mówi znane powiedzenie. A w sytuacji gdy karmimy piersią małego człowieka, mamy wpływ nie tylko na siebie. Co więc jeść w trakcie laktacji? Najnowsze zalecenia są prostsze, niż się wydaje.
Jedzmy zdrowo, regularnie i smacznie, pamiętając, że:
- w okresie laktacji wzrasta zapotrzebowanie energetyczne o ok. 500 kcal/dobę, spożytkowane przez organizm na produkcję pokarmu, wzrasta również zapotrzebowanie na składniki mineralne m.in. na wapń, fosfor, żelazo
- zdrowe odżywianie to unikanie produktów wysoko przetworzonych, konserwowanych oraz dosładzanych. Zdrowe odżywianie mamy to zdrowe odżywianie dziecka
- piramida zdrowego żywienia stanowi świetną podpowiedź, jeśli chodzi o zbilansowanie produktów zbożowych, warzyw, owoców, nabiału i mięsa w codziennej diecie. Zalecenia dla kobiet w okresie rozrodczym dotyczą również mam karmiących
- warto czytać etykiety produktów, które wsadzamy do koszyka. Nazwy nam nieznane sprawdzić w internecie, a produkty o „niekończącym się” składzie odłożyć z powrotem na półkę
- dobrze jest również być dociekliwym kupując mięsa oraz produkty mięsne. Ich skład powinien być dostępny w każdym sklepie
- produkty niezalecane to takie, po których spożyciu zaobserwujemy dolegliwości u dziecka (kolkę, biegunkę, silny niepokój). Lista tych produktów jest właściwie indywidualna w każdym przypadku. Obecnie nie zaleca się diet tzw. eliminacyjnych. Podczas pierwszych tygodni karmienia produkty uznane za potencjalnie uczulające lub wzdymające (np. cytrusy, warzywa strączkowe) należy wprowadzać stopniowo, obserwując reakcję dziecka w ciągu tego samego oraz następnego dnia
- szukając informacji na temat odżywiania czy ewentualnych reakcji niepożądanych, które zaobserwujesz u swojego dziecka, uzyskasz je na konsultacji z położną, doradcą laktacyjnym