Jak zmienia się pokarm kobiecy?
Skarb od pierwszej kropli mleka – pokarm kobiecy
Mleko kobiece zmienia się w okresie laktacji, dostosowując się do potrzeb Twojego dziecka. Jego skład, konsystencja oraz funkcja zależy nie tylko od tego czy jest to początek karmienia piersią, czy też macie za sobą już kilka pierwszych dni, czy tygodni, ale także między innymi od:
- fazy danego karmienia
- czasu trwania ciąży
Organizm przygotowuje się do laktacji bardzo wcześnie, nawet od około 16 tygodnia ciąży. Niemal od samego początku laktogenezy, czyli procesu wytwarzania pokarmu w gruczołach piersiowych, mleko kobiece jest kopalnią składników odżywczych i substancji bioaktywnych. Wyjątkową jego postacią jest pierwsze mleko, wytwarzane po porodzie, zwane siarą. Jest gęste i żółtawe. Mimo niewielkich objętości zawiera prawdziwe bogactwo składników wpływających na korzystnie na zdrowie noworodka, takich jak immunoglobuliny, leukocyty (ochrona immunologiczna), czynniki wzrostu (wzrost powierzchni wchłaniania w jelitach), białka, składniki mineralne oraz witaminy. Nieco inną konsystencję zaobserwować można po kilku dniach od porodu, najczęściej po przejściu fizjologicznego nawału pokarmu. Pojawia się mleko bardziej białe zwane mlekiem przejściowym. Jest ono bardziej kaloryczne, a jego skład zmienia się w zależności od fazy karmienia. Najbardziej kaloryczne jest mleko dojrzałe, mimo że z wyglądu wydawać się by mogło wodniste i klarowne. Ten rodzaj pokarmu, pojawiający się już 10 -14 dni po porodzie, zawiera więcej laktozy i tłuszczów, a gruczoły piersiowe produkują go w większych ilościach, tak by zaspokoić potrzeby rosnącego malucha. Pojawienie się mleka dojrzałego zwiastuje okres, w którym laktacja najczęściej się stabilizuje, a objętość wydzielanego pokarmu osiąga stały poziom. W ten sposób prawidłowo przebiegająca laktacja dostosowuje się możliwości do zapotrzebowania, poczynając od ilości zbliżonej do objętości dużej czereśni (tak malutki jest żołądek noworodka po porodzie!) i „krok po kroku” zwiększając ilość pokarmu.
Głodny czy spragniony?
Do niezwykłych „umiejętności” organizmu kobiecego zaliczyć można również zmiany, jakie zachodzą w wydzielanym pokarmie podczas każdego z karmień. W początkowej fazie, po przystawieniu dziecka do piersi, mleko jest bardziej wodniste oraz zawiera mniejszą zawartość tłuszczu. Jego funkcją jest przede wszystkim zaspokojenie pragnienia dziecka. Dopiero mleko tak zwanej II fazy zawiera odpowiednią ilość wysokokalorycznych substancji, dostosowując się w ten sposób do potrzeb Twojego dziecka. Ważne jest więc, by karmienie trwało tak długo, by dostarczyć maluchowi obydwa rodzaje pokarmu.