+48 881 20 20 20
+48 881 20 20 20

Dieta letnia - co jeść latem?

Lato to zdecydowanie najlepsza pora roku pod kątem ilości świeżych, lokalnych, sezonowych warzyw i owoców. To czas kiedy możemy cieszyć się smakiem i walorami zdrowotnymi różnorodnej żywności, dostępnej tylko podczas tej pory roku. Ponieważ wiele produktów dostaniemy wyłącznie latem warto wykorzystać ten sezon w pełni i wzbogacać swoją dietę w sezonową żywność, która jest nie tylko przepyszna, ale też charakteryzują się największą wartością odżywczą. Co więcej, lato jest idealnym czasem na przygotowywanie przetworów i mrożonek ze świeżych warzyw i owoców, które idealnie sprawdzą w miesiącach zimowych i pozwolą cieszyć się letnim smakiem na dłużej (przykładowe przepisy na przetwory znajdują się w tekście Co jeść zimą).

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Produkty sezonowe to te, które w danym czasie naturalnie rosną w polskim klimacie i nadają się do spożycia. Mimo tego, że w obecnych czasach eksport i import żywności jest bardzo rozwinięty, dzięki czemu do wielu produktów mamy dostęp przez cały rok, warto mieć świadomość, że jedzenie sezonowo niesie za sobą wiele zalet i korzyści. Przede wszystkim, produkty sezonowe mają najwyższą wartość odżywczą, ponieważ ich droga od momentu zerwania do spożycia, jest bardzo krótka, a jednocześnie do ich uprawy nie jest konieczne stosowanie tak wielu oprysków, jak do produktów transportowanych z zagranicy. Dodatkowo, kierowanie się sezonowością żywności umożliwia urozmaicenie diety, które jest kluczowe do zapewnienia organizmowi wszystkich witamin i składników mineralnych niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Zdecydowaną korzyścią sezonowego jedzenia jest również aspekt ekonomiczny – produkty kupowane w odpowiednim dla nich sezonie są zdecydowanie tańsze.

Co jeść latem? Letnia żywność sezonowa

Lato, w porównaniu do pozostałych pór roku, obfituje w największą ilość i różnorodność, świeżych, lokalnych warzyw i owoców. To właśnie wtedy mamy szeroki wybór owoców, zwłaszcza tych jagodowych, których często nie znajdziemy na sklepowych półkach w miesiącach jesiennych, ani zimowych. Truskawki, maliny, borówki, jagody, poziomki to zdecydowanie smaki lata. Oprócz owoców, latem mamy dostęp do szerokiej gamy warzyw, między innymi fasolki szparagowej, bobu, młodej marchwi i ogórków, które – choć dostępne w sklepach przez cały rok – najsmaczniejsze i najzdrowsze są właśnie podczas tej pory roku. 

dieta letnia jak powinna wyglądać

Dieta letnia – jak powinna wyglądać?

Lato to pora roku charakteryzująca się wysokimi temperaturami, co nie jest obojętne dla ogólnego funkcjonowania organizmu. Upały sprzyjają wzmożonemu pragnieniu, a często także obniżeniu apetytu. Dlatego w tym okresie niezwykle ważne jest odpowiednie nawodnienie oraz spożywanie dużej ilości świeżych warzyw i owoców. Posiłki powinny być lekkostrawne, orzeźwiające, bazujące na nieprzetworzonych produktach. Aby uniknąć nieprzyjemnego uczucia przejedzenia, które może być potęgowane przez wysokie temperatury warto rozważyć jedzenie mniejszych objętościowo, ale częstszych posiłków. Latem świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju sałatki ze świeżych warzyw, zupy, chłodniki, a także koktajle. A co jeść latem na obiad? Na ten posiłek najlepiej wybierać ryby, chude mięso, sałatki i/lub warzywne sosy, zamiast ciężkostrawnych, tłustych, panierowanych produktów. 

Letnie warzywa

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa charakteryzuje się wysoką zawartością białka i błonnika pokarmowego, a jednocześnie ma niską kaloryczność (ok. 25 kcal w 100 g). Dlatego świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych oraz ograniczających ilość spożywanego mięsa. Ma również niski indeks i ładunek glikemiczny, jest więc w pełni bezpieczna dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością. Jest źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, potasu, żelaza oraz wapnia, w związku z czym jest polecana również kobietom w ciąży.

Najpopularniejsze w Polsce odmiany fasolki szparagowej to fasolka zielona oraz żółta. Ich wartości odżywcze są do siebie bardzo zbliżone. Fasolka żółta zawiera nieco większe ilości potasu, z kolei zielona – kwasu foliowego.

Fasolka szparagowa nie nadaje się do spożycia na surowo, dlatego przed jej podaniem niezbędne jest poddanie jej obróbce termicznej. Warto wybierać metodę, która przyczyni się do jak najmniejszych start witamin i składników mineralnych. W przypadku fasolki, zarówno żółtej, jak i zielonej będzie to gotowanie na parze. W takiej postaci fasolka świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań głównych, zarówno mięs, ryb, jak i posiłków wegetariańskich, czy wegańskich. Fasolkę szparagową można wykorzystać również jako składnik sałatek, zup, sosów, a także samodzielną przekąskę.

Letnie przepisy z fasolką szparagową

Przepis na letnią sałatkę nicejską z fasolką szparagową

Składniki:

  • Sałata rzymska – ½ sztuki
  • Jajko – 1 sztuka
  • Fasolka szparagowa – 50 g
  • Tuńczyk z puszki – ½ porcji (85 g)
  • Pomidor – 1 sztuka
  • Czerwona cebula – ¼ sztuki (25 g)
  • Czarne oliwki – 5 sztuk
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Jajko gotujemy na twardo lub półtwardo. Fasolkę gotujemy na parze. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy w mniejsze kawałki. Układamy w głębokim talerzu. Na sałacie układamy obrane, pokrojone w ćwiartki jajko, ugotowaną fasolkę, ćwiartki pomidora, posiekaną cebulkę i oliwki. Polewamy oliwą z oliwek.

Bób

W ostatnich latach zdecydowanie wzrosło zainteresowanie wokół tego warzywa i coraz częściej mówi się o zdrowotnych korzyściach jego spożycia. Przede wszystkim jest on bardzo dobrym źródłem białka i błonnika pokarmowego. To sprawia, że ma wysoki indeks sytości, a w połączeniu z jego niską kalorycznością, staje się świetnym elementem diet redukcyjnych. Dodatkowo, dostarcza on kwasu foliowego, żelaza oraz magnezu, polecany jest więc również kobietom w ciąży. Uwzględnienie bobu w diecie może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, głównie sercowo-naczyniowych oraz metabolicznych.

Aby w pełni wykorzystać wszystkie walory zdrowotne bobu należy go odpowiednio przygotować. Najlepszą formą obróbki termicznej jest ugotowanie go na parze – w porównaniu z gotowaniem w wodzie powoduje znacznie mniejsze straty witamin i składników mineralnych.

Bób świetnie sprawdza się jako składnik sałatek, sosów, dodatek do dań głównych, zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich. Można dodawać go również do zup, a także przygotować z niego pasty na kanapki.

letnie przepisy z bobem

Letnie przepisy z bobem

Przepis na letnie kaszotto z bobem i cukinią

Składniki:

  • Kasza pęczak, sucha – 50 g
  • Bób – 2 garści (100 g)
  • Cukinia – ¼ sztuki (100 g)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g)
  • Cebula – ¼ sztuki (25 g)

Bób gotujemy na parze. Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i szklimy posiekaną cebulę. Wsypujemy kaszę i zalewamy 0,5 szklanki wody. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy ugotowany bób i pokrojoną w plastry lub kostkę cukinię. Gotujemy jeszcze 3-5 minut i doprawiamy wedle uznania. 

Koper włoski (fenkuł)

Koper włoski, znany również jako fenkuł, to mało popularne i rzadko wykorzystywane warzywo, jednak w medycynie naturalnej od wieków podkreśla się jego walory zdrowotne i właściwości lecznicze. Korzeń kopru włoskiego jest bardzo dobrym źródłem witamin, składników mineralnych (głównie wapnia i fosforu), olejków eterycznych oraz substancji o szerokim, bioaktywnym działaniu, w szczególności flawonoidów. Badania potwierdzają, że spożywanie kopru włoskiego może korzystnie wpływać na układ pokarmowy, zmniejszając m.in. ryzyko rozwoju choroby wrzodowej żołądka oraz zaburzeń perystaltyki jelit. Dodatkowo wykazuje silne działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe. Najprawdopodobniej może także działać prewencyjne w stosunku do rozwoju chorób nowotworowych.

Koper włoski można spożywać w wielu różnych formach. Dobrze smakuje w wersji surowej (w takiej postaci zachowuje też największe wartości odżywcze), jak również pieczonej, gotowanej, czy grillowanej. Można go też wykorzystywać do robienia domowych herbat i naparów.

Letnie przepisy z koprem włoskim

Przepis na kanapkową pastę z wędzonego pstrąga i włoskiego kopru

Składniki:

  • Pstrąg wędzony – 100 g
  • Koper włoski – ok. 80 g
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki (40 g)
  • Koperek posiekany – 2 łyżki
  • Sok z cytryny – 1/2 łyżeczki

Pstrąga dzielimy na mniejsze kawałki. Koper włoski myjemy i kroimy w kostkę. W naczyniu blendera umieszczamy pstrąga, pokrojony koper, jogurt, posiekany koperek, sok z cytryny, Blendujemy na gładką pastę. 

Marchew

Marchew to warzywo, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Często gości na naszych talerzach, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z jej wartości odżywczych i korzyści zdrowotnych, które są bardzo wysokie.

Cechą charakterystyczną marchwi jest przede wszystkim wysoka zawartość beta-karotenu oraz witaminy A. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, opóźniającym procesy starzenia, korzystnie wpływającym na wzrok, stan skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo, spożywanie marchwi może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób metabolicznych, sercowo-naczyniowych oraz nowotworowych. Badania pokazują również, że może ona działać prewencyjnie w stosunku do rozwoju cukrzycy i insulinooporności. To szczególnie ważna informacja, biorąc pod uwagę fakt, że osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowo-insulinowej często odradza się jedzenie marchewki, ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Warto mieć jednak na uwadze, że ładunek glikemiczny marchwi, zwłaszcza po jej odpowiednim przyrządzeniu i wkomponowaniu w posiłek jest niski, co sprawia, że nie ma konieczności jej eliminacji z diety. Najlepiej podawać marchew na surowo lub po upieczeniu w towarzystwie produktów będących źródłem białka i zdrowych tłuszczów.

Letnie przepisy z marchewką

Przepis na letni krem z marchwii

Składniki:

  • Cebula – 1 sztuka (100 g)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g)
  • Marchew – 9 sztuk (ok. 400 g)
  • Pietruszka – 1 sztuka (40 g)
  • Jogurt naturalny – 3 łyżki (30 g)

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie na dnie garnka. Dodajemy obraną, pokrojoną w plastry lub kostkę marchew i pietruszkę. Zalewamy ok. 1 litrem wody, doprawiamy i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Miksujemy na gładki krem i dodajemy zahartowany jogurt. 

letnie warzywa marchew

Ogórek

Ogórki w ponad 95% składają się z wody, dlatego zawartość w nich witamin i składników mineralnych, zwłaszcza w porównaniu do innych warzyw, nie należy do najwyższych. Zawierają niewielkie ilości witaminy C, witamin z grupy B, potasu oraz substancji o działaniu antyoksydacyjnym, m.in. chlorofilu. Nie zmienia to faktu, że warto znaleźć dla nich miejsce w swojej diecie. W miesiącach letnich, kiedy wzrasta zapotrzebowanie na płyny w związku z wysoką temperaturą, bardzo korzystne jest spożywanie produktów o wysokiej zawartości wody w ramach uzupełnienia puli płynów. Pomaga to w odpowiednim nawodnieniu organizmu oraz zmniejszeniu ryzyka skutków odwodnienia. Dodatkowo ogórki są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny, dostarczają błonnika pokarmowego, dlatego mogą być bez obaw spożywane przez osoby na dietach redukcyjnych oraz chorujących na cukrzycę, czy insulinooporność. Najlepiej jeść ogórki na surowo, razem ze skórką.

Letnie przepisy z ogórkami

Przepis na letnią sałatkę z jajkiem i ogórkiem

Składniki:

  • Jajko – 1 sztuka
  • Ser feta – 1 plaster (30 g)
  • Roszponka – 2 garści (ok. 60 g)
  • Rzodkiewka – 2 sztuki
  • Ogórek – 1 sztuka

Jajko gotujemy na twardo lub półtwardo. W głębokim talerzu układamy liście rukoli, plastry rzodkiewki i ogórka. Dodajemy pokrojone w ćwiartki jajko oraz kostki fety. Mieszamy. 

Letnie owoce

Borówka amerykańska

Trudno wyobrazić sobie lato bez świeżych, sezonowych borówek, którym śmiało można nadać tytuł jednych z najzdrowszych owoców. Lista korzyści zdrowotnych wynikających z ich spożycia jest bardzo długa, jednocześnie nie ma żadnych przeciwwskazań do ich spożywania poza stwierdzonymi nietolerancjami pokarmowymi, czy indywidualnymi preferencjami.

Walory zdrowotne borówki amerykańskiej obejmują, m.in.:

  • Niską kaloryczność, dzięki czemu może bez obaw znaleźć się w dietach redukcyjnych
  • Niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jest bezpieczna dla osób z cukrzycą i insulinoopornością
  • Wysoką zawartość witaminy C oraz K
  • Wysoką zawartość antyoksydantów, przede wszystkim polifenoli, które mają udowodniony wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, nowotworowych i neurodegeneracyjnych
  • Obecność kwercetyny, która może regulować ciśnienie krwi oraz działać ochronnie na układ krążenia
  • Zawartość mirycetyny, która wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe
  • Działanie przeciwmiażdżycowe, regulujące ciśnienie tętnicze, stężenie cholesterolu we krwi
  • Działanie ochronnie w stosunku do układu nerwowego, poprawę funkcji poznawczych, prewencję demencji i chorób neurodegeneracyjnych

Najwyższą wartością odżywczą charakteryzują się borówki świeże, nie poddane żadnej obróbce. W takiej formie stanowią świetną przekąskę, deser, dodatek do owsianki i dań na słodko.

letnie owoce borówki

Letnie przepisy z borówkami amerykańskimi

Przepis na letni koktajl borówkowy

Składniki:

  • Borówki – 1 szklanka (ok. 150 g)
  • Maślanka naturalna – ½ szklanki (ok. 100 g)
  • Banan – ½ sztuki
  • Mięta – kilka listków

Wszystkie składniki blendujemy

Czereśnie

Czereśnie to kolejne owoce z rodziny jagodowych, które w sezonie letnim cieszą się bardzo dużą popularnością i są prawdziwą skarbnicą zdrowia. Dostarczają dużej ilości antyoksydantów, zwłaszcza antocyjanów, które odpowiadają za ich barwę, a jednocześnie bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Spożywanie czereśni wiąże się z obniżenie ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe (zwłaszcza jelita grubego), cukrzycę, miażdżycę, a także nadciśnienie tętnicze. Dodatkowo, mogą zmniejszać stan zapalny w organizmie, poprawiają stan cery, włosów i paznokci. Zawarte w czereśniach frakcje błonnika pokarmowego korzystnie wpływają na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, usprawniają pracę jelit i zapobiegają zaparciom. Czereśnie dostarczają również luteiny, która wspiera narząd wzroku i zapobiega rozwojowi zwyrodnień plamki żółtej oraz zaćmy. Ich kolejną zaletą jest zdolność do obniżania stężenia kwasu moczowego w organizmie, dzięki czemu są pomocne w dietoterapii dny moczanowej. Najnowsze badania pokazują, że czereśnie zawierają melatoninę, czyli hormon produkowany w organizmie przez szyszynkę, którego rolą jest regulacja cyklu dobowego oraz snu. Dlatego mogą okazać się pomocne dla osób, które borykają się z problemem bezsenności i zaburzeniami rytmu snu.

Najwięcej wartości odżywczych mają świeże, nieprzetworzone czereśnie i w takiej formie najlepiej włączać je do diety. Mogą stanowić zdrową, niskokaloryczną, słodką przekąskę pomiędzy posiłkami, dodatek do owsianek, sałatek owocowych i domowych deserów.

Letnie przepisy z czereśniami

Przepis na pierogi z czereśniami

Składniki:

  • Mąka pszenna – 2 szklanki (260 g)
  • Gorąca woda – ok. 150 ml
  • Sól – szczypta
  • Czereśnie – 400 g
  • Ksylitol – 2 łyżki (20 g)

Czereśnie przekrajamy na pół, usuwamy pestki. Mieszamy z ksylitolem.  Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i powoli wlewamy gorącą wodą. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i ręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy na kilka części i kolejno każdą wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub kieliszkiem wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy po łyżeczce czereśni i zlepiamy boki pierogów. Ulepione pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

owoce lata

Porzeczki

Porzeczki to owoce dostępne wyłącznie w sezonie letnim, najczęściej kojarzone głównie z kwaśnym, lekko cierpkim smakiem. Nie ma wątpliwości, że są one jednymi z najzdrowszych owoców i korzystnie wpływają na praktycznie każdy aspekt funkcjonowania organizmu. Są bardzo wartościowym źródłem witaminy C (100 g porzeczek 3-krotnie pokrywa zapotrzebowanie dzienne na tą witaminę), kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, potasu, magnezu oraz wielu substancji bioaktywnych o szerokim, pozytywnym wpływie na organizm. Spośród wszystkich odmian porzeczek (czarne, białe, czerwone) za najzdrowsze uznaje się porzeczki czarne. Mają one trzykrotnie więcej witaminy C i kwasu foliowego w porównaniu do innych odmian, jako jedyne dostarczają również beta-karotenu.

Korzyści wynikające ze spożywania porzeczek obejmują m.in.:

  • Poprawę odporności i zdolności organizmu do radzenia sobie ze stresem, zmęczeniem i infekcjami
  • Silne działanie przeciwzapalne
  • Poprawę funkcjonowania przewodu pokarmowego, regulację perystaltyki jelit, zapobieganie biegunkom
  • Zmniejszanie ryzyka kamicy nerkowej, nawracających zakażeń układu moczowego
  • Obniżanie stężenia cholesterolu całkowitego oraz LDL
  • Poprawę wrażliwości tkanek na insulinę, regulację glikemii
  • Działanie profilaktyczne w stosunku do chorób oczu m.in. zaćmy i jaskry
  • Działanie ochronne w stosunku do układu nerwowego, zapobieganie zaburzeniom funkcji poznawczych i chorób neurodegeneracyjnych
  • Wsparcie wątroby i jej funkcji detoksykacyjnych
  • Wspomaganie procesu regeneracji i gojenia się ran
  • Działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze

Mając na uwadze tak szerokie spektrum działania porzeczek, zdecydowanie warto włączyć je do diety. Najwyższą wartością odżywczą charakteryzują się owoce świeże, nie poddane obróbce termicznej. Porzeczki można wykorzystać jako dodatek do owsianek, domowych deserów, dań na słodko, a także koktajli.

Letnie przepisy z porzeczkami

Przepis na porzeczkowe muffiny

Składniki:

  • Czerwone porzeczki – 250 g
  • Olej rzepakowy  – 8 łyżek (80 g)
  • Jajka – 2 sztuki
  • Mleko – ½ szklanki (120 ml)
  • Mąka pszenna lub orkiszowa – 2 szklanki (250 g)
  • Ksylitol – 4 łyżki (40 g)
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

Porzeczki myjemy i odrywamy od szypułek. Do miski wlewamy mleko, olej oraz jajka. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i ksylitol. Do suchych składników dodajemy mokre, wsypujemy porzeczki i delikatnie mieszamy łyżką. Porcje ciasta nakładamy do muffinkowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Maliny

Maliny królują wśród zarówno najczęściej spożywanych i lubianych owoców, jak również tych o najwyższych walorach zdrowotnych. Są one bardzo dobrym źródłem witaminy C, E, kwasu foliowego, potasu oraz magnezu. Dodatkowo, znajdziemy w nich kwasy organiczne i olejki eteryczne o szerokim, pozytywnym wpływie na zdrowie. Dostarczają też błonnika pokarmowego, a przy tym są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Za cechę charakterystyczną malin można też uznać obecność w nich kwasu salicylowego, który działa jak naturalna aspiryna. Z tego względu maliny świetnie sprawdzą się w przypadku przeziębienia, czy infekcji. Ważnym składnikiem tych owoców jest również kwas elagowy, o silnych właściwościach przeciwnowotworowych, zwłaszcza w kontekście rozwoju nowotworów płuc i wątroby. Maliny najlepiej jeść na surowo, ponieważ w takiej postaci charakteryzują się najwyższą wartością odżywczą i korzyściami zdrowotnymi.

letnie owoce maliny

Letnie przepisy z malinami

Przepis na kokosowy budyń jaglany z malinami

  • Kasza jaglana, sucha – 5 łyżek (50 g)
  • Napój kokosowy – 1 szklanka (250 ml)
  • Wiórki kokosowe – 3 łyżki (30 g)
  • Maliny – 100 g
  • Ksylitol – 1 łyżka (10 g)

Kaszę jaglaną gotujemy na napoju kokosowy, aż wchłonie większość płynu. Dodajemy wiórki kokosowe, ksylitol, mieszamy a następnie blendujemy na gładki krem. Przekładamy do miseczki i na wierzch układamy świeże maliny. 

Morele

Morele to owoce charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą, a jednocześnie niską kalorycznością i niskim indeksem glikemicznym. Są bardzo dobrym źródłem beta-karotenu, witamin A, E i C, witamin z grupy B oraz potasu. Ich spożywanie może przełożyć się na poprawę stanu cery, włosów i paznokci ponieważ zawarte w niej substancje wykazują działanie przeciwstarzeniowe oraz ochronne przed szkodliwym promieniowaniem UV. Dodatkowo, wykazują działanie przeciwzapalne, regulujące ciśnienie krwi oraz pracę przewodu pokarmowego. Najlepszym wyborem będą świeże morele, ponieważ wysoka temperatura wykorzystywana podczas obróbki termicznej przyczynia się do zmniejszenia zawartości w nich substancji bioaktywnych.

Letnie przepisy z morelami

Przepis na domowy sorbet morelowy

Składniki:

  • Morele – 1 kg
  • Ksylitol – 6 łyżek (60 g)
  • Sok pomarańczowy bez dodatku cukru – 1 szklanka (250 ml)
  • Sok z cytryny – 2 łyżki

Morele przekrajamy na połówki, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Sok pomarańczowy wlewamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny i ksylitol. Podgrzewamy aż lekko zgęstnieje. Pokrojone morele i syrop pomarańczowy blendujemy na jednolitą masę. Przelewamy do formy na lody i wkładamy do zamrażalnika na minimum 7 godzin. 

Brzoskwinie

Brzoskwinie, podobnie jak morele, to fantastyczne źródło beta-karotenu, witaminy A i C, kwasu foliowego oraz potasu. Ich spożywanie związane jest ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym nadciśnienia, nowotworowych oraz metabolicznych. Dodatkowo, dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny brzoskwinie wspierają wzrok i zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Korzystnie wpływają również na stan skóry, włosów i paznokci, działają przeciwstarzeniowo i wspomagają gojenie się ran. Najwyższą wartością odżywczą charakteryzują się brzoskwinie świeże i w takiej formie warto włączać je do diety.

Letnie przepisy z brzoskwiniami

Przepis na czekoladową owsiankę z brzoskwiniami

Składniki:

  • Płatki owsiane – 5 łyżek (50 g)
  • Mleko lub napój roślinny – 1 szklanka (250 ml)
  • Naturalne kakao bez cukru – 1 łyżka (10 g)
  • Brzoskwinie – 2 sztuki
  • Płatki migdałowe – 1 łyżka

Płatki gotujemy na mleku z dodatkiem kakao, aż wchłoną większość płynu. Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i posypujemy płatkami migdałowymi. 

Bezpieczne grillowanie latem

Sezon letni wielu osobom kojarzy się z grillowaniem w gronie rodziny lub przyjaciół. Jednocześnie, kwestia bezpieczeństwa potraw grillowanych często budzi wiele obaw i kontrowersji, w szczególności wśród kobiet w ciąży, ale nie tylko. Dlatego warto zdawać sobie sprawę z potencjalnego negatywnego wpływu grillowania, jak również z tego, co łatwo można zmienić, aby było ono bezpieczniejsze. 

bezpieczne grillowanie latem

Charakterystyczny smak i zapach potraw z grilla jest trudny do osiągnięcia w inny sposób, ponieważ wynika z bardzo specyficznych warunków panujących podczas tej obróbki termicznej. Są to między innymi wysoka temperatura, obecność dymu, a także bezpośredni kontakt żywności z ogniem. To właśnie te czynniki odpowiadają za to, że podczas grillowania powstają toksyczne, szkodliwe dla zdrowia związki – wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA), akryloamid, nitrozaminy, nadtlenki lipidowe, a także wolne rodniki. Związki te mogą działać rakotwórczo i mutagennie. Trzeba jednak mieć świadomość, że są one obecne nie tylko w potrawach grillowanych, zatem sama rezygnacja z tego sposobu przyrządzania potraw, nie zlikwiduje narażenia na ich niekorzystne działanie. Substancje te obecne są m.in. w pieczywie, kawach i herbatach, olejach roślinnych, płatkach zbożowych, warzywach i owocach, czyli produktach które jada się na co dzień, a także w otaczającym nas powietrzu. Nie jest więc możliwe, aby całkowicie się przed nimi uchronić. Dlatego to o czym należy pamiętać to to, że dawka czyni substancję trucizną i zjedzenie potraw tradycyjnie grillowanych raz, czy dwa razy w roku nie spowoduje od razu znacznego uszczerbku na zdrowiu. Mimo to, warto znać sposoby na to, jak samodzielnie można sprawić, aby grillowanie było bezpieczne. 

  • Najbezpieczniejsze grillowanie to grillowanie z użyciem grilla elektrycznego. Powstaje wtedy nawet 40 razy mniej szkodliwych związków niż podczas tradycyjnego grillowania. 
  • Do grillowania najlepiej wybierać chude mięsa, ponieważ duża zawartość tłuszczu w produkcie przyspiesza i zwiększa powstawanie toksycznych związków. 
  • Marynowanie mięsa w ziołach (zwłaszcza w tymianku i rozmarynie) wpływa na zmniejszenie powstawania toksycznych substancji.
  • Podczas grillowania nie można zapomnieć o surowych, świeżych warzywach, ponieważ zawarta w nich witamina C neutralizuje działanie szkodliwych związków. 

Podsumowanie

Lato obfituje w świeże warzywa i owoce, które nie tylko świetnie smakują, ale przede wszystkim charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i korzystnym, szerokim wpływie na zdrowie. Podczas tej pory roku warto sięgać po świeże strączki, warzywa korzeniowe oraz owoce jagodowe, których włączenie do diety z pewnością przełoży się poprawę ogólnego funkcjonowania organizmu, profilaktykę wielu chorób oraz umożliwi stosowanie smacznego, urozmaiconego planu żywienia. 

Centrum Medyczne Meavita

Nasza lokalizacja

ul. Rusznikarska 14 lokal XX,
31-261 Kraków

Rejestracja pacjentów

pon – pt: 7:00 – 19:00, sb: 7:00 – 13:00
+48 881 20 20 20
+48 881 30 30 30
kontakt@meavita.pl

Fizjoterapia

mgr Ewelina Bijak
+48 881 03 03 07

mgr Dorota Steczko
+48 881 03 03 08

mgr Marta Węglińska
+48 881 03 03 09

mgr Konrad Węgliński
+48 881 91 91 60

fizjoterapia@meavita.pl

Poradnia dietetyczna

mgr Aneta Żebrowska
+48 881 91 91 75

dietetyka@meavita.pl

Infolinia testy prenatalne

+48 881 03 03 03

Poradnia psychologiczna

mgr Gabriela Czarnecka
+48 881 03 03 04

mgr Dorota Stachnik
+48 881 03 03 05

psychologia@meavita.pl

Inspektor Ochrony Danych

Łukasz Długosz
iod@meavita.pl

Nasze strony

Media społecznościowe

Współpraca

Treści publikowanie na stronie mają charakter informacyjny oraz edukacyjny, nie stanowią porady medycznej.
top