+48 881 20 20 20

Węglowodany

Węglowodany (sacharydy, cukry) – to składniki pokarmowe, które stanowią główne źródło energii w naszej diecie. Pełnią wiele ważnych funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, m.in.:

  • regulują poziom sytości i głodu,
  • wpływają na tempo metabolizmu,
  • są paliwem dla mięśni , wątroby, serca, nerek i jelita,
  • glukoza stanowi jedyne źródło energii dla naszego mózgu, rdzenia kręgowego i erytrocytów,
  • są niezbędne do utleniania kwasów tłuszczowych,
  • w połączeniu z białkami i lipidami wykorzystywane są do budowy struktur komórkowych, 
  • mają dobroczynny wpływ na naszą florę bakteryjną,
  • stymulują prawidłową pracę jelit,
  • poprawiają wchłanianie wapnia.

Węglowodany to najbardziej zróżnicowana grupa składników pokarmowych. Różnią się budową, a co za tym idzie szybkością  z jaką są trawione i wchłanianie przez nasz organizm. W związku z tym w różnym tempie podnoszą one poposiłkowe stężenie cukru we krwi. Dlatego też, aby stosować odpowiednią dietę, ważna jest znajomość różnych grup produktów węglowodanowych i ich wpływu na glikemię, szczególnie gdy masz cukrzycę ciążową. Mówiąc najprościej węglowodany węglowodanom nierówne. Dzielimy je na 2 główne grupy: proste i złożone.

 węglowodany proste

Węglowodany proste – mają niską wartość odżywczą, a po ich spożyciu poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta stymulując trzustkę do produkcji dużych ilości insuliny. Do cukrów prostych należą: jednocukry, czyli glukoza (owoce, warzywa, miód) i fruktoza (owoce, miód) oraz dwucukry, czyli sacharoza (cukier trzcinowy, buraczany), laktoza (cukier mleczny) i maltoza (cukier słodowy).

Węglowodany złożone

Węglowodany złożone (polisacharydy, wielocukry) – mają wysoką wartość odżywczą, są znacznie wolniej rozkładane do glukozy, a po ich spożyciu dłużej utrzymuje się uczucie sytości. Do polisacharydów należą: skrobia (produkty zbożowe, warzywa okopowe, owoce), glikogen (materiał zapasowy magazynowany w mięśniach i wątrobie) oraz błonnik pokarmowy.

Węglowodany stanowią główne źródło energii i podstawę Twojej diety zapewniając 45 – 60 % Twojego zapotrzebowania energetycznego (1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal). Pomimo, że masz cukrzycę ciążową nie wolno Ci pomijać tego składnika. Natomiast bardzo ważne jest jakie węglowodany wybierzesz.

Dieta w cukrzycy ciążowej:

  • główne źródło węglowodanów powinny stanowić produkty zbożowe pełnoziarniste, zwłaszcza o niskim indeksie glikemicznym – poniżej 55,
  • podstawowe ograniczenie powinno dotyczyć węglowodanów prostych (jedno- i dwucukrów, których spożywanie powinno być ograniczone do minimum,
  • substancje słodzące mogą być stosowane w dawkach zalecanych przez producenta,
  • nie zaleca się stosowania cukru jako zamiennika fruktozy,
  • bardzo ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości błonnika w codziennej diecie.

Produkty zawierające węglowodany proste

Dieta w cukrzycy ciążowej

WYBIERAJ

UNIKAJ

Owoce

🙂

ok. 2 szt lub 200 g na dobę

Soki owocowe

🙁

Miód, dżemy, konfitury

🙁

Cukier

🙁

Słodzone napoje

🙁

Mleko

🙂

mleko 2 %, 100 mi na dobe

Jogurty naturalne, kefiry, maślanka

🙂

napoje mleczne 2 %, 75 - 100 ml na dobę

węglowodany a cukrzyca w ciąży

Produkty zawierajace węglowodany złożone

Dieta w cukrzycy ciążowej

WYBIERAJ

JEDZ RZADZIEJ

UNIKAJ

Pieczywo

razowe, pełnoziarniste, graham, żytnie

pszenne, kukurydziane, chrupkie, maca

zawierające miód, słód jęczmienny, karmel, ciasta francuskie, kruche, ucierane

Produkty zbożowe

Kasza

gruboziarnista: gryczana, jęczmienna, pęczak, komosa ryżowa

drobnoziarnista: jaglana, manna, kuskus, kukurydziana  

rozgotowana kasza        

Ryż

brązowy, czarny

biały

rozgotowany ryż

Płatki

owsiane górskie, jęczmienne, żytnie, otręby

pszenne, ryżowe

kukurydziane, crunchy, błyskawiczne, czekoladowe, gotowe tzw. płatki śniadaniowe

Makaron

razowy, pełnoziarnisty, z pszenicy durum

pszenny

rozgotowany makaron

Ziemniaki

gotowane

puree, pieczone, smażone

Warzywa

nizej węglowodanowe, do każdego posiłku, jak najwiecej w surowej postaci

wysokowęglowodanowe gotowane al dente, w towarzystwie surówki

rozgotowane i rozdrobnione, zasmażane, z masłem i bułką tartą

Rośliny strączkowe

fasola, groch, soczewica, ciecierzyca i inne

gotowane w mniejszych porcjach i w towarzystwie surówki

rozgotowane

Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe)  należy do polisacharydów. Znajduje się w warzywach, owocach, nieprzetworzonych produktach zbożowych z pełnego przemiału oraz kaszach gruboziarnistych i nieoczyszczonym ryżu.

Rola błonnika pokarmowego:

  • opóźnia wchłanianie węglowodanów, zmniejsza glikemię poposilkową i sekrecję insuliny,
  • działa hipocholesterolemiczne (zmniejsza wchłanianie trój glicerydów),
  • zmniejsza stężenie glukozy i cholesterolu w surowicy krwi,
  • daje uczucie sytości,
  • pobudza ukrwienie i perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom,
  • pobudza funkcje żucia i wydzielana śliny, buforuje i wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku,
  • stanowi doskonałe podłoże do rozwoju i utrzymania prawidłowej mikroflory bakteryjnej.

Błonnik jest niezbędnym składnikiem każdego posiłku kobiety z cukrzycą ciążową. Zalecane dzienne spożycie błonnika to 20 – 40 g.

Gdy stwierdzono u Ciebie cukrzycę ciążową, w kontroli glikemii i komponowaniu diety, a zarazem doborze produktów, które są dobrym źródłem węglowodanów pomocne są wskaźniki:

  • indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny
  • wymienniki węglowodanowe 

Tabela: Zawartość błonnika w wybranych produktach (w g na 100 g produktu)

KASZE I RYŻ

Kasza jaglana

3,2

Kasza jęczmienna perłowa

6,2

Kasza jeczmienna pęczak

5,4

Kasza gryczana

5,9

Kasza manna

2,5

Ryż biały

2,4

Ryż brązowy

8,7

MAKARONY

Makaron bezjajeczny

2,7

Makaron dwujajeczny

2,6

Makaron pełnoziarnisty

2,6 - 9,5

zawartość błonnika w pieczywie

PIECZYWO

Bułki grahamki

5,4

Bułki kajzerki

2,1

Bułki pszenne zwykłe

2,1

Chleb graham

5

Chleb pumpernikiel

6,4

Chleb wiejski

4,7

Chleb zwykły

4,9

Chleb żytni jasny

4,7

Chleb żytni pełnoziarnisty

6,1

Chleb żytni razowy

5,9

Pieczywo tostowe

2,1

PRODUKTY ZBOŻOWE I ŚNIADANIOWE

Otręby pszenne

42,4

Płatki jęczmienne

9,6

Płatki kukurydziane

6,6

Płatki owsiane

6,9

Płatki pszenne

10,1

Płatki żytnie

11,6

WARZYWA

Awokado

6,7

Bakłażan

3,3

Botwina

4,4

Bób

5,8

Brokuły

2,5

Brukselka

5,4

Buraki

2,2

Cebula

1,7

Chrzan

7,3

Cukinia

1

Cykoria

1

Czosnek

4,1

Dynia

2,8

Fasola szparagowa

3,9

Groszek zielony

6

Jarmuż

2

Kabaczek

1,1

Kalafior

2,4

Kalarepa

2,2

Kapusta biała

2,5

Kapusta czerwona

2,5

Kapusta pekińska

1,9

Kapusta włoska

2,6

Karczochy

5,4

Koper ogrodowy

6,1

Kukurydza

2,4

Lucerna kiełki

2,4

Marchew

3,6

Ogórek

0,5

Papryka

2

Pasternak

4

Pędy bambusa

2,2

Pieczarka

2

Pietruszka korzeń

4,9

Pietruszka liście

4,2

Pomidor

1,2

Por

2,7

Rabarbar

3,2

Rzepa

3,5

Rzeżucha

3,3

Rzodkiewka

2,5

Sałata

1,4

Seler korzeń 

4,9

Seler liście

1,8

Soczewica kiełki

3

Soja kiełki

2,6

Szczaw

2,6

Szczypiorek

2,5

Szparagi

1,5

Szpinak

2,6

Ziemniaki

1,5

warzywa zawartość błonnika

WARZYWA STRĄCZKOWE SUCHE

Fasola azuki

4,2

Fasola biala

15,7

Fasola czerwona

25

Fasola pstra

4,3

Groch

15

Soczewica czerwona

8,9

zawartość błonnika w owocach

OWOCE

Agrest

3

Ananas

1,2

Arbuz

0,3

Banany

1,7

Borówki

1,1

Brzoskwinia

1,9

Cytryna

2

Czrne jagody

3,2

Czereśnie

1,3

Daktyle

8,7

Figi

2,5

Grejfrut

1,9

Grejfrut

2,1

Jabłko

3

Jeżyny

7,3

Kiwi

2,1

Maliny

6,7

Mandarynki

1,9

Mango

1,5

Marakuja

15,9

Morele

1,7

Morwy

1,7

Nektarynki

1,2

Papaja

1,8

Pomarańcza

1,9

Porzeczki białe

6,4

Porzeczki czarne

7,9

Porzeczki czerwone

7,7

Poziomki

2

Renklody

2,6

Śliwki

1,6

Truskawki

1,8

Winogrona

1,5

Wiśnie

3

Żurawiny

4,6

orzechy ile błonnika

ORZECHY I NASIONA

Mak

20,5

Migdały

12,9

Orzechy arachidowe

7,3

Orzechy laskowe

8,9

Orzechy nerkowca

1,5

Orzechy pekan

2,3

Orzechy pistacjowe

6,1

Orzechy włoskie

6,5

Orzechy ziemne

8,1

Pestki dyni

1,9

Sezam

9,1

Ziarna słonecznika

6

Wiórki kokosowe

21,1

* Opracowano na podstawie: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele składu wartości odżywczej żywności, 2005.

Centrum Medyczne Meavita

Nasza lokalizacja

ul. Rusznikarska 14 lokal XX,
31-261 Kraków

Rejestracja pacjentów

pon – pt: 7:00 – 19:00, sb: 7:00 – 13:00
+48 881 20 20 20
+48 881 30 30 30
kontakt@meavita.pl

Fizjoterapia

mgr Ewelina Bijak
+48 881 03 03 07

mgr Dorota Steczko
+48 881 03 03 08

mgr Marta Sutkowska
+48 881 03 03 09

mgr Konrad Węgliński
+48 881 91 91 60

fizjoterapia@meavita.pl

Infolinia testy prenatalne

+48 881 03 03 03

Poradnia psychologiczna

mgr Gabriela Czarnecka
+48 881 03 03 04

mgr Dorota Stachnik
+48 881 03 03 05

psychologia@meavita.pl

Inspektor Ochrony Danych

Łukasz Długosz
iod@meavita.pl

Nasze strony

Media społecznościowe

Współpraca

top