Drugi tydzień ciąży

Spis treści
Twoje ciało w 2 tygodniu ciąży
Dni płodne przypadają na okres owulacji, czyli średnio na 14 dni przed pierwszym dniem miesiączki. Współżycie w tym czasie daje duże szanse na poczęcie. W przypadku, gdy Twój cykl miesięczny trwa 28 dni, prawdopodobnie na przełomie tego i kolejnego tygodnia będziesz miała owulację.
Statystycznie największa szansa na zajście w ciążę występuje, gdy zbliżenie ma miejsce w okresie 1-2 dni przed owulacją do 1 dnia po owulacji. Jednak ponieważ długość cyklu miesiączkowego i jego regularność są kwestią indywidualną, parom starającym się o dziecko zaleca się regularne współżycie kilka razy w tygodniu. Dlatego też, planując ciążę uprawiajcie seks co 2-3 dni, a w momencie pojawienia się śluzu szyjkowego płodnego (śluz rzadszy, bardziej elastyczny, ciągnący się) nawet codziennie.
Starajcie się zadbać o Waszą kondycję psychiczną. Dużo rozmawiajcie. Prowadźcie zdrowy styl życia i dobrze zbilansowaną dietę. Przyszli tatusiowie powinni zadbać o jakość i ilość nasienia. Odpowiednia temperatura, luźne, nie obciskające spodnie, wysiłek fizyczny i prawidłowe odżywianie oraz uregulowany i mniej stresujący tryb życia z pewnością sprzyjają efektywnej spermatogenezie. Pamiętajcie, że do zapłodnienia u różnych par dochodzi w różnym czasie. U niektórych par uda się już podczas pierwszego stosunku płciowego, u innych w czasie kolejnego z rzędu.

2 tydzień ciąży, który to miesiąc?
Drugi tydzień ciąży, to pierwszy miesiąc ciąży. To również pierwsze tygodnie I trymestru ciąży.
Zapytaj dietetyka
Prawidłowe żywienie kobiety w okresie ciąży ma bardzo duże znaczenie dla optymalnego rozwoju jej dziecka, dla samego przebiegu ciąży oraz dla zachowania zdrowia kobiety ciężarnej. Na to jak ważna jest odpowiednia kompozycja oraz ilość spożywanej z pokarmów energii będziemy zwracać uwagę jeszcze nie raz, w opisach kolejnych tygodni ciąży. Wiedz, że pełne pokrycie zapotrzebowania na składniki odżywcze oraz energię to jedne z kluczowych czynników warunkujących uniknięcie niedorozwoju wewnątrzmacicznego płodu. Najlepszym odzwierciedleniem prawidłowego spożycia energii jest zachowanie prawidłowej masy ciała przed ciążą i odpowiedni jej przyrost w czasie ciąży. W tej części skupimy się na jakościowych aspektach żywienia w okresie ciąży.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się:
- jak rośnie Twoje zapotrzebowanie na energię w poszczególnych trymestrach ciąży zajrzyj do opisu 4 tygodnia ciąży (Czwarty tydzień ciąży)
- jak obliczyć kaloryczność diety w zależności od masy ciała – sprawdź sekcję zapytaj dietetyka w opisie 5 tygodnia ciąży (Piąty tydzień ciąży)
- jakie są rekomendowane przyrosty masy ciała w kolejnych trymestrach ciąży – przeczytaj opis 8 tygodnia ciąży (Ósmy tydzień ciąży)

Jak odżywiać się w trakcie ciąży?
Zadbaj o różnorodność spożywanych pokarmów
Im bardziej różnorodnie jesz, tym mniejsze jest ryzyko niedoborów pokarmowych.
Zadbaj o spożywanie odpowiedniej ilości wody
Średnie zapotrzebowanie na płyny w ciąży to ok. 2-2,5 litra dziennie.
Co pić?
Najlepiej wodę – wskazane są wody źródlane i niskozmineralizowane bogate w jony magnezu i wapnia, ale o niskiej zawartości jonów sodu (poniżej 20 mg sodu na litr). Do wody możesz dodać cytrynę, inne cytrusy, parę malin, truskawek, ogórka, miętę itd. Specjaliści rekomendują, że woda powinna stanowić 60-80% wszystkich wypijanych płynów w ciągu dnia.
Poza tym możesz dodatkowo pić niesłodzone herbaty rooibos, ziołowe dozwolone dla kobiet ciężarnych oraz herbaty owocowe, szklankę soku owocowego czy warzywnego. Ze względu na zawartość kofeiny ogranicz spożycie herbaty białej, czarnej, czerwonej i zielonej oraz kawy. Unikaj słodkich napojów, czy też napojów zawierających kofeinę (np. cola). Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jakie napoje są wskazane w ciąży i jaka ilość kofeiny jest bezpieczna w ciąży przeczytaj ten artykuł. (Napoje)
Produkty zbożowe powinny stanowić Twoje główne źródło energii
Są one m.in.ważnym źródłem energii, białka, witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku i błonnika pokarmowego. Zadbaj o to, aby spożywać 8 porcji (I i II trymestr) lub 9 porcji (III trymestr) produktów zbożowych dziennie.

- 1 porcja to np. 1-1,5 kromki chleba (ok. 50 g), 3 łyżki kaszy, ryżu, makaronu lub płatków zbożowych
- wybieraj produkty z pełnego przemiału, to znaczy takie, jak razowe lub pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, jęczmienne, orkiszowe, kasze gruboziarniste jak kasza gryczana, jęczmienna, brązowy ryż, makaron razowy. W takich produktach zawartość składników mineralnych i witamin jest 2–3-krotnie większa niż w produktach oczyszczonych, czyli w takich, jak np. jasne pieczywo czy drobne kasze. Poniżej w tabeli pokażemy Ci to na przykładzie pieczywa (zawartość wybranych składników odżywczych w 100 g danego produktu zbożowego):
Produkt zbożowy | Potas (mg) | Magnez (mg) | Żelazo (mg) | Cynk (mg) | Witamina E (mg) | Witamina B1 (mg) | Witamina B2 (mg) | Witamina B6 (mg) | Błonnik (mg) |
Biała bułka pszenna | 112 | 18 | 1,1 | 0,74 | 0,38 | 0,102 | 0,057 | 0,04 | 1,8 |
Chleb żytni razowy | 279 | 64 | 2,3 | 2,54 | 0,86 | 0,14 | 0,103 | 0,17 | 8,4 |
Opracowano na podstawie: Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa, 2018
Codziennie spożywaj odpowiednią ilość warzyw i owoców
Owoce i warzywa, to bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów.
- warzywa spożywaj w ilości około 500 g, a owoce w ilości około 400 g dziennie
- poszczególne warzywa i owoce różnią się znacznie pod względem zawartości poszczególnych składników mineralnych i witamin, dlatego ważna jest różnorodność; można bazować na tzw. zasadzie tęczy – czyli tak planować swoje posiłki, aby w ciągu tygodnia na talerzu pojawiły się wszystkie dostępne kolory warzyw i owoców
- szczególnie zwróć uwagę na zielone i żółte warzywa liściaste bogate w kwas foliowy i witaminę C (np. kapusta, sałata, cykoria, natka pietruszki, boćwina, brokuły, brukselka) oraz warzywa czerwone i pomarańczowe bogate w beta-karoten (np. marchew, papryka, pomidory, dynia) – w przypadku tych warzyw warto zadbać o dodatek niewielkiej ilości oleju, który zwiększa przyswajalność beta-karotenu
- do najbardziej wartościowych owoców należą truskawki, maliny, porzeczki, poziomki, agrest, kiwi, morele, brzoskwinie, aronia, jabłka, cytrusy, jagody, banany

Mleko i produkty mleczne w Twojej diecie
Są dobrym źródłem wapnia, wysokowartościowego białka oraz witaminy B2 i B12. Spożywaj 3 porcje (I trymestr) lub 4 porcje (II i III trymestr) produktów mlecznych.
- 1 porcja to np. 1 szklanka mleka, jogurtu, kefiru, 100 g sera białego, 2 plasterki sera żółtego
- wybieraj produkty chude i półtłuste (sery), fermentowane napoje mleczne jak jogurt, kefir, maślanka oraz mleka –pomiędzy 0,5-2% tłuszczu
Produkty będące źródłem białka takie jak ryby, mięso, wędliny, jaja, rośliny strączkowe
Spożywaj min. 1,5 porcji dziennie. Pamiętaj, że w czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na białko z 0,9 g/kg masy ciała do 1,2 g/kg masy ciała. Takie zwiększone zapotrzebowanie jest związane z tym, że białko jest materiałem budulcowym. W związku z tym, w okresie ciąży, kiedy rośnie nowy organizm potrzebujemy tego składnika więcej.
- 1 porcja to np. 150 g ryby lub chudego mięsa bez skóry – część mięsa można zastąpić wędliną, 40-60 g roślin strączkowych (suchych nasion), 2 jaja kurze
- wybieraj mięso chude jak np. kurczak, indyk, rzadziej chude mięso czerwone (np. polędwica, schab)
- 2 razy w tygodniu jedz ryby – wybieraj gatunki żyjące krótko i niedrapieżne, jak np. mintaj, dorsz, łosoś (poza bałtyckim), miruna, śledzie i makrele z połowów oceanicznych, pstrąg
- przynajmniej raz w tygodniu zamiast mięsa i ryb zjedz danie na bazie roślin strączkowych (np. fasola, soczewica, ciecierzyca)
Tłuszcze w Twojej diecie
Tłuszcze – spożywaj 3 porcje dziennie:
- 1 porcja to 1 łyżka (lub 3 łyżeczki) oleju lub masła, miękkiej margaryny
- wybieraj przede wszystkim tłuszcze roślinne – bazuj na oleju rzepakowym i oliwie, możesz je wykorzystywać zarówno na zimno, jak i na ciepło
- ogranicz tłuszcze pochodzenia zwierzęcego – dlatego preferowane są np. chude mięsa, ryby i produkty mleczne o niższej zawartości tłuszczu
- unikaj smalcu, boczku, słoniny
- unikaj produktów zawierających duże ilości izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak np. twarde margaryny i wyroby cukiernicze, dania typu fast food, gotowe dania, dania typu instant (np. zupy w proszku)

Ogranicz spożycie soli
Wysokie spożycie sodu zawartego w soli może sprzyjać nadciśnieniu oraz obrzękom. Dlatego, zwłaszcza podczas ciąży, warto ograniczyć dosalanie potraw oraz wybierać produkty o małej zawartości soli.
Słodycze i cukier spożywaj z dużą uważnością i umiarem
Ograniczając spożycie słodyczy łatwiej będzie Ci utrzymać odpowiednią masę ciała. Jeśli już najdzie Cię ochota wybierz czekoladę z prostym składem lub sięgnij po owoce, orzechy, migdały bądź przygotuj deser samodzielnie w domu. Pamiętaj, że niestety gotowe wyroby cukiernicze to często ogrom niekorzystnych dla zdrowia składników, jak np. izomery trans kwasów tłuszczowych czy syrop glukozowo-fruktozowy.
Absolutnie nie pij alkoholu
Alkohol jest substancją toksyczną i jest bezwzględnie przeciwwskazany w ciąży. Nie ma bezpiecznej dawki alkoholu w ciąży i każda jego ilość wiąże się z ryzykiem wystąpienia niedotlenienia i upośledzenia odżywiania płodu, zmian w strukturze i funkcjonowaniu mózgu czy też wystąpienia wad rozwojowych składających się na tzw. płodowy zespół alkoholowy (FAS) u dziecka. Uważa się również, że spożywanie alkoholu w ciąży może być jednym z czynników rozwoju ADHD u dzieci. Dostępne dane podają również, że alkohol jest jedną z istotnych przyczyn poronień i wewnątrzmacicznego obumarcia płodu.

Powyższe zalecenia stanowią ogólne zalecenia żywieniowe dla zdrowych kobiet w czasie ciąży. Zdarzają się sytuacje – są nimi chociażby choroby dietozależne (np. nietolerancje pokarmowe, cukrzyca, choroby wątroby i trzustki, choroby zapalne jelit itp.) wymagające modyfikacji zaleceń żywieniowych. Jeżeli nie jesteś pewna czy Twój sposób odżywiania jest odpowiedni w okresie ciąży możesz skorzystać z porady dietetyka (OFERTA PORADNI DIETETYCZNEJ CENTRUM MEDYCZNEGO MEAVITA).
To ciekawe
- Komórka jajowa to największa komórka w ludzkim ciele. Ma ok. 0,12 mm średnicy i jest 20 razy większa od plemnika. Ma wielkość ziarenka piasku i można ją dostrzec gołym okiem.
- Komórki jajowe są wytwarzane jeszcze w stadium zarodkowym. Gdy płód ma 5 miesięcy, posiada ok. 7 mln pierwotnych pęcherzyków jajowych. Ostateczna liczba pęcherzyków jajowych ustala się w chwili narodzin dziewczynki i wynosi 1-2 mln w obu jajnikach. To z nich na przestrzeni życia kobiety zostanie uwolnione ok. 400-500 komórek jajowych.

- Plemnik – mały, ale sprytny. Chociaż ma zaledwie 0,006 mm długości, to porusza się w tempie 5 m/s machając witką ok. 800 razy na każdy przepłynięty centymetr.
- Plemniki są produkowane stale w organizmie mężczyzny, średnio w ciągu całego swojego życia mężczyzna wyprodukuje do 525 mld plemników.
- Na jakość zarówno komórki jajowej, jak i plemników największy wpływ ma styl życia, w tym przede wszystkim dieta. W tej kwestii zdecydowanie mamy równouprawnienie☺