Insulinopodobny czynnik wzrostu - IGF-1
Insulinopodobny czynnik wzrostu jest peptydem o budowie bardzo zbliżonej do insuliny. Został opisany w 1978 roku.
Wyróżniamy dwie postacie tego czynnika:
- IGF-1, który jest zasadniczym czynnikiem wzrostowym oraz,
- IGF-2, który działa znacznie słabiej.
Synteza IGF-1 odbywa się w wątrobie, jest stymulowana przez hormon wzrostu i zależy od stanu odżywienia. Istotną jego cechą jest stałe stężenie we krwi, nie ulegające dobowym wahaniom.
Stężenie IGF-1 zależy od wieku:
- poziom śladowy obserwujemy po urodzeniu,
- maksimum osiąga w trakcie dojrzewania i przyspieszenia wzrostu, utrzymuje się na wysokim poziomie ok. 40. roku,
- po 40 roku życia powoli opada.
Wzrost stężenia obserwowany jest również w ciąży.
Fizjologicznie IGF-1 wykazuje aktywność podobną do hormonu wzrostu, ponieważ pobudza wzrost tkanki chrzęstnej, wzmaga syntezę kolagenu i proteoglikanów oraz utrzymuje homeostazę wapnia, magnezu i potasu. Pomiar IGF-1 jest precyzyjnym wskaźnikiem wydzielania hormonu wzrostu, gdyż jego stężenie odzwierciedla średnią dobową produkcję GH, która odbywa się pulsacyjnie i zależy od szeregu uwarunkowań innych, niż rytm dobowy. Prawidłowy poziom IGF-1 w osoczu lub w surowicy świadczy o prawidłowym wydzielaniu hormonu wzrostu. Obniżony poziom IGF-1 sugeruje niedobór GH i jest przesłanką do wdrożenia specjalistycznej diagnostyki wydzielania GH.
Na stężenie IGF-1 ma również wpływ ilość i jakość pożywienia. Wzrasta ono pod wpływem diety wysokobiałkowej i wysokotłuszczowej, a spada po zastosowaniu diety bogatej w węglowodany. W przypadku niedożywienia obserwuje się obniżenie poziomu IGF-1 nieodpowiadające na stymulację GH i wynikające ze zmniejszonej produkcji wątrobowej. Istnieją badania wskazujące na odwrotnie proporcjonalną korelacją pomiędzy stężenie IGF-1 a wskaźnikiem masy ciała (BMI). Zaobserwowano, że u osób otyłych stężenie całkowitego IGF-1 we krwi jest zmniejszone, ale poziom jego wolnej frakcji, niezwiązanej z białkami, jest podwyższony, co może wynikać z hiperinsulinemii. Pojawiają się doniesienia w prasie naukowej o badaniach stężenia IGF-1 i IGFBP-3 u chorych na cukrzycę. Wydzielanie IGF-1 jest bardziej stabilne niż GH. Należy pamiętać, że parametr ten charakteryzuje się dużą zmiennością międzyosobniczą, uwarunkowaną wieloma czynnikami. Dlatego badając jego stężenie wynik interpretuje się w oparciu o normy, różne w poszczególnych przedziałach wiekowych i zależnie od płci osób badanych.
IGF-1 występuje w formie związanej z jednym z 6 wiążących białek nośnikowych, z tego 80% stanowi białko wiążące 3 (IGFBP3). Rola białek nośnikowych polega na przedłużaniu czasu połowicznego trwania czynników wzrostowych we krwi np.: kompleks IGFBP3 posiada okres półtrwania 12-15 godzin, podczas gdy wolne IGF-1 jest obecne we krwi jedynie około 10 minut. Kompleksy takie wywierają również wpływ na kinetykę wiązania IGF-1 z jego receptorem na komórkach docelowych. Badanie stężenie IGF-1 wykonuje się wraz z pomiarem IGFBP-3.
Cel badania
- Zaburzenia wzrostu u dzieci (gigantyzm, karłowatość) i dorosłych (akromegalia) – wysokie stężenie IGF-1 stwierdza się w przypadku akromegalii. Korelują one z zaawansowaniem choroby i służą do monitorowania efektów jej leczenia.
- Obecność nowotworu przysadki
- Zaburzenia masy mięśniowej i zmiana gęstości mineralnej kości
- Zaburzenia metaboliczne
- Monitorowanie chorych poddanych długotrwałej chemioterapii (dzieci), radioterapii nowotworów głowy, oraz osób po zabiegach chirurgicznych. Pozwala na wykrywanie jatrogennych skutków chemioterapii i radioterapii nowotworów głowy.
Obecnie na rynku farmaceutycznym mamy gotowe preparaty regulujące zaburzenia wydzielania czynnika wzrostu jak i insulinopodobnego czynnika wzrostu, w tym m.in. długodziałające pochodne somatostatyny jak oktreotyd i lanreotyd, które służą nierzadko jako wstępne leczenie przed planowanym zabiegiem resekcyjnym gruczolaka przysadki.
Wartości prawidłowe
Wiek | Mężczyzna* | Kobieta* |
0 - 2 lat | 19-241 (ng/ml) | 15-217 (ng/ml |
3 - 5 lat | 15-168 (ng/ml) | 35-184 (ng/ml) |
6 - 8 lat | 46-208 (ng/ml) | 45-262 (ng/ml) |
9 -11 lat | 32-376 (ng/ml) | 91-611 (ng/ml) |
12 - 14 lat | 75-373 (ng/ml) | 102-486 (ng/ml) |
15 - 17 lat | 63-735 (ng/ml) | 125-624 (ng/ml) |
18 - 20 lat | 78-584 (ng/ml) | 39 -402 (ng/ml) |
21 - 30 lat | 85-240 (ng/ml) | 86-338 (ng/ml) |
31 - 40 lat | 54-190 (ng/ml) | 75-237 (ng/ml) |
41 - 50 lat | 79-327 (ng/ml) | 59-210 (ng/ml) |
51 - 60 lat | 51-297 (ng/ml) | 31-227 (ng/ml) |
> 60 lat | 24-186 (ng/ml) | 53-208 (ng/ml) |
*Oznaczamy metodą EASIA wg firmy DIAsource ImmunoAssays S.A. Belgia. Oznaczanie tego czynnika wykonywane jest tylko w specjalistycznych laboratoriach referencyjnych. Zawsze należy kierować się zakresem norm podanym przez te placówki.