Maliny w ciąży - czy można jeść?
Maliny to jedne z najczęściej spożywanych owoców w Polsce, zwłaszcza w okresie letnim, kiedy sezon trwa w pełni. Mają szereg prozdrowotnych właściwości, dzięki którym śmiało można określić je mianem jednych z najzdrowszych owoców. Mogą działać przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, opóźniać procesy starzenia, zapobiegać infekcjom (dzięki obecności kwasu acetylosalicylowego są nazywane naturalną aspiryną) oraz wielu chorobom przewlekłym, zaburzeniom hormonalnym, a nawet zmniejszać ryzyko chorób nowotworowych. Ich kolejną zaletą jest stosunkowo niski indeks glikemiczny. Dlatego, zdecydowanie warto sięgać po owoce malin w ciąży.
Dużo kontrowersji i wątpliwości budzi natomiast kwestia spożycia liści malin w postaci herbatek i naparów w ciąży. Najprawdopodobniej stymulują one skurcze macicy, co na wczesnych etapach ciąży jest niewskazane i w skrajnych przypadkach może zwiększać ryzyko poronienia. Natomiast w okresie bliskim terminu porodu, kiedy ciąża jest już donoszona napary z liści malin mogą naturalnie przygotować organizm do porodu i często są polecane u kobiet po terminie. Należy mieć jednak na uwadze, że ilość wiarygodnych badań i danych na ten temat jest ograniczona, dlatego kwestię tą zawsze warto omówić ze swoim lekarzem prowadzącym