Czy potrawy z grilla mogą być zdrowe?
Gdy pogoda za oknem zachęca, aby spędzić więcej czasu na świeżym powietrzu, grill okazuje się być nie lada rozrywką, a potrawy z niego cieszą się wśród Polaków dużą popularnością. Warto zastanowić się jednak, czy taka forma przyrządzania potraw nie jest szkodliwa dla naszego organizmu, a jeżeli jest – dowiedzieć się, w jaki sposób zmniejszyć szkodliwość do minimum, pozyskując i przyswajając to, co najlepsze.
Grillowanie jest sposobem przyrządzania potraw, polegającym na poddaniu żywności obróbce termicznej.
Istnieje kilka, prostych zasad, których przestrzeganie uczyni grillowanie bezpiecznym dla naszego organizmu:
- Starajmy się nie grillować zbyt często, aby ograniczyć przyswajanie toksycznych substancji, powstających przy udziale ognia. Jedno jest pewne – grillowanie 1 raz w miesiącu nie powinno nam zaszkodzić w jakimkolwiek stopniu.
- Należy poczekać, aż palenisko z węglem będzie gotowe do obróbki termicznej – węgiel powinien pokryć się warstwą białego popiołu.
- Warto korzystać z naturalnych podpałek np. gałęzi lub szyszek, ponieważ sztuczne stanowią kolejną porcję chemii, na którą się narażamy.
- Przy marynowaniu mięsa warto ograniczyć sól, korzystając z niej dopiero w trakcie uczty – umożliwia to wydobycie z potraw podobnych walorów smakowych przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości przyswajanego sodu.
- Źródłem ciepła powinien być żar, znajdujący się w bezpiecznej odległości od rusztu. Ogień generuje znacznie wyższą temperaturę, prowadząc do intensywnego wykapywania tłuszczu z potraw mięsnych poddawanych obróbce, doprowadzając do powstania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych – substancji uznanych za rakotwórcze (np. benzo-α-piren).
- Pamiętajmy, aby mięso wybierane przez nas do ugrillowania odznaczało się niską zawartością tłuszczu. Dobrym wyborem będzie także ryba.
- Grillowanie warzyw pomimo walorów smakowych nie dostarczy nam zbyt wielu witamin, gdyż w trakcie obróbki termicznej dochodzi do zniszczenia struktury większości z nich. Lepszym wyjściem będzie przygotowanie sałatki z surowych, nieprzetworzonych warzyw.
- Używanie tacek aluminiowych zmniejsza ryzyko narażenia potraw na zbyt silne oddziaływanie temperatury.
- Po grillowaniu pamiętajmy o dokładnym wyczyszczeniu rusztu, ponieważ zebrany tłuszcz, popiół i inne substancje stanowią substrat do tworzenia się szkodliwych związków chemicznych