Jaką kawę można pić w ciąży?
Kawa w ciąży to od zawsze bardzo gorący temat. Wiele kobiet nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki tego naparu, dlatego w gabinetach lekarzy i dietetyków bardzo często padają pytania o bezpieczeństwo picia kawy w trakcie ciąży.
Głównym problemem jest oczywiście kofeina, która w nadmiarze może mieć negatywny wpływ na rozwój dziecka. Dlatego, wszystkie stanowiska i rekomendacje ekspertów zalecają ograniczenie spożycia kofeiny maksymalnie do 200-300 mg. Niestety, określenie dokładnej zawartości kofeiny w kawie jest dość problematyczne ponieważ zależy od bardzo wielu czynników m.in. warunków panujących podczas upraw, transportu i wszystkich etapów produkcji na kawy.
W praktyce, zaleca się aby kobiety w ciąży piły nie więcej niż 1-2 filiżanki kawy. Dotyczy to zarówno kawy czarnej (np. espresso, americano, kawy parzonej), rozpuszczalnej, jak również kaw mlecznych (np. latte, cappuccino, flat white), ponieważ mleko nie powoduje zmniejszenia zawartości kofeiny. Rodzaj kawy ma zdecydowanie mniejsze znaczenie niż jej całkowita ilość w ciągu dnia. Najbezpieczniejszym wyborem są kawy zbożowe oraz bezkofeinowe.
Na temat picia kawy pisaliśmy również w artykułach: NAPOJE, NAPOJE W CIĄŻY, PICIE KAWY W CIĄŻY.