Jedzenie z grilla w ciąży czy można?
Podczas sezonu majówkowego i wakacyjnego ciężko odmówić sobie wspólnego grillowania z rodziną lub przyjaciółmi. Wokół jedzenia z grilla krąży wiele kontrowersji, nic więc dziwnego, że wiele przyszłych mam zastanawia się, czy może sobie na nie pozwolić bez szkody dla siebie i dziecka. Dlatego warto wiedzieć jakie potencjalne zagrożenia niesie ze sobą jedzenie z grilla oraz co można zrobić, aby grillowanie było bezpieczniejsze dla zdrowia.
Podczas grillowania panują bardzo specyficzne warunki, przede wszystkim wysoka temperatura, kontakt żywności z ogniem, obecność dymu. To dzięki nim jedzenie z grilla ma tak charakterystyczny smak, który ciężko osiągnąć w inny sposób. Niestety, te same warunki sprzyjają powstawaniu toksycznych i szkodliwych związków tj. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA), akryloamid, nitrozaminy, nadtlenki lipidowe, wolne rodniki. Mogą one mieć działanie rakotwórcze i mutagenne. Warto jednak pamiętać o tym, że to dawka czyni substancję trucizną. Samo wyeliminowanie grillowania ze swojego życia nie sprawi, że nie będziemy mieć kontaktu z tymi substancjami. Są one obecne w pieczywie, kawie i herbacie, płatkach zbożowych, warzywach, owocach, olejach roślinnych, czyli produktach obecnych w diecie codziennie, a także w otaczającym, wdychanym przez nas powietrzu. Są to mniejsze ilości niż w jedzeniu z grilla, jednak trzeba mieć świadomość, że całkowite uniknięcie kontaktu z nimi jest praktycznie niemożliwe. Biorąc pod uwagę, że jedzenie z grilla najczęściej pojawia się w diecie sezonowo i okazjonalnie i nie jest stałym, regularnym elementem jadłospisu, nie ma wskazań ku temu, aby kobiety w ciąży całkowicie odmawiały sobie grillowanych potraw.
Najważniejszy jest umiar oraz zastosowanie się do poniższych wskazówek, dzięki którym, można sprawić, że grillowanie będzie bezpieczniejsze, a powstawanie szkodliwych związków zdecydowanie mniejsze:
- Najbezpieczniejsze są grille elektryczne. Ich wykorzystanie sprawia, że podczas grillowania powstaje nawet 40 razy mniej szkodliwych związków niż w trakcie tradycyjnego grillowania na węglu drzewnym. W miarę możliwości najlepiej wybierać potrawy z grilla elektrycznego.
- Produkty o wysokiej zawartości tłuszczu sprzyjają powstawaniu związków toksycznych, dlatego najlepiej wybierać chude mięso (np. indyk, kurczak, chuda wołowina) zamiast tłustej wieprzowiny, karkówki, czy boczku.
- Nie powinno się grillować mięs peklowanych i wędzonych.
- Marynowanie mięsa w ziołach, np. tymianku, czy rozmarynie zmniejsza powstawanie związków toksycznych. Nie należy jednak używać mieszanek przypraw z glutaminianem sodu.
- Do każdej grillowanej potrawy należy dodać świeże, surowe warzywa. Zawarta w nich witamina C może neutralizować działanie szkodliwych związków w żołądku.
Podsumowując, kobiety w ciąży nie muszą całkowicie rezygnować z jedzenia z grilla. Najważniejszy jest umiar, zdroworozsądkowe podejście i wybieranie bezpieczniejszych alternatyw.