Salami w ciąży. Czy można jeść?
Salami to popularna włoska kiełbasa. Produkowana jest przede wszystkim z mięsa wieprzowego, jednak niektóre odmiany salami mogą mieć niewielki dodatek innego mięsa, np. wołowiny, drobiu, cielęciny, koniny, baraniny, czy mięsa osła.
Proces produkcji salami jest dość skomplikowany i długotrwały. Pierwszym etapem jest całkowite zamrożenie mięsa, które następnie rozdrabniane jest w specjalnie przeznaczonych do tego krajalnicach. Rozdrobnione mięso jest mieszane ze słoniną oraz przyprawami, najczęściej czosnkiem, pieprzem, ostrymi papryczkami oraz dużą ilością soli. Tak przygotowanym farszem nadziewa się osłonki do kiełbasy przygotowane z tworzywa sztucznego lub zwierzęcych jelit, a następnie poddaje wędzeniu. Ostatnim etapem jest umieszczenie salami w pomieszczeniach, w których panują odpowiednia temperatura i wilgotność na minimum 2 miesiące. Na sam koniec salami jest zaszczepiane dokładnie wyselekcjonowanymi kulturami bakterii pleśniowych, w wyniku czego zachodzi fermentacja nadająca kiełbasie charakterystycznego smaku i aromatu.
Biorąc pod uwagę fakt, że w procesie produkcji salami mięso nie jest poddawane obróbce termicznej jest to produkt przeciwwskazany w ciąży, ze względu na ryzyko zanieczyszczeń mikrobiologicznych i zatruć pokarmowych. Wyjątkiem są potrawy, które przed zjedzeniem poddawane są obróbce termicznej, np. pizza z salami. Mimo to, warto pamiętać, że salami charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością soli, której ilość w diecie powinna być kontrolowana i nie przekraczać 5 g (1 łyżeczka), dlatego powinien to być okazjonalny, a nie stały element diety.
O produktach spożywczych, których należy unikać w ciąży piszemy w artykułach: PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE W CIĄŻY oraz NIEBEZPIECZNE POKARMY – PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE W CIĄŻY