Czy picie kawy chroni przed zachorowaniem na cukrzycę?
Kawa to jeden z najczęściej wybieranych przez nas napojów. Szacuje się, że każdego dnia, jej urokowi ulega ponad 80% ludzi na całym świecie. Historia kawy sięga czasów przed naszą erą, a do dziś cieszy się naszym uwielbieniem. Poza oryginalnym smakiem, posiada również szczególne właściwości. Zawiera bowiem substancję psychoaktywną o nazwie kofeina, która działa pobudzająco na procesy myślenia.
Poza zaciągnięciem naszych neuronów do pracy, kawa posiada wiele innych, zbawiennych dla naszego organizmu właściwości. Zmniejszenie ryzyka zachorowania na nadciśnienie tętnicze, chorobę wieńcową czy niewydolność krążenia to jedne z ważniejszych faktów, potwierdzonych przez naukowców.
Obecnie, trwają badania nad wpływem kofeiny na rozwój cukrzycy typu 2. Już wcześniej udowodniono, że kawa, zmniejszając ryzyko uszkodzenia naczyń krwionośnych (w przebiegu nadciśnienia) opóźnia lub przeciwdziała wystąpieniu cukrzycy. Okazuje się jednak, że mogą uczestniczyć tutaj także mechanizmy genetyczne. Badanie genu o wdzięcznej nazwie „TCF7L2”, do przeprowadzenia którego zaangażowano prawie 20 tysięcy ochotników wykazało, że w przypadku posiadania odpowiedniego wariantu tego genu, znacznie zmniejsza się ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, ale tylko jeśli w codziennej diecie figuruje właśnie kawa. Takie odkrycie może m.in. ułatwić pracę nad opracowywaniem nowych leków na przewlekłą i często bardzo niebezpieczną chorobę, jaką jest cukrzyca.