+48 881 20 20 20

Zasady komponowania posiłków

Podstawą kontroli cukrzycy ciążowej jest zbilansowana, dobrze skomponowana dieta. To ona będzie wspierała zdrowie Twoje i Twojego dziecka. Jest niezbędna do kontroli poziomu glukozy we krwi. Pomoże również w utrzymaniu prawidłowej masy ciała na poszczególnych etapach ciąży.

Ilość i pory posiłków

Dieta w cukrzycy ciążowej powinna składać się z przynajmniej 6 posiłków jedzonych w regularnych odstępach czasu. Trzy z tych posiłków to posiłki główne: śniadanie, obiad, kolacja, a do tego dochodzą tzw. przekąski: II śniadanie, podwieczorek, nocna przekąska (inaczej posiłki uzupełniające). Kobiety z cukrzycą ciążową, które pracują, wstają wcześnie mogą spożywać do 7-8 posiłków. W takim przypadku ilość posiłków dopasowujemy do rytmu dnia i wynikających z niego potrzeb fizjologicznych organizmu.

Udział energii z poszczególnych posiłków w całodziennej racji pokarmowej (Rekomendacje Polskiego Towarzystwo Dietetyki 2017):

Posiłek

Odsetek całkowitej ilości energii z diety

Przykładowy rozkład kcal przy dziennym zapotrzebowaniu 2 000 kcal

I śniadanie

10 %

200 kcal

II śniadanie

10 %

200 kcal

Obiad

35 %

700 kcal

Podwieczorek

15 %

300 kcal

Kolacja

20 %

400 kcal

Nocna przekąska

10 %

200 kcal

Pierwsze śniadanie najlepiej jest spożyć nie później niż do godz. 8.30, a ostatni posiłek ok. pomiędzy 22.00 a 23.00. Przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 2,5 – 3 godziny.

Przykładowy rozkład godzinowy posiłków w ciągu dnia:

Posiłek

Godzina

I śniadanie

8:00

II śniadanie

11:00

Obiad

14:00

Podwieczorek

17:00

Kolacja

20:00

Nocna przekąska

23:00

planowanie posiłków w cukrzycy ciążowej

Jak skomponować posiłki:

  • każdy posiłek główny, tj. śniadanie, obiad i kolacja powinien składać się z węglowodanów złożonych (pieczywo razowe, pieczywo o niskim indeksie glikemicznym, makaron pełnoziarnisty, kasze gruboziarniste, ryż brązowy, płatki zbożowe nieprzetworzone), białka (mięso, ryby, jajka, wędliny, nabiał), tłuszczu (oleje roślinne, pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały, orzechy) oraz warzyw     
  • w przekąskach, które są mniejsze od dań głównych, wymiennie można wykorzystywać warzywa lub pełnoziarniste produkty zbożowe
  • w przypadku, gdy spożywasz 7-8 posiłków w ciągu dnia dobrym rozwiązaniem jest podzielenie II śniadania na dwa posiłki (np. jogurt naturalny i owoc, a następnie kromka pieczywa razowego z wędliną/serem i sałatka warzywna); podobnie można zrobić z kolacją
  • codzienna dieta powinna charakteryzować się jak największym udziałem warzyw surowych lub ugotowanych al dente
  • na diecie w cukrzycy ciążowej nie wolno ograniczać ilości spożywanych węglowodanów, powinny je zawierać każdy posiłek główny i przekąska; ważne są wybory – korzystamy z produktów, które są bogatym źródłem węglowodanów złożonych     
  • jeśli glikemia poposiłkowa nie jest prawidłowa należy zmodyfikować dietę kierując się indeksem glikemicznym (IG) i ładunkiem glikemicznym (ŁG) produktów
  • dodatkowym sposobem na obniżenie indeksu glikemicznego posiłku jest dodanie do niego jak największej ilości warzyw (zwłaszcza surowych), które będąc bogatym źródłem błonnika spowalniają wchłanianie węglowodanów; podobną rolę pomoże spełnić białko (chude mięso, ryby, jajka) oraz dodatek tłuszczu (olej rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek), a w przekąskach np. orzechy i nasiona (np. dynia, słonecznik) – w tym przypadku należy uważać na ilość, w związku z ich wysoką kalorycznością
  • pamiętaj, że ważny jest również sposób przygotowania potraw – unikaj rozdrobnionych i rozgotowanych potraw (takie przygotowania potraw podwyższa ich indeks glikemiczny, przez co negatywnie wpływa na kontrolę glikemii poposiłkowej)
  • owoce – wybieraj te o niskim indeksie i ładunku glikemicznym, są doskonałym uzupełnieniem II śniadania i podwieczorku
  • warto uwzględnić w menu 2-3 porcje ryb tygodniowo
  • pilnuj przyjmowania odpowiedniej, zgodnej z Twoim zapotrzebowaniem ilości płynów w ciągu dnia, głównie wody (60-80% dziennego zapotrzebowania)

Jakich produktów należy unikać gdy masz cukrzycę ciążową:

  • białe pieczywo i potrawy z białej mąki pszennej
  • wyroby cukiernicze (ciasto, ciastka), słodycze, cukier, miód, dżemy, napoje słodzone, soki owocowe
  • dania typu fast food, dania gotowe (w torebkach, słoikach, puszkach), dania typu instant, dania tłuste i smażone w głębokim oleju, żywność wysokoprzetworzona
  • słone przekąski typu chipsy, paluszki, orzeszki solone
  • bardzo dojrzałe owoce, owoce suszone

Zestawienie produktów z podziałem na grupy w zależności od ich indeksu glikemicznego, które pomoże Ci w doborze produktów w trakcie komponowania posiłków:

Produkty

IG < 55

IG 55 - 70

IG > 70

Pieczywo

razowe, pełnoziarniste, żytnie, jęczmienne, gryczane, owsiane

pszenne, chrupkie(większośc)

bagietki, rogaliki, gofry, bułki z mąki rafinowanej, kukurydziane

Makarony

pełnoziarniste, razowe, z mąki nierafinowanej, makarony "białe" ugotowane al dente

płatki zbożowe ugotowane

Produkty zbożowe

otręby, całe ziarna żyta i pszenicy, płatki zbożowe nieprzetworzone i nieugotowane

płatki zbożowe ugotowane

wszystkie produkty śniadaniowe( tzw. płatki) słodzone ze zbóż oczyszczonych, płatki zbożowe błyskawiczne, płatki kukurydziane

Ryż, kasze

kasza jęczmienna, kasza gryczana, kasza bulgur, ryż dziki

ryż brązowy, ryż naturalny, ryż basmati, ryż biały, ryż jaśminowy, kasza kuskus

kasza jaglana, ryż instant, ryż "dmuchany"

Produkty mleczne

chude mleko, maślanka naturalna, jogurt naturalny, kefir, chude sery

Warzywa

wszystkie sałaty i kapusty, ogórek, pomidor, papryka, rzodkiewka, szpinak, szparagi, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa,marchew, boświna, awokado, brukselka, cebula, cykoria, cukinia, seler naciowy

ziemniaki, bataty, dynia, buraki, kukurydza

frytki, ziemniaki smażone, chipsy, puree z ziemniaków instant

Warzywa strączkowe

soczewica, ciecierzyca, groch, fasola, soja, zielony groszek ( świeży)

zielony groszek konserwowy

bób

Owoce

świeże i suszone jabłka, pomarańcze, grejpfruty, gruszki, poziomki, maliny, truskawki, wiśnie, czereśnie, borówki, śliwki

morele, ananasy, mango, kiwi, arbuz, winogrona, rodzynki, figi

banany, daktyle suszone, owoce kandyzowane

Nasiona, orzechy

orzechy ( za wyjątkiem kokosowego), migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane, nasiona chia

orzech kokosowy

Gdy stwierdzono u Ciebie cukrzycę ciążową, w kontroli glikemii i komponowaniu diety, a zarazem doborze produktów odpowiednich produktów żywnościowych pomocne będą informacje:

Centrum Medyczne Meavita

Nasza lokalizacja

ul. Rusznikarska 14 lokal XX,
31-261 Kraków

Rejestracja pacjentów

pon – pt: 7:00 – 19:00, sb: 7:00 – 13:00
+48 881 20 20 20
+48 881 30 30 30
kontakt@meavita.pl

Fizjoterapia

mgr Ewelina Bijak
+48 881 03 03 07

mgr Dorota Steczko
+48 881 03 03 08

mgr Marta Sutkowska
+48 881 03 03 09

mgr Konrad Węgliński
+48 881 91 91 60

fizjoterapia@meavita.pl

Infolinia testy prenatalne

+48 881 03 03 03

Poradnia psychologiczna

mgr Gabriela Czarnecka
+48 881 03 03 04

mgr Dorota Stachnik
+48 881 03 03 05

psychologia@meavita.pl

Inspektor Ochrony Danych

Łukasz Długosz
iod@meavita.pl

Nasze strony

Media społecznościowe

Współpraca

top