Nasza lokalizacja
Kraków, Rusznikarska 14 lokal XX
Rejestracja pacjentów
+48 881 20 20 20 / kontakt@meavita.pl

Morwa biała – czy jest skuteczna w leczeniu cukrzycy?

Morwa biała – czy jest skuteczna w leczeniu cukrzycy?

Morwa biała, czyli w języku łacińskim Morus alba jest to roślina hodowlana, występująca w Polsce od XI wieku. Drzewo morwy było znane i cenione w Chinach, Indiach i Japonii, gdzie stanowiło pokarm dla gąsienic jedwabnika morwowego.

W polskich parkach i ogrodach często można spotkać drzewo morwy, które jest nie tylko piękną rośliną ozdobną, ale także wykorzystuje się je w przemyśle meblarskim. Cenną właściwością morwy białej jest jej wpływ na gospodarkę węglowodanową, co jest bardzo chętnie wykorzystywane wśród producentów suplementów diety dla cukrzyków.

Czy rzeczywiście może mieć to wpływ na poziomy cukru we krwi?

Większość badań dotyczących wpływu morwy białej na glikemię przeprowadzono na modelach zwierzęcych. W związku z tym trudno odpowiedzieć na pytanie, czy rzeczywiście roślina ta może zmniejszać poziom glukozy we krwi. Zaobserwowano, że po 5 tygodniach podawania ekstraktu z liści morwy wśród szczurów chorych na cukrzycę typu 2 doszło do spadku glukozy we krwi.

Nieliczne badania przeprowadzone wśród ludzi również wskazują na dobroczynny wpływ tej rośliny na gospodarkę węglowodanową. W międzynarodowym czasopiśmie „Diabetes Care” z 2007 roku porównano skuteczność morwy białej w badaniu przeprowadzonym wśród osób zdrowych i chorych na cukrzycę typu 2. Każdy uczestnik otrzymał 75 gram sacharozy (związek z grupy węglowodanów, naturalnie występujący w cukrze trzcinowym) i losowo: po 1 gramie wyciągu z morwy lub placebo. Glikemię oceniano u każdego w 2 godzinie badania, natomiast u osób chorych na cukrzycę dodatkowo w 3 i 4 godzinie testu. Wykazano, że w 2 godzinie testu zarówno wśród zdrowych jak i chorych osób, którym podano wyciąg z morwy białej, dochodziło do spadku stężenia glukozy we krwi (w porównaniu z osobami, którym podano placebo).
Inne badania dotyczące tej rośliny wskazują, że mimo, że ma ona wpływ na redukcję poposiłkowego, wysokiego stężenia glukozy, to jednak nie wpływa na poziomy hemoglobiny glikowanej, stężenia glukozy na czczo ani na gospodarkę lipidową.

Morwa biała jest piękną rośliną, bardzo chętnie hodowaną w polskich ogrodach. Warto docenić nie tylko jej walory estetyczne, ale także zdrowotne, które wymagają dalszych badań, potwierdzenia skuteczności i bezpieczeństwa stosowania wśród chorych na cukrzycę.